Έξωση στο Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας, το οποίο αντιδρά

Έξωση στο Κοινωνικό  Ιατρείο Καλαμάτας, το οποίο αντιδρά

Το πρόβλημα “σιγόκαιγε” εδώ και μήνες, αλλά τώρα “άρπαξε” για  τα καλά. Ο λόγος για την απαίτηση του Δήμου Καλαμάτας προς το Κοινωνικό Ιατρείο να εγκαταλείψει τους χώρους που καταλαμβάνει στο παλαιό νοσοκομείο μέχρι τις 27 Μαρτίου.
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας απαντά ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί, καθώς δεν έχει βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος για τη στέγασή του. Επισημαίνει, δε, ότι πρότεινε μια σειρά από διαφορετικούς χώρους στην πόλη, από αυτούς που εκκενώθηκαν με τη μεταφορά των δημοτικών υπηρεσιών στο νέο δημαρχείο, αλλά η απάντηση από πλευράς Δήμου ήταν αρνητική.
Ειδικότερα, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Μιχάλη Μιχαήλ, η οποία κοινοποιείται και στο Δήμο Καλαμάτας, ο Σύλλογος Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας αναφέρει:
«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, μετά την κοινοποίηση του εγγράφου του Γεν. Γραμματέα του Δήμου Καλαμάτας, με θέμα “απόδοση παραχωρηθέντος κτηρίου”, το οποίο αποτελεί απάντηση σε δικό σας έγγραφο, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε ότι αδυνατούμε και δε θα μετακινηθούμε από το χώρο, στον οποίο λειτουργεί το Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας, χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Καλαμάτας προς τον Ιατρικό Σύλλογο, με στόχο να λειτουργήσει το Κοινωνικό Ιατρείο της πόλης μας.
Ζητούμε να μας δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα για τη μεταφορά μας σε άλλο χώρο, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί και όχι λόγω δικής μας υπαιτιότητας. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, δεσμεύτηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, παρουσία όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και όλων όσοι από μας είχαμε παραβρεθεί στη συνεδρίαση αυτή, ότι δε θα μας μετακινήσει προτού βρεθεί αντίστοιχος χώρος με αυτόν που έχουμε και με την επισήμανση ότι θα συμφωνούμε και εμείς.
Δια της παρούσης, σας καταθέτουμε και εγγράφως όσα προφορικά σάς είχαμε αναφέρει στη μεταξύ των εκπροσώπων μας συνάντηση. Όπως ήδη γνωρίζετε, είχαμε δύο κατ’ ιδίαν συναντήσεις με το δήμαρχο της πόλης μας με μοναδικό θέμα συζήτησης το κτηριακό. Αρχικά μας υπέδειξε χώρο πίσω από το κεντρικό κτήριο του ΟΣΕ, ο οποίος ήταν πολύ μικρός, μετά βίας κάλυπτε την ανάγκη ενός ιατρείου, χωρίς χώρο υποδοχής, αλλά ούτε και αναμονής, και ήταν σε άθλια κατάσταση. Στη συνέχεια μας υπέδειξε έναν άλλον, τον οποίον η ΤΡΕΝΟΣΕ δεν είχε καν παραχωρήσει στο Δήμο.
Στη δεύτερη συνάντηση που είχαμε του προτείναμε τέσσερις χώρους μέσα στην πόλη, που προέκυψαν μετά τη μετακίνηση των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά μας απάντησε αρνητικά και για τους τέσσερις, λέγοντας ότι προτίθεται να τους διαθέσει σε άλλους φορείς.
Μας υπέδειξε το χώρο που στεγαζόταν το Δημοτικό Ιατρείο στη Σανταρόζα και Παπανικολή, χώρο τον οποίο από το 2012 είχαμε αποκλείσει ως μικρό, μακριά από το κέντρο της πόλης και, κυρίως, μακριά από τις περιοχές από όπου προέρχονται οι ασθενείς μας. Μετά τον αποκλεισμό του χώρου του Δημοτικού Ιατρείου από μας, μας πρότεινε να βρούμε ένα χώρο από ιδιώτη και υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα μας χορηγεί 6.000 ευρώ ετησίως για την ενοικίασή του, γεγονός που αμφισβητούμε γνωρίζοντας τα οικονομικά του Δήμου, αλλά και την αθέτηση των μέχρι σήμερα υποσχέσεών του απέναντί μας.
Τέλος, προτείναμε, μέσω της δικής σας επιστολής προς το δήμαρχο, και αυτό γιατί ο χώρος που στεγάζεται το Ιατρείο Αλληλεγγύης έχει παραχωρηθεί στο Σύλλογό σας, να παραμείνουμε στο χώρο μας μέχρι να ολοκληρωθεί μέρος της πτέρυγας της Καρδιολογικής Κλινικής του Παλαιού Νοσοκομείου, χώρος που προβλέπεται να εγκατασταθούν διάφορες κοινωνικές δομές, όπου και συμβιβαζόμαστε να μεταφερθούμε, αφού δεν υπάρχει άλλη πρόταση.
Θεωρούμε ότι οι λόγοι που συστάθηκε το Ιατρείο Αλληλεγγύης δεν έχουν εκλείψει. Παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονται στο Ιατρείο λόγω του σχετικού νόμου, ο οποίος επιτρέπει τους ανασφάλιστους να απευθύνονται στις δημόσιες δομές υγείας, παρατηρείται, αφενός, αύξηση των ασθενών που προσέρχονται γιατί δεν μπορούν να  καλύψουν το κόστος συμμετοχής τους για την αγορά των φαρμάκων τους και, αφετέρου, παραμένει το θέμα όσων δε διαθέτουν ΑΜΚΑ και ζουν στην πόλη και το νομό μας.          
Επισημαίνουμε ότι υπάρχει ένα δυσβάσταχτο κόστος για τη μεταφορά του εξοπλισμού του Ιατρείου από ένα χώρο σε άλλον και ενδεικτικά αναφέρουμε τη μεταφορά της οδοντιατρικής έδρας.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, εμμένουμε στη θέση μας να παραμείνουμε στο χώρο που λειτουργούμε έως σήμερα, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση της πτέρυγας της Καρδιολογικής Κλινικής, όπου και προτείνουμε να μεταφερθούμε, προκειμένου να συνεχίσουμε να προσφέρουμε απρόσκοπτα της υπηρεσίες μας σε όσους συμπολίτες μας τις χρειάζονται».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη