Stella Mare Fisheries: Tα μεσσηνιακά φιλέτα

Stella Mare Fisheries: Tα μεσσηνιακά φιλέτα

Οι λάτρεις του ψαριού σίγουρα τα έχουν δοκιμάσει. Ο γαύρος και η σαρδέλα της Stella Mare Fisheries, από τη Μαραθόπολη, φιλετάρονται με την πιο εξελιγμένη μέθοδο, προκειμένου να διατηρήσουν τόσο τη φρεσκάδα όσο και τη μοναδική τους γεύση.
Η ιστορία της Stella Mare Fisheries έγινε αντικείμενο ρεπορτάζ της Όλγας Μπαλαφούτη στην ιστοσελίδα newmoney και ξεκινά το 2004. Στην αρχή είχε ως κύρια δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο αλιευμάτων, αλλά στόχος ήταν πάντα η επέκταση της επιχείρησης στον τομέα της επεξεργασίας, συσκευασίας και τυποποίησης νωπών αλιευμάτων.
Ο στόχος αυτός επιδιώχθηκε συστηματικά και το 2010 το project εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το 2013 η Stella Mare κέρδισε το πρώτο Βραβείο Επιχειρηματικότητας στο διαγωνισμό του ομίλου Libra. Τότε ξεκίνησε και η κατασκευή του εργοστασίου και ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χρόνο.

Το πρόσωπο πίσω από τη Stella Mare Fisheries
O Γιώργος Τεριζάκης γεννήθηκε το 1966 στη Μαραθόπολη. Είναι το πρώτο από τα τρία παιδιά της οικογένειας του Χαράλαμπου και της Στυλιανής Τεριζάκη, η οποία για τρεις γενιές ασχολείται με την αλιεία. Όπως λέει στο newmoney.gr, «η μονάδα μας έχει σχεδιαστεί ώστε να παράγει έως και 1.000 τόνους φιλέτα γαύρου και σαρδέλας ετησίως».
«Αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τον ανταγωνισμό είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε και τι εννοούμε με αυτό: Ο γαύρος και η σαρδέλα τα οποία επεξεργαζόμαστε είναι νωπά, ελληνικών θαλασσών και επεξεργάζονται μέσα στο πρώτο 12ωρο από την αλίευσή τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα προϊόντα
Με έδρα τη Μαραθόπολη διακινεί τα προϊόντα της όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Ο τζίρος της εταιρείας ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ και ήδη από το 2016 κινείται ανοδικά με μία αύξηση πωλήσεων της τάξης του 30%. Απασχολεί ετησίως περίπου 30 άτομα εποχιακά και 10 άτομα επί μονίμου βάσεως.
Τα προϊόντα της Stella Mare Fisheries βρίσκονται στα ράφια γνωστών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα delicatessen, εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα μικρής λιανικής:
-Φρέσκο φιλέτο γαύρου και σαρδέλας προς άμεση κατανάλωση
-Καπνιστό φιλέτο σαρδέλας, μοναδικό προϊόν πανευρωπαϊκά σε διάφορες γεύσεις: Πικάντικο, πολύ πικάντικο, σκέτο
-Μαρινάτο φιλέτο γαύρου και σαρδέλας σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με πρόσμειξη φρέσκων μυρωδικών, όπως μαϊντανός, σκόρδο και λαχανικών όπως καρότο και πιπεριά.
Μάλιστα, από φέτος θα διατεθούν και νέοι κωδικοί στην αγορά δίνοντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να δοκιμάσουν, φρέσκια σαρδέλα ακέφαλη και καθαρισμένη, φρέσκο φιλέτο σαρδέλας πανέ με δημητριακά και κατεψυγμένο φιλέτο σαρδέλας πανέ με δημητριακά.
«Οι φιλεταριστικές μηχανές μικρών πελαγικών αλιευμάτων τις οποίες χρησιμοποιούμε για την φιλετοποίηση των αλιευμάτων μας, έχουν κατασκευαστεί ειδικά για εμάς στην Αμερική και υπάρχουν άλλες 5 παρόμοιες σε όλο τον κόσμο» σημειώνει ο κ. Τεριζάκης.

Βραβεύσεις
Όπως εξιστορεί, «η ημέρα της βράβευσής μας με το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας το έτος 2013 ήταν καταλυτική. Εκτός από την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρεται έως και σήμερα από τους ανθρώπους του Βραβείου, τις συμβουλές τους και την υποστήριξή τους, που καλύπτουν όλες τις πτυχές της επιχείρησής μας, πολύ σημαντικό ήταν το άτοκο δάνειο το οποίο μας δόθηκε, καθώς μας βοήθησε να ξεμπλοκάρουμε το σχέδιο ανοικοδόμησης της μονάδας μας».
Όσον αφορά στη βράβευση με το χρυσό βραβείο Top Export Packaging στα Greek Export Awards, “ήταν επίσης πολύ σημαντική για εμάς, καθώς αναδείχθηκαν τόσο οι συσκευασίες μας όσο και τα προϊόντα που εμπεριέχονται σε αυτές και είναι το όπλο μας για την προώθησή τους», συμπληρώνει.