Για πρώτη φορά στην ιστορία τα παιδιά γνωρίζουν περισσότερα από τους γονείς και αυτή η ανατροπή, που δεν αφορά κάτι άλλο παρά τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου, είναι που οδήγησε στην ανάγκη διοργάνωσης ενημερωτικών ημερίδων, όπως η προχθεσινή στην Καλαμάτα, με πρωτοβουλία του νεοσύστατου Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας και, μάλιστα, ως η πρώτη μιας σειράς συναφών δράσεων.
Ο τίτλος «Θέλω να γνωρίζω» αποτυπώνει την αγωνία των γονέων να προστατέψουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους της περιήγησης και της προσκόλλησης σε έναν ψηφιακό κόσμο που μαγεύει και αιχμαλωτίζει μικρούς και μεγάλους.
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη και οι ομιλίες των εισηγητών δε διέψευσαν τις προσδοκίες του, καθώς ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες και επισημάνσεις, όχι μόνο «διαπιστωτικού» χαρακτήρα, αλλά ουσιαστικής εφαρμογής και χρησιμότητας –κυρίως από πλευράς του Μεσσήνιου προϊσταμένου της Γραμμής Βοήθειας (Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, τηλ. 210 6007686), Γιώργου Κορμά, με την ομιλία του οποίου «Διασύνδεση γενεών μέσα από ένα ωφέλιμο διαδίκτυο» ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.
Έπειτα από ένα σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Παραβατικότητας, Θανάση Ηλιόπουλου, για τους κινδύνους στο διαδίκτυο μίλησε αρχικά ο αστυνομικός υποδιευθυντής, Βασίλης Τσιγαρίδης. Την προσοχή μας για την «Ηλεκτρονική ταυτότητα και τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα» που αφήνουμε στο διαδίκτυο επέστησε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Πετρόπουλος, εγείροντας παράλληλα τη διεκδίκηση του δικαιώματος της «ηλεκτρονικής» λήθης.
Για το έργο του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας γενικότερα και ειδικότερα στο πλαίσιο της θεματολογίας της εκδήλωσης για τις «Δράσεις πρόληψης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου που αφορούν παιδιά και γονείς» μίλησε η κοινωνιολόγος Μελίνα Λάππα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η αποκλειστική ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο έχει βαθύτερες αιτίες, που θα πρέπει να αναζητηθούν στο οικογενειακό περιβάλλον και τον εσωτερικό τους κόσμο.
«Προβληματισμοί και διαπιστώσεις στον τομέα της ασφαλούς πλοήγησης στη Μεσσηνία» ήταν ο τίτλος της ομιλίας της Αγγελικής Ρουμελιώτη, επιμελήτριας Ανηλίκων Υ.Ε.Α. & Κ.Α. Καλαμάτας, η οποία τόνισε ότι πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά, με παραδείγματα από την πραγματική ζωή, τους κινδύνους του διαδικτύου, όπως π.χ. ότι όπως δε θα μιλούσαν ή δε θα δέχονταν δώρα από αγνώστους, έτσι δε θα πρέπει να το κάνουν μέσω του υπολογιστή τους.
Τέλος, ο κ. Κορμάς, με άξονα τη «Διασύνδεση γενεών μέσα από ένα ωφέλιμο διαδίκτυο», συμβούλεψε τους γονείς να έχουν υπομονή και επιμονή, θέτοντας στα παιδιά τους βασικούς κανόνες στη χρήση του διαδικτύου (όπως π.χ. να μην τους επιτρέπουν την πλοήγηση το μεσημέρι ή αργά το βράδυ, όχι μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά έως 12 ετών), υπενθυμίζοντας και τη δυνατότητα παροχής βοήθειας μέσω της Γραμμής ή τοπικών φορέων, όταν νιώθουν την κατάσταση να ξεφεύγει του ελέγχου τους. Τόνισε δε την ανάγκη να μη θεωρούμε αυτονόητο, αλλά να καταστήσουμε σαφείς τους κανόνες σεβασμού της προσωπικότητας των άλλων.
Εξήγησε ακόμη ότι το διαδίκτυο είναι μια τεράστια «βιομηχανία» συλλογής προσωπικών πληροφοριών με βασικό στόχο την εξυπηρέτηση διαφημιστικών αναγκών. Ιδιαίτερα, δε, σημαντική ήταν η επισήμανση ότι οι έφηβοι καταλήγουν να δικαιολογούν τη διαρκή ενασχόλησή τους με διαδικτυακά παιχνίδια με το «στόχο» να βγάλουν πολλά χρήματα μέσα από αυτά –κάτι που, όμως, έχει τις ίδιες πιθανότητες με το να κερδίσουν το λαχείο, με αυτή την απομυθοποίηση να αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο αφοπλισμού στη «μάχη» που δίνουν πολλοί γονείς να επαναφέρουν τα παιδιά τους στις χαρές του πραγματικού κόσμου και μιας δημιουργικής ζωής…
Χ.Ε.
-Η ενημερωτική εκδήλωση «Θέλω να γνωρίζω» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ., το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας και το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.
Η ενημέρωση κάνει τη χρήση του διαδικτύου ασφαλή…
