Έτος «Μαρία Κάλλας» το 2017, 40 χρόνια μετά το θάνατο της…
Σπουδαίες εκδηλώσεις από το Σύλλογο Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία
Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, ύστερα και από συντονισμένες προσπάθειες της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και του Συλλόγου Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, το 2017 είναι αφιερωμένο στη σπουδαία Μεσσήνια «Μαρία Κάλλας», καθώς συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατό της.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου «Μαρία Κάλλας» έχει προγραμματίσει σειρά από σπουδαίες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η πρεμιέρα του σπουδαίου ντοκιμαντέρ «Η δική μας Κάλλας» του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Καλαματιανή Μυρτώ Καμβυσίδη, και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της «Μεσσηνιακή Αμφικτυονίας».
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου, Γιώργος Ηλιόπουλος και ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, Παναγιώτης Μπαζίγος.
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος παρουσίασε τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο Σύλλογος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 2017 συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας. Αρχικά, έχοντας στη διάθεσή του ήδη 7 επιστολές της Μαρίας Κάλλας από το προσωπικό της αρχείο και 20 μπάνερ, πρόκειται να πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι σ’ όλη τη Μεσσηνία με σκοπό τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να έρθουν κοντά στην όπερα, να αγαπήσουν τη μουσική και να γνωρίσουν καλύτερα τη σπουδαία Μεσσήνια Μαρία Κάλλας.
Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, στο «Κύτταρο» ροκ-μπαρ, και θα περιλαμβάνει μια συναυλία τζαζ-ροκ, από την μπάντα του Συλλόγου Αποφοίτων. Εκεί ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το σύλλογο, να δει ποιοι είναι και τι κάνουν, αλλά και να ακούσει τη νέα γενιά των «μουσικόπαιδων» που είναι γύρω στα 20-22, τελείωσαν τις σπουδές τους και επέστρεψαν στην Καλαμάτα.
Στη συνέχεια την Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Μαρτίου, στις 9 μ.μ., ξεκινά το πιάνο-plus Festival, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Θα φιλοξενηθούν 5 κορυφαίοι Έλληνες σολίστες, ανάμεσα τους και ο Λάμπης Βασιλειάδης, ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της χώρας, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Παράλληλα, από το Δεκέμβριο του 2015 μοίρασαν δωρεάν κάρτες της Μαρίας Κάλλας, σε συνεργασία με τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία. Αυτές οι κάρτες ξεπέρασαν τα 5.000 κομμάτια, και από αύριο θα ξαναμοιράζονται, σε χώρους πολιτισμού, σε καφετέριες της Καλαμάτας και της Αθήνας. Κλείνοντας ο Γιώργος Ηλιόπουλος έκανε γνωστό ότι τον Απρίλιο και συγκεκριμένα στις 22 του μήνα, θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Η δική μας Κάλλας» στην Καλαμάτα.
Περιοδεία σ’ όλο τον πλανήτη
Από την πλευρά του, ο κ. Μπαζίγος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που έπειτα από προσπάθειες τριών χρόνων το ντοκιμαντέρ «Η δική μας Κάλλας» είναι έτοιμο και ήδη έχει ετοιμαστεί η πρώτη περιοδεία στην Αμερική… «Μαζί» θα ταξιδέψουν τουλάχιστον 9 άτομα από τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, οι οποίοι θα δώσουν και το «παρών» στην πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ στις 19 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Η περιοδεία θα συνεχιστεί στο Σικάγο, τη Βοστώνη, καθώς και στο Μόντρεαλ και το Τορόντο στον Καναδά. Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η περιοδεία της ταινίας στην Ελλάδα, όπου στις 22 θα παιχτεί στην Καλαμάτα και στις 23 στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια προγραμματίζεται μία περιοδεία για την Ευρώπη, μία στην Αυστραλία και γίνονται προσπάθειες και για τη Ρωσία…
Η ιδέα της δημιουργίας αυτού του ντοκιμαντέρ όπως εξήγησε ο κ. Μπαζίγος, ανήκει στη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και «γεννήθηκε» όταν βρέθηκε στην Ελλάδα η καθηγήτρια Υποκριτικής από το Σικάγο, Μαρία Μπακάλη, η οποία είχε παίξει ένα μονόπρακτο στην Αθήνα, το «Λα Μαρία», που αφορούσε στη ζωή της Κάλλας… Τότε τη γνώρισαν τα μέλη της Μεσσηνιακή Αμφικτυονίας και ο τότε πρόεδρος κ. Αλευράς τη φιλοξένησε στη Μεσσηνία… Στη συνέχεια ο Θανάσης Ψαρούλης σύστησε στην Αμφικτυονία το σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα που ζει στη Σουηδία. Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία τού ανέθεσε τη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ με μια συμβολική τιμή που δεν κάλυπτε ούτε τα έξοδά τους και ο ίδιος κατάφερε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ διάρκειας 95 λεπτών. Όσοι δε το έχουν δει, μιλούν με εξαιρετικά λόγια…
Ο κ. Μπαζίγος σημείωσε ότι το «ντοκιμαντέρ» ανήκε μέχρι πριν λίγο καιρό σε 200 εθελοντές που εργάστηκαν ή και έπαιξαν σ’ αυτή την ταινία… Από τους πρώτους ήταν ο Σύλλογος Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος και πρότεινε τη Μυρτώ Καμβυσίδη για να υποδυθεί την πρωταγωνίστρια και τον Γιώργο Ηλιόπουλο, που την ακολούθησε παντού και επιμελήθηκε το ντύσιμό της… «Εκεί που τα γυρίσματα ξεκίνησαν με 5 άτομα, σιγά σιγά εθελοντικά και χάρις στην ικανότητα του Μπάμπη Τσόκα κατάφερε να προσελκύσει δεκάδες εθελοντές… Αυτοί οι εθελοντές ήδη έφθασαν τους 250 και αυτό δεν έχει τελειωμό όσο θα προχωρούν οι περιοδείες. Σ’ όλους αυτούς ανήκει η ταινία… Κι αυτό είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθελοντισμού που δίνει αυτό το ντοκιμαντέρ…» πρόσθεσε ο κ. Μπαζίγος.
Το δεύτερο σπουδαίο μήνυμα που βγαίνει από το ντοκιμαντέρ είναι ότι η Μαρία Κάλλας είναι Ελληνίδα, καθώς τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία προσπαθούν να την οικειοποιηθούν … Ο κ. Μπαζίγος ξεκαθάρισε ότι «δε χαρίζουμε σε κανέναν ότι η Μαρία Κάλλας είναι μια Μεσσήνια, μια Ελληνίδα όπως δήλωνε η ίδια». Επίσης, σημείωσε ότι σκοπός τους είναι να περάσουν το μήνυμα στην ομογένεια ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βγάζει ανθρώπους παγκοσμίου αναγνώρισης και αξίας και πρέπει να νιώθουν περήφανοι γι’ αυτό.
Τέλος, έκλεισε με την ελπίδα ότι αυτό το ντοκιμαντέρ θα ευαισθητοποιήσει Μεσσήνιους, καλλιτέχνες, μουσικούς, ώστε να μπορέσει να μετατραπεί σε μουσείο το σπίτι της Μαρίας Κάλλας που ανήκει στο Δήμο Οιχαλίας, ενώ τόνισε ότι σκοπός της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας είναι η δημιουργία ενός ακόμα μουσείου στην Καλαμάτα.
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφία: Στασινός Μουτσούλας
Πρεμιέρα στις 19 Μαρτίου για «Τη δική μας Κάλλας» στη Νέα Υόρκη
