Αιολικά στη Μάνη: Όχι στην ακατάσχετη κινδυνολογία


Φανταστείτε ότι βρισκόμαστε στην εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη και σχεδιάζεται η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Οι αρνητές ενεργοποιούνται και ψάχνουν δυναμικά για υποστηρικτές και επιχειρήματα: όχι στο τέρας με τα ξύλινα κλουβιά που κινείται πάνω σε μεταλλικά ερπετά που πληγώνουν τη γη των ένδοξων προγόνων μας και διαταράσσουν τη γαλήνη της όμορφης περιοχής μας με τον εκκωφαντικό τους θόρυβο! Πόσα πρόβατα θα συμπαρασυρθούν, πόσες έγκυες γυναίκες θα αποβάλλουν; Δε θέλουμε ταχύτερες και ασφαλέστερες μετακινήσεις, μια χαρά πάμε με τον αραμπά!
Θα φαινόταν γραφικό, αν δεν υπήρχαν αναλογίες με το σημερινό θέμα των ανεμογεννητριών στη Μάνη. Είδαμε άφθονες αναρτήσεις στο διαδίκτυο που αποκαλούν την επένδυση έγκλημα. Έγκλημα θα ήταν το να μην εγκατασταθούν τα αιολικά! Διότι αν δεν αξιοποιήσουμε τις ήπιες μορφές ενέργειας σε κάθε γωνιά που η φύση τις παρέχει, συναινούμε στην παγκόσμια καταστροφή της κλιματικής αλλαγής, που κυρίως οφείλεται στη χρήση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο κ.λπ.) για παραγωγή ενέργειας. Επίσης, ενισχύουμε τις λιγνιτικές μονάδες της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης (τι όμορφα που καπνίζουν αλήθεια…), όπου λόγω της ιπτάμενης τέφρας θερίζουν οι πνευμονοπάθειες στα παιδιά.   
Για να δημιουργήσουν συνειρμούς με μνημόνια και κατοχικά δάνεια, κάποιοι αποκαλούν τις ανεμογεννήτριες γερμανικές. Όμως, η πλειοψηφία των μηχανών αυτών στην Ελλάδα, πάνω από 50%, είναι δανέζικες. Ναι, από αυτή τη μικρή χώρα- υπόδειγμα ευημερίας, όπου το 30% του ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται από αιολικά.
Άλλοι πάλι προτείνουν ανάπτυξη της Μάνης μέσω εναλλακτικού τουρισμού (π.χ. βοτανολογικές διαδρομές) και όχι με αιολικά. Σκέφτηκαν μήπως ότι οι φυσιολάτρες είναι ταυτόχρονα και οπαδοί των ΑΠΕ; Κινδυνολογούν με το θόρυβο. Έκαναν ποτέ τον κόπο να επισκεφτούν αιολικό πάρκο; Στα 100 μέτρα απόσταση δεν ακούγεται. Άλλοι φοβούνται ότι θα πνιγούμε από μεγάλο αριθμό μηχανών και, μάλιστα, σε σημεία που θα προσβληθεί το τοπίο. Όμως, υπάρχει αυστηρότατο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ με μορφή Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει ανώτατο αριθμό ανεμογεννητριών, αποστάσεις από οικισμούς και μνημεία κ.λπ. Άραγε το συμβουλεύτηκαν;
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=zkMN5DrZKKo%3D&tabid=513
Μπορεί να κατονομάσει κάποιος μια περιοχή στην Ελλάδα ή και σε ολόκληρη την Ευρώπη που κατεστράφη λόγω αιολικών πάρκων; Πού επηρεάστηκαν οι τουριστικές ροές; Οι Ισπανοί δεν είναι ανόητοι που έχουν άφθονα αιολικά στα τουριστικά νησιά τους. Εμείς γιατί να αρνηθούμε τα δώρα του Αίολου εφόσον τα χειριστούμε με περίσκεψη;

Ι. Αγαπητίδης
Πολιτικός μηχανικός-Περιβαλλοντολόγος,
πρώην πρόεδρος ΚΑΠΕ