Όμηροι των Αρχών για ακόμα μια χρονιά οι καταστηματάρχες της παραλίας

Όμηροι των Αρχών για ακόμα μια χρονιά οι καταστηματάρχες της παραλίας

Λίγο προ της έναρξης λειτουργίας όλων των καταστημάτων της παραλιακής ζώνης Καλαμάτας τίθεται εκ νέου το ζήτημα του τι επιτρέπεται να «βγάλουν» στον αιγιαλό, ζήτημα που ξεπερνά τα όρια της γραφειοκρατίας και πολλές φορές της λογικής.
Αρχικά πρέπει να διαχωρίσουμε τα καταστήματα της οδού Ναυαρίνου, αφού μέχρι το ύψος της Roma Pizza υπεύθυνο είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας. Σε αυτό το κομμάτι τα καταστήματα, αφού πάρουν έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο, μπορούν να προβούν σε διαφόρων ειδών κατασκευές.
Μετά αρχίζει το μπέρδεμα, διότι εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες. Σε αυτό το κομμάτι, κατά τη νομοθεσία, τα περισσότερα καταστήματα που έχουν κατασκευές στον αιγιαλό είναι παράνομα, αφού οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί και αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού. Ειδικότερα, επιτρέπονται μόνο οι ξύλινοι διάδρομοι, οι ομπρέλες, οι ξαπλώστρες, καθώς και τα τραπέζια πάνω στην άμμο.
Το «Θάρρος» βρέθηκε στην παραλία της Καλαμάτας, όπου συνομίλησε σχετικά με ιδιοκτήτες καταστημάτων:

Roi Mat
Ο κ. Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος έχει κατάστημα στο μέρος της παραλίας που ανήκει στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενημέρωση που έχει είναι ότι δεν επιτρέπεται τίποτα στον αιγιαλό. Το κατάστημά του, όπως μας είπε, είναι στη χερσαία ζώνη και αν πάρει έγκριση έργου, μπορεί να τοποθετήσει πλάκες.
Μετά τη Roma Pizza αυτό που ξέρει είναι ότι οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να έχουν καμία κατασκευή. Βέβαια, και στην πλευρά που ανήκει το δικό του κατάστημα δεν υπάρχει σαφής οδηγία για το τι μπορεί να κατασκευάσει. Αυτός ήταν ο λόγος που του έχει επιβληθεί πρόστιμο, όπως και στους περισσότερους επαγγελματίες της Ναυαρίνου. Όπως μας είπε, πριν από τέσσερα χρόνια η κατασκευή του θεωρούνταν νόμιμη και λάμβανε έγκριση χώρου, κάτι που πλέον δε γίνεται.

Εστιατόριο Κοιλάκος
Στον ίδιο τομέα αρμοδιότητας έχει κατάστημα και ο κ. Δημήτρης Κοιλάκος, ο οποίος υποστήριξε πως κανείς δεν του έχει δώσει οδηγίες για το τι μπορεί να κάνει στο νότιο μέρος της Ναυαρίνου, ενώ όταν θέλησε να μάθει αν μπορεί να βάλει πλάκες, επίσης κανείς δεν του έδωσε επίσημη απάντηση και δήλωναν όλοι άγνοια.
Όπως εξήγησε, είναι από τους λίγους επαγγελματίες της παραλίας που στο χώρο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο, αφού το κατάστημά του δεν έχει αμμουδιά στο νότιο μέρος.

«Τριλογία»
Τυχερός όσον αφορά στο ζήτημα των κατασκευών δηλώνει ο κ. Παναγιώτης Πανταζής. Όπως μας ανέφερε, ως κατάστημα δεν έχει πρόβλημα με τέτοια θέματα στην παραλία, αφού έχει μόνο ξαπλώστρες εκεί. Αυτό, πάντως, που μας είπε σχετικά με τις κατασκευές, είναι ότι θα έπρεπε από την αρχή να υπάρχουν κάποια στάνταρ, ώστε να μην πρέπει ο κάθε καταστηματάρχης να χαλάει μια μικρή περιουσία και μετά να του λένε πως είναι αυθαίρετα όσα κατασκεύασε.

«Κύμα»
Επαγγελματίας που δραστηριοποιείται επί χρόνια στην παραλία, έχοντας ασχοληθεί αρκετά με τις κατασκευές, είναι ο κ. Ανδρέας Ζαγάκος, που είναι παράλληλα και πρόεδρος των Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
Όπως μας είπε, στο τμήμα που ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο επιτρέπονται κατασκευές, αφού όμως πάρουν έγκριση από την αντίστοιχη υπηρεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, κατασκευές που μπορεί να είναι ακόμα και τσιμεντένιες, αν η Υπηρεσία το εγκρίνει.
Στον αιγιαλό, όμως, που είναι πέρα από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (ανατολικά της Roma Pizza), επιτρέπεται μόνο η εναπόθεση τραπεζοκαθισμάτων και ξαπλωστρών μαζί με τις ομπρέλες τους, με μόνη παρέμβαση την τοποθέτηση ξύλινου διαδρόμου φάρδους ενός μέτρου. Τίποτε άλλο!
«Τα παραπάνω σημαίνουν ότι όλοι σχεδόν που έχουμε επιχείρηση στην παραλία είμαστε παράνομοι, καθώς όσοι νοικιάζουμε χώρο στην παραλία και θέλουμε να έχουμε μια επίπεδη επιφάνεια για να σερβίρουμε κάτι, έχουμε κάνει κατασκευές» σχολίασε.
Σχετικά με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στον ίδιο αλλά και σε άλλους επαγγελματίες, είναι εφάπαξ για την ίδια κατασκευή, αρκεί βέβαια σε αυτή να μη γίνει καμία παρέμβαση.
Αυτό που ισχύει, όπως μας είπε ο κ. Ζαγάκος, είναι να πάνε οι επαγγελματίες να κάνουν μια αίτηση στο Δήμο, ώστε να λάβουν άδεια χρήσης του αιγιαλού. Αφού έχει πληρωθεί το πρόστιμο, μπορεί να μείνει όπως είναι μία κατασκευή, ασχέτως του αν έχει βγει πρωτόκολλο κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής.
Το θέμα, εξήγησε, αφορά σε όλη τη χώρα και χρειάζεται μελέτη, που θα είναι διαφορετική ανά περιοχή. Μάλιστα, χαρακτηρίζει αντιφατικό ένα κράτος που θέλει να ενισχύσει τον τουρισμό με καμπάνιες που δείχνουν, για παράδειγμα, ένα μεζέ και ένα ποτήρι ούζο πάνω σε ένα τραπέζι κοντά στη θάλασσα, να μην επιτρέπει αυτό που θέλει να προβάλλει.
Από την άλλη, βέβαια, ως επιχειρηματίας ξεκαθαρίζει ότι δε θέλει ούτε τραπέζια μέσα στη θάλασσα ούτε πέργκολες στον αιγιαλό, αλλά έστω να επιτρέπεται ένα μεταφερόμενο πάτωμα που θα τοποθετείται πάνω στην άμμο.
Ως επιχειρηματίας, όπως μας είπε, λόγω της κατασκευής έχει δικαστεί σε αστικό επίπεδο και έχει καταβάλει τα πρόστιμα που έχουν οριστεί, όμως έχει δικαστεί και σε ποινικό επίπεδο, τρεις φορές μάλιστα και έχει ισάριθμα αθωωθεί, όπως και άλλοι επαγγελματίες της παραλίας, με το σκεπτικό ότι κατασκευές σαν τη δική του δεν προσβάλλουν την αισθητική, δεν ενοχλούν τον αιγιαλό, δεν αποτελούν περιβαλλοντολογικό πρόβλημα και ούτε θέμα ασφάλειας, ενώ επιτρέπουν και την οπτική επαφή του πολίτη με το φυσικό περιβάλλον.
Μια πρόταση είναι να δημιουργηθεί σε κάθε Περιφέρεια ένα σχήμα που θα αποτελείται από εμπλεκόμενους στο όλο ζήτημα, το οποίο θα προτείνει κατασκευές στον αιγιαλό ανά περιοχή.
Επίσης, τόνισε ότι είναι υπέρ του να υπάρχουν κάποια στάνταρ ανά περιοχή της Ελλάδας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να υπάρχουν τρία αρχιτεκτονικά σχέδια για την παραλία της Καλαμάτας και από εκεί και πέρα ο κάθε επαγγελματίας να επιλέγει αυτό που του ταιριάζει και να το προσαρμόζει ανάλογα.
Όσο για το πού πάνε τα χρήματα που δίνει κάθε χρόνο για ενοικίαση, ανεξαρτήτως του αν η κατασκευή του έχει χαρακτηριστεί παράνομη, μας είπε ότι όλα πάνε στο κεντρικό κράτος, χωρίς ο Δήμος να λαμβάνει κάτι, ασχέτως που, όπως τόνισε, ο Δήμος παρέχει υπηρεσίες στον ίδιο.
Κλείνοντας, μας είπε ότι, επιτέλους, πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι βουλευτές, ώστε να βρεθεί λύση για τη χρήση του αιγιαλού.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση