Φορτισμένες ψυχολογικά οι απολογίες των γιατρών για το θάνατο του 8χρονου


Το Μάρτιο η συνέχιση της δίκης με τις υπόλοιπες απολογίες
 
 Με τις απολογίες γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας που κατηγορούνται για το ξαφνικό θάνατο ενός 8χρονου από παιδικό διαβήτη το Μάιο του 2011, συνεχίσθηκε χθες η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, η οποία και έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Χθες απολογήθηκαν τέσσερις παιδίατροι, ενώ αργά το μεσημέρι διεκόπη και θα συνεχισθεί στις 2 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι για αμέλειες είναι ιδιώτης παιδίατρος, οκτώ γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς και ο γιατρός που του είχε ανατεθεί η διενέργεια ΕΔΕ για το θάνατο του παιδιού και οι τότε διοικητές του Νοσοκομείου Καλαμάτας και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για παράβαση καθήκοντος.
 
Στα Επείγοντα
Πρώτη απολογήθηκε χθες το πρωί η παιδίατρος που χειρίσθηκε το περιστατικό του παιδιού, όταν έφθασε στα Επείγοντα του νοσοκομείου και η οποία τότε ήταν ειδικευόμενη. Όπως είπε, το παιδί έφθασε με αναπνευστική δυσχέρεια και της αναφέρθηκε ως σύμπτωμα εμετός. Διαπίστωσε ήπια αφυδάτωση και ενημέρωσε τους γονείς ότι θα βάλει ορό και θα του κάνει εξετάσεις. Ζήτησε από νοσοκόμα να εφαρμόσει ορό 1+4 (ένα μέρος φυσιολογικού ορού, 4 γλυκόζης), το οποίο ορίζεται από το πρωτόκολλο της Παιδιατρικής. Η νοσοκόμα, όπως είπε, η παιδίατρος, έκανε πρώτα αιμοληψία και ακολούθως έβαλε τον ορό, ενώ η ίδια διαχώρισε την αιμοληψία σε δύο φιαλίδια για γενικές αίματος και βιοχημικές. Την ώρα που έκανε αυτό, άκουσε το αγοράκι να ζητάει νερό και ρωτώντας τη μητέρα αν πίνει πολύ νερό, πήρε καταφατική απάντηση. Αυτό ήταν καμπανάκι για την ίδια. Από τα φιαλίδια που είχε μπροστά της, πήρε αίμα και με στικάκι έκανε εξέταση σακχάρου, με την τιμή να είναι στα 435, πολύ ανώτερη από τη φυσιολογική, που παραπέμπει σε διαβήτη τύπου 1, όπως είπε. Αμέσως ζήτησε από τη νοσοκόμα να διακόψει τον ορό και να βάλει φυσιολογικό ορό, ενώ επέμεινε ότι όλο αυτό έγινε μέσα σε ελάχιστα λεπτά.
Ενημέρωσε, όπως είπε, για όλα τα δεδομένα τον επιμελητή της, ο οποίος της είπε να συνοδεύσει το παιδί στην Παιδιατρική Κλινική.
Τόνισε πως δεν έγινε κάποιο λάθος στη διαδικασία και πως ακόμα και τώρα να είχε ίδιο περιστατικό, τα ίδια ακριβώς βήματα θα ακολουθούσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας, είπε ότι η ποσότητα γλυκόζης που έπεσε από τον αρχικό ορό ήταν πολύ μικρή και δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στην εξέλιξη της υγείας του. Σε επισήμανση της προέδρου, ότι στο βιβλίο λογοδοσίας έχει διορθωθεί η ώρα που τοποθετήθηκε φυσιολογικός ορός στο παιδί, η κατηγορούμενη είπε ότι η ίδια έγραψε το βιβλίο καθ’ υπόδειξη του επιμελητή, αλλά δε θυμάται να έχει διορθώσει τις ώρες.
Από τη στιγμή που πήγε στην Παιδιατρική, το παιδί, όπως είπε, ανέλαβε ο επιμελητής, ο οποίος ήταν συνεχώς μαζί του. Κατέληξε λέγοντας ότι ο θάνατος ενός παιδιού είναι ό,τι πιο τραγικό για ένα γιατρό και εκτίμησε ότι, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο, είχε ήδη διαβητική κατοξέωση.
 
Στην Παιδιατρική
Ο τότε επιμελητής της Παιδιατρικής είπε στην απολογία του πως εκείνη την ημέρα τον ενημέρωσαν για το περιστατικό του παιδιού στα Επείγοντα, υπογραμμίζοντας ότι η διάγνωση πως πάσχει από διαβήτη έγινε πολύ γρήγορα και θα μπορούσε να τους είχε διαφύγει, καθώς δεν υπήρχαν συμπτώματα στο παιδί.
Σημείωσε πως, όταν το παιδί έφθασε στην Παιδιατρική, πρώτη μέριμνα ήταν η ενυδάτωσή του, ενώ σημείωσε ότι επικοινωνούσε κανονικά. Ο ίδιος ενημέρωσε τους γονείς πως πάσχει από διαβήτη και θα διακομισθεί στην Αθήνα για θεραπεία.
Τόνισε ακόμη πως πριν ξεκινήσει η διακομιδή, είχε κάνει όσα προβλέπονται και χρειάζονταν και η κατάσταση του παιδιού ήταν σταθερή. Επίσης, όταν ξεκίνησε η διακομιδή δεν υπήρχε στο παιδί σημειολογία εγκεφαλικού οιδήματος. Σημείωσε δε, πως όταν οργανώθηκαν όλα και ξεκίνησε η διακομιδή, ο ίδιος έφυγε από την κλινική, καθώς είχε τελειώσει η εφημερία του από νωρίς το πρωί. Έδωσε, όμως, σαφείς οδηγίες και πλήρη ενημέρωση στις δύο επιμελήτριες που ήταν στην Κλινική.
Παρατήρησε σε ερωτήσεις που δέχτηκε ότι μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον 10 περιστατικά διαβητικής κατοξέωσης, έχει ακολουθήσει την ίδια διαδικασία και όλα εξελίχθηκαν καλά.
 
Στο ασθενοφόρο
Η μία επιμελήτρια που αντικατέστησε τον προηγούμενο, είπε στην απολογία της ότι ο επιμελητής ενημέρωσε αυτή και την άλλη επιμελήτρια αναλυτικά για την κατάσταση του παιδιού, ενώ αυτός έφυγε όταν είχε διευθετήσει όλες τις διαδικασίες και ξεκινούσε η διακομιδή. Επίσης, ότι είδε στο φορείο το παιδί, το οποίο και επικοινωνούσε κανονικά.
Σχεδόν ένα τέταρτο αφότου ξεκίνησε το ασθενοφόρο, η γιατρός που συνόδευε το παιδί επικοινώνησε μαζί τους, τους είπε ότι δεν αντιδρούσε και επιστρέφει. Η επιμελήτρια είπε ότι κινητοποιήθηκαν όλοι οι παιδίατροι, ενώ ενημερώθηκε καρδιολόγος και αναισθησιολόγος και περίμεναν το ασθενοφόρο. Σημείωσε πως όταν επέστρεψαν το παιδί ήταν σε κώμα, χωρίς σφυγμό, έγινε άμεσα ανάνηψη από τον καρδιολόγο, το επανέφερε, και διασωλήνωση από την αναισθησιολόγο. Η ίδια επικοινώνησε με τους εντατικολόγους στο νοσοκομείο της Αθήνας, για να τους ενημερώσει για την αλλαγή της κατάστασης.
Κατέληξε λέγοντας ότι το παιδί δεν μπορούσε να παραμείνει στην Καλαμάτα, έπρεπε να πάει σε εντατική και πως η μαννιτόλη δεν μπορεί να εφαρμοσθεί από οποιονδήποτε γιατρό.
Ακολούθως απολογήθηκε άλλη ειδικευόμενη παιδίατρος, η οποία είπε ότι το παιδί πριν από τη διακομιδή επικοινωνούσε κανονικά και περιέγραψε όσα έγιναν χωρίς η ίδια να έχει άμεση σχέση με το περιστατικό. Η μόνη της εμπλοκή, όπως είπε, ήταν που έγραψε το εισιτήριο του παιδιού, συνόδευσε το φορείο μέχρι το ασθενοφόρο, ενώ όταν ενημερώθηκαν ότι γυρίζει πίσω, ετοίμασαν την αίθουσα ανάνηψης και ενημέρωσαν τους γιατρούς που έπρεπε να είναι εκεί.
Τελευταία για χθες απολογήθηκε η ειδικευόμενη παιδίατρος που συνόδευσε το παιδί στη διακομιδή. Είπε ότι ο επιμελητής πριν ξεκινήσουν της έδωσε οδηγίες, ενώ έπρεπε κάθε 30-60 λεπτά να κάνει μέτρηση σακχάρου και να ενημερώνει τις επιμελήτριες της κλινικής.
Περιέγραψε πως όταν ξεκίνησαν το παιδί ήταν σε καλή κατάσταση και επικοινωνούσε, ενώ λίγα λεπτά μετά γκρίνιαζε γιατί δεν ήθελε να είναι ξαπλωμένο. Όπως είπε, το ηρέμησε η μητέρα του, που ήταν μαζί στο ασθενοφόρο, ενώ για το επόμενο 5λεπτο μιλούσαν μεταξύ τους για το πώς έφτασαν στο νοσοκομείο. Τη στιγμή εκείνη περιέγραψε ότι το ασθενοφόρο τραντάχτηκε από κάτι στο δρόμο και είδε ότι το παιδί δεν αντέδρασε. Παρότι δεν είχαν περάσει πάνω από 10 λεπτά, αποφάσισε να του κάνει μέτρηση σακχάρου, και όταν του τρύπησε το δαχτυλάκι, αυτό πάλι δεν αντέδρασε και τότε ανησύχησε. Του φώναζε και η μητέρα του, αλλά δεν αντιδρούσε. Με τα ακουστικά διαπίστωσε ότι είχε σφυγμό και αναπνοή, ενώ ήδη είχε εφαρμόσει οξύμετρο για μέτρηση οξυγόνου. Το οξυγόνο του, όπως είπε, ήταν στο 98% και οι παλμοί στους 72.
Επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κλινική και είπε στην επιμελήτρια τι συμβαίνει και πως θέλει να επιστρέψει. Πήρε καταφατική απάντηση, αλλά η επιμελήτρια της ζήτησε να συνδέσει και οξυγόνο στο παιδί.
Περιέγραψε ότι δεν μπόρεσε να ανοίξει τις στρόφιγγες από τις δύο φιάλες οξυγόνου. Αυτό το κατάφερε μόνο στην τρίτη φιάλη. Η περιγραφή της, δε, αυτή συμφωνεί απόλυτα με εκείνη της μητέρας, αλλά είναι σε αντίθεση με του οδηγού του ασθενοφόρου, ο οποίος έχει καταθέσει πως δεν υπήρχε πρόβλημα με καμία από τις φιάλες οξυγόνου.
Η γιατρός είπε πως όλο αυτό το διάστημα το παιδί ήταν σε κωματώδη κατάσταση, αλλά το οξύμετρο και οι σφυγμοί ήταν κανονικά. Επίσης, είπε πως δεν είχε ενδείξεις ανακοπής για να κάνει καρδιακές μαλάξεις, ούτε και έκανε σπασμούς. Κατέληξε λέγοντας ότι το οξυγόνο και οι παλμοί άρχισαν να μειώνονται ακριβώς έξω από το νοσοκομείο.
Της Βίκυς Βετουλάκη