Το «ΜΕ.Σ.Ε.Ν.Α.» δίπλα στους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια και Alzheimer


Το ΜΕσσηνιακό Σωματείο Επαφής με τη Νόσο Alzheimer και την Άνοια (ΜΕ.Σ.Ε.Ν.Α.), που ιδρύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου και αποτελεί το μοναδικό σωματείο υποστήριξης ατόμων που πάσχουν από άνοια και τη νόσο Alzheimer σ’ όλη την Πελοπόννησο, παρουσιάστηκε χθες το πρωί στην Καλαμάτα.
Την ίδρυση του Σωματείου ανήγγειλε ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, και εκ των ιδρυτικών μελών του, Δημήτρης Βεργόπουλος. Ο κ. Βεργόπουλος τόνισε ότι η άνοια και η νόσος Alzheimer αποτελούν μάστιγα των καιρών, που εξαπλώνεται ραγδαία. Σκοπός του Σωματείου είναι να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει, να στηρίξει και να δραστηριοποιήσει στην κάλυψη αναγκών των πασχόντων με άνοια και του περιβάλλοντός τους. «Επαγγελματίες υγείας (ιατροί, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.), φροντιστές ατόμων με άνοια, πάσχοντες και όλοι όσοι έχουμε ως κίνητρο την προσφορά στο συνάνθρωπο, συμμετέχουμε εθελοντικά και συνεργαζόμαστε δημιουργικά», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ευχαρίστησε ιδιαίτερα το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο για την τιμή που έκανε στο Σωματείο να είναι από τα ιδρυτικά μέλη του. Επίσης ευχαρίστησε το δικηγόρο Βασίλη Φωτεινάκη για τη νομική κάλυψη του Σωματείου, το λογιστικό γραφείο του κ. Κουδούνη και της κα Πετροπούλου, καθώς και το ξενοδοχείο Rex για την παραχώρηση της αίθουσας για τη συνέντευξη Τύπου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Μαρία Αθανασάκη, φροντιστής ανθρώπου με άνοια, που τόνισε ότι τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τη δύσκολη κατάσταση όσων πάσχουν από την ασθένεια, καθώς και των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους. Ευχαρίστησε, δε, όλους τους συμμετέχοντες στο Σωματείο.
Από την πλευρά της, η γενική οικογενειακή ιατρός, Ειρήνη Σακκά, σημείωσε ότι κάθε 3΄΄ ένα επιπλέον άτομο ανά τον κόσμο νοσεί από άνοια. Με τη γήρανση του πληθυσμού αυξάνεται ραγδαία και η συχνότητα της νόσου. Στην Ελλάδα μέχρι το 2050 τα άτομα της 3ης ηλικίας θα αποτελούν το 30% του γενικού πληθυσμού. Ο αριθμός των πασχόντων παγκοσμίως υπολογίζεται σε 46,8 εκατ., στη χώρα μας 250.000 και προβλέπεται το 2050 να πλησιάσει τα 131,5 εκατ. και 350.000 αντίστοιχα. Περίπου οι μισοί ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι δεδομένης της κλίμακας της άνοιας και της έλλειψης, μέχρι τώρα, ίασης της νόσου, καλούμαστε όλοι να παίξουμε ενεργό ρόλο βοηθώντας τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους να ζουν με αξιοπρέπεια.
Εκτός των παραπάνω, στη συνέντευξη Τύπου παρευρίσκονταν η ψυχολόγος Μαρία Ρισβάνη, η νευρολόγος Σοφία Σαμέλη, ο νευρολόγος Παναγιώτης Σολδάτος και η λογίστρια Ειρήνη Πετροπούλου, όλοι τους ιδρυτικά μέλη του Σωματείου.
Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. επικοινωνίας: 6980-71.83.00, 11.00-1.00 καθημερινά, Δευτέρα – Παρασκευή, email: mesenames@gmail.com
Fb: ΜΕ.Σ.Ε.Ν.Α. ενώ σύντομα θα λειτουργεί και η ιστοσελίδα mesena.gr.

Του Κώστα Γαζούλη