Κάθειρξη 340 χρόνων σε Ρώσο και Ουκρανό για μεταφορά μεταναστών


Σε 170 χρόνια κάθειρξης έκαστος καταδικάσθηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ένας Ρώσος και ένας Ουκρανός που συνελήφθησαν πέρυσι να μεταφέρουν με ιστιοφόρο 33 μετανάστες, οι περισσότεροι με καταγωγή από το Πακιστάν.
Το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, καθώς ο πρώτος παραδέχθηκε την πράξη του, λέγοντας ότι το έκανε προκειμένου να πάει στην Ιταλία, όπου ήταν ο προορισμός, καθώς δεν είχε λεφτά, ενώ ο δεύτερος πως ήταν κι αυτός επιβάτης, αλλά βοηθούσε στο σκάφος.
 
Κινδύνευαν
Οι λιμενικοί από Γύθειο και Καλαμάτα κατέθεσαν ότι ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΥΕΝ δέχθηκε κλήση από το σκάφος ότι κινδυνεύουν. Σκάφος από το Γύθειο τους έψαξε στο Ταίναρο, όμως δεν μπόρεσε να πλησιάσει, καθώς επικρατούσαν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και τα κύματα έφταναν στα 2,5 μέτρα ύψος. Τελικά, το ιστιοφόρο εντοπίσθηκε από το σκάφος της Καλαμάτας. Πάνω σε αυτό οι λιμενικοί είδαν τους δύο κατηγορουμένους, τους οποίους ρώτησαν να υπάρχουν κι άλλοι επιβαίνοντες και απάντησαν αρνητικά.
Στη συνέχεια, οδήγησαν το σκάφος στο Γερολιμένα, όπου ανακάλυψαν ότι στο αμπάρι βρίσκονταν 33 μετανάστες.
Στην κατοχή του Ουκρανού βρήκαν 200 ευρώ και ένα κινητό, στο οποίο εντόπισαν φωτογραφίες παραλιών στην Ιταλία και χαρτών με την πορεία του σκάφους.
 
Απολογίες
Στην απολογία του ο Ρώσος είπε ότι είναι ναυτικός και ήθελε να πάει στην Ιταλία, όμως δεν είχε τα χρήματα για να ταξιδέψει νόμιμα. Ομολόγησε ότι αυτός ανέλαβε την κυβέρνηση του σκάφους, αφού δεν είχε να καταβάλει ναύλα στους διακινητές και αποδέχτηκε τις κατηγορίες. Υπογράμμισε ότι δεν είχε σκοπό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που μετέφερε και γι’ αυτό, όταν χάλασε η μηχανή του σκάφους, μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ήθελε να προσεγγίσει ακτή και να μην κινδυνέψουν. Τόνισε πως δεν πληρώθηκε γι’ αυτό και ήθελε μόνο να πάει στην Ιταλία, ενώ σημείωσε ότι ο Ουκρανός ήταν κι αυτός επιβάτης και όποτε χρειαζόταν βοήθεια, τον φώναζε και τον βοηθούσε. Καταλήγοντας ζήτησε συγγνώμη και την επιείκεια του δικαστηρίου.
Ο Ουκρανός ανέφερε ότι κι αυτός ήθελε να πάει στην Ιταλία, αλλά καθώς στη χώρα του υπήρχε πόλεμος, έπρεπε να πάει στο στρατό και δεν τον άφηναν να φύγει νόμιμα. Για το ταξίδι, όπως είπε, πλήρωσε 1.000 δολάρια. 

Της Βίκυς Βετουλάκη