«Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας


Την εξαιρετική θεατρική παράσταση του «Θεατρικού Οργανισμού Νέος Λόγος», «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου με τον ηθοποιό Φώτη Μακρή, τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας.
Η παράσταση είναι βασισμένη στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου «Το κιβώτιο». και διαρκεί 80 λεπτά.
«Το κιβώτιο», έργο φαντασίας, ευανάγνωστο και συναρπαστικό σε όλα τα κεφάλαιά του, είναι κλασικό, θα λέγαμε, μυθιστόρημα, που όμως ξεχωρίζει αισθητά για τις συνεχείς παρεκβάσεις του από τα καθιερωμένα είδη, τα οποία γνωρίζει και σέβεται.
Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να περιγράφει την επικίνδυνη περιπέτεια μιας σαρανταμελούς ομάδας επίλεκτων αγωνιστών να μεταφέρουν από την πόλη Α στην πόλη Β ένα κιβώτιο αγνώστων στοιχείων, από το περιεχόμενο του οποίου θα κριθεί η έκβαση της αποστολής. Το κιβώτιο φτάνει στον προορισμό του με μοναδικό επιζώντα τον ανώνυμο αφηγητή, που είναι και ο μοναδικός  μάρτυρας της διεκπεραίωσης της επιχείρησης. Συνεπώς, τίθεται από την αρχή θέμα της αξιοπιστίας του, που δεν την προστατεύει το πλούσιο αγωνιστικό του παρελθόν. Έτσι υποχρεώνεται να απολογείται με επιστολές απέναντι σε έναν ανακριτή που τον βλέπει μόνο μια φορά, και ο οποίος τελικά παραμένει άγνωστος και αγνώστων προθέσεων… (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Ο Δ.Ν. Μαρωνίτης έγραψε για “Το κιβώτιο”: Λόγος νεωτερικός, γνήσια πεζογραφικός, που συστρέφεται, συμπτύσσεται και αναπτύσσεται γύρω από το χαμένο και το αναζητούμενο κέντρο, το οποίο τελικά προσδιορίζεται και αποδείχνεται γόνιμος σπόρος. Όταν κλείσεις το μυθιστόρημα ξέρεις πως η ελληνική γλώσσα πεζοπόρησε πολύ  […] Η ενηλικίωση της πεζογραφίας μας συντελείται με πολλούς τρόπους, καθώς το άδειο “κιβώτιο” προχωρεί στον προορισμό του».
Προπώληση εισιτηρίων στο βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις”: 10 ευρώ, το κανονικό/5 ευρώ για μαθητές, φοιτητές, ανέργους.