8 στους 10 Καλαματιανούς βρίσκονται στα social media


Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας, που γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ημερίδα με θέμα ««Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην Καθημερινή Ζωή».
Την ημερίδα οργάνωσε το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Πρώτος εισηγητής ήταν ο διευθυντής του ΚΕΚ,  Παναγιώτης Τζαβάρας, ο οποίος ανέλυσε το ζήτημα «Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ελλάδα και τον κόσμο». Παράλληλα, παρουσίασε ένα μέρος της έρευνας που διενεργεί στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, για την επίδραση των «social media» στην πόλη της Καλαμάτας. Η έρευνα αυτή δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα, ότι 8/10 Καλαματιανούς κάθε ηλικίας χρησιμοποιούν για περισσότερο από μία ώρα καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το Facebook να «πρωταγωνιστεί».
Στη συνέχεια, ο Μεσσήνιος στην καταγωγή αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Χρήστος Μπούρας, μίλησε για το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν τον τρόπο επικοινωνίας μας. Κατέληξε με το συμπέρασμα ότι την τεχνολογία ή θα την κατακτήσουμε ή θα μας κατακτήσει, με την έκβαση να εξαρτάται περισσότερο από εμάς…
Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Κώστας Θεολόγου, καθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η απώλεια του προσώπου στον κόσμο της ψηφιακής δικτύωσης».
Ο Σπυρίδων Στέλιος, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μίλησε από την πλευρά του για τη διαμόρφωση ενός νέου κοσμοπολιτισμού μέσα από τα «Social Media».
Το «παρών» στην ημερίδα έδωσε και ο Θεόδωρος Φορτσάκης, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός και καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του ανέπτυξε το θέμα «Μέσα Κοινωνική Δικτύωσης και Πολιτική»… με πολλούς «ενδιαφερόμενους» να βρίσκονται στο αμφιθέατρο. Την ημερίδα έκλεισε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, που εξέπληξε για ακόμα μια φορά με τις γνώσεις του γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, ενώ τόνισε ότι η καινούργια κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως με τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φοβίζει την κοινωνία των ανθρώπων.
Συντονιστής ήταν ο υπεύθυνος του ΚΕΚ, Απόστολος Γκούνης, που αξίζει τα συγχαρητήρια μαζί με τον Παναγιώτη Τζαβάρα για την άρτια ημερίδα που διοργάνωσαν.

Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας