«Αγκομαχάει» το Πυροσβεστικό Σώμα στη Μεσσηνία

«Αγκομαχάει» το Πυροσβεστικό Σώμα στη Μεσσηνία

Στην ένστολη πανελλαδική διαμαρτυρία που οργανώνουν από κοινού τα Σώματα Ασφάλειας για την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα θα συμμετάσχει η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μεσσηνίας.
Σύμφωνα με πυροσβέστες της Μεσσηνίας, είναι σημαντικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία τους και στο νομό μας, με μείωση των οργανικών θέσεων, με παλιά και ασυντήρητα οχήματα και με ατομικά μέσα προστασίας να μην έχουν προμηθευτεί εδώ και αρκετά χρόνια.
 
Μεσσηνία
Όπως αναφέρει η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μεσσηνίας, τα προβλήματα σε επίπεδο νομού είναι η μείωση των οργανικών θέσεων συνολικά κατά 12,  χωρίς- όπως σημειώνεται- να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες κάθε σταθμού και συνολικά του νομού, όπως η τουριστική ανάπτυξη, η αύξηση τα τελευταία 3 χρόνια των πολιτικών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας κατά 120%, η αύξηση επισκεψιμότητας στους αρχαιολογικούς  χώρους, το εύρος του ορεινού όγκου της Μεσσηνίας κ.ά.
Επίσης, όπως σημειώνουν, τεράστιο πρόβλημα είναι η παλαιότητα των πυροσβεστικών οχημάτων, με κάποια από αυτά να ξεπερνούν τα 40 χρόνια επιχειρησιακού έργου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο κόστος για τη συντήρησή τους.                                                                                                  
Όσο δε για ατομικά μέσα προστασίας, έχουν να τους χορηγηθούν εδώ και 8 χρόνια.                                                                     
«Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, για την πυρασφάλεια τόσο της Μεσσηνίας όσο και της χώρας.  Η Ένωσή μας έχει ενημερώσει τη φυσική ηγεσία, καθώς και τους πολιτειακούς φορείς για τα προβλήματα και τις προτάσεις μας. Καλούμε κάθε υπεύθυνο φορέα να αναλάβει πρωτοβουλίες, με μοναδικό  γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων», σημειώνει η Ένωση σε ανακοίνωσή της.
 
Αιτήματα
Ωστόσο, τα προβλήματα του νομού προστίθενται στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά το Πυροσβεστικό Σώμα.
Οι πυροσβέστες με τη διαμαρτυρία τους ζητούν:
-Την πλήρη συμμόρφωση της Πολιτείας με τις αποφάσεις του ΣτΕ
-Ειδικό μισθολόγιο με αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, σύμφωνα και με τις δικαστικές αποφάσεις
-Τον τερματισμό των περικοπών δαπανών
-Την έκδοση των διευκρινιστικών εγκυκλίων που θα εξειδικεύουν την εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου για τους ένστολους
-Το σχέδιο του Κανονισμού Μεταθέσεων, ο οποίος τροποποιείται, με μοναδικό γνώμονα τη στελέχωση των υπό ίδρυση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των αεροδρομίων που έχουν  ιδιωτικοποιηθεί και  παραχωρηθεί στη Fraport,  τη στελέχωση των κλιμακίων των εθνικών οδών, με αποτέλεσμα τις συνεχείς μετακινήσεις υπαλλήλων για κάλυψη έτερων υπηρεσιακών κενών. Οι μετακινήσεις αυτές εντός νομού θα γίνονται χωρίς τα Συμβούλια Μεταθέσεων, με μόνο κριτήριο τις πάγιες ή έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες, με πρόταση του οικείου διοικητή και απόφαση του περιφερειάρχη
-Μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, που εκ του Νόμου 3938/2011 προβλέπεται. 

Της Βίκυς Βετουλάκη