O Πρόσπερο από την αγάπη του για τα βιβλία, χάνει την εξουσία και εξορίζεται, έχοντας όμως μαζί του αυτά ακριβώς τα βιβλία εξαιτίας των οποίων ξεκίνησε η περιπέτειά του…
Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ πάνω στον οποίο βασίστηκαν οι κυρίες Μαρία Χριστάκη, καθηγήτρια Αγγλικών και Μαίρη Τσουλάκου, αρχαιολόγος, για να δημιουργήσουν με πολύ μεράκι και αμέριστη διάθεση προσφοράς έναν κύκλο έξι εκπαιδευτικών εργαστηρίων ενσυναίσθησης (κι ενός σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς), τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας μαθητές Δημοτικού, αλλά και οικογένειες με τα παιδιά τους (Γ’-Στ’ Δημοτικού), αυτό το Σάββατο ή το Μάιο, κατόπιν τηλεφωνικής εγγραφής (τηλ. 2721096818). «Κλειδί» για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα αποτελέσει η αυριανή προβολή από την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, στις 9.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, της κινηματογραφικής διασκευής (1982) της «Τρικυμίας», σε σκηνοθεσία Paul Mazursky, με τους John Cassavetes, Gena Rowlands, Susan Sarandon κ.ά.
Χθες το μεσημέρι στο χώρο της Βιβλιοθήκης η προϊσταμένη Νινέτα Σωτηράκη και οι κυρίες Τσουλάκου και Χριστάκη αναφέρθηκαν αναλυτικότερα στις προγραμματισμένες αυτές δράσεις, που έχουν τον τίτλο «Γίνε Σαίξπηρ για μια μέρα: Ανακαλύπτουμε και δημιουργούμε τη δική μας Τρικυμία».
«Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται κατ’ εξοχήν σε δραστηριότητες ενσυναίσθησης και προσεγγίζει τα παιδιά και το σαιξπηρικό έργο με απόλυτα βιωματικό τρόπο. Προσφέρονται τέσσερα εργαστήρια για σχολικές τάξεις Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού τις Τρίτες του Μαΐου, δύο εργαστήρια για γονείς με παιδιά Δημοτικού, στα οποία θα συμμετάσχουν εξίσου και οι γονείς και τα παιδιά και κλείνουμε με ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, που θέλουν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, που θέλουν να λειτουργήσουν το ίδιο εργαστήριο στις δικές τους τάξεις την επόμενη χρονιά ή να μεταφέρουν το νόημα της ενσυναίσθησης μέσα στη διδακτική τους πρακτική» ανέφερε η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης κα Σωτηράκη και συνέχισε προσθέτοντας: «Η μεγάλη καινοτομία αυτού του κύκλου εργαστηρίων είναι η δυνατότητα να μπαίνουμε στη θέση του άλλου (ενσυναίσθηση), για να καταλάβουμε πώς νοιώθει, για να προσεγγίζουμε τα πράγματα από τη δική του σκοπιά, αλλά και το γεγονός ότι καλωσορίζουμε μέσα στο χώρο της βιβλιοθήκης, όχι μόνο τα παιδιά, που έτσι κι αλλιώς ο χώρος είναι πιο οικείος και φυσικός για εκείνα, αλλά και την οικογένεια. Τα εργαστήρια δε θα λειτουργήσουν ως… πάρκινγκ παιδιών, θα πρέπει και οι γονείς να συμμετέχουν, θα είναι μια ευκαιρία να ενδυναμωθεί η οικογένεια, να αναδειχθούν οι οικογενειακοί δεσμοί και να δώσουμε και μια άλλη διάσταση στον ποιοτικό χρόνο που μπορούν να περάσουν μαζί», τόνισε ακόμη η ίδια, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον κύκλο εργαστηρίων η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη κλείνει το σχολικό της πρόγραμμα για το 2017.
Με τη σειρά της η κα Μαρία Χριστάκη, αφού ευχαρίστησε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη που προσφέρει τον πολύ ωραίο και ζεστό της χώρο, εξήγησε ότι αφετηρία αποτέλεσε η Παγκόσμια Ημέρα Σαίξπηρ, που συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου και κίνητρο τα παρακάτω: «Κυρίως θέλαμε μέσα από τον Σαίξπηρ να δώσουμε τη δυνατότητα σε γονείς και παιδιά να έρθουν πιο κοντά, γνωρίζοντας έναν κλασικό συγγραφέα που κάπως έχει ξεφύγει τελευταίως από τα ενδιαφέροντα του κόσμου.
Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να έρθουν εδώ οικογένειες για μιάμιση ώρα και να διαδράσουν, να ζήσουν κάτι που θα τους βγάλει από την πραγματικότητα, την καθημερινότητα και τα προβλήματά τους. Ελπίζουμε ότι η εμπειρία θα είναι ψυχαγωγική, εκπαιδευτική και ίσως τους βάλει και σε ένα άλλο περιβάλλον, να σκεφτούν τις δικές τους τρικυμίες με ένα λίγο διαφορετικό τρόπο».
«Είναι ένα ταξίδι που άρχισε πριν από τρεις μήνες», με όχημα την αγάπη για το βιβλίο και για το δημόσιο χώρο μετέφερε αρχικά η Μαίρη Τσουλάκου και συνέχισε λέγοντας: «Θεωρούμε ότι η Τρικυμία είναι το τελειότερο έργο του Σαίξπηρ και δεν έχει ασχοληθεί πολύ το κοινό μαζί του. Έτσι θέλαμε να το παρουσιάσουμε στο πιο ευαίσθητο κοινό της πόλης, που είναι τα παιδιά, στο φυσικό του χώρο που είναι ο κόσμος των βιβλίων και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητάς μας, θελήσαμε να την αντιμετωπίσουμε μέσα από τον κόσμο των ιδεών και των μεγάλων ποιητών και σας προσκαλούμε, λοιπόν, να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητά μας και τον εαυτό μας, να γίνουμε λίγο Σαίξπηρ, να δημιουργήσουμε και να επιλύσουμε τις δικές μας τρικυμίες. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια περίοδο δίνης και τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης. Θεωρούμε ότι μέσα από αυτό το παιδαγωγικό εργαστήρι ενσυναίσθησης θα μπορέσουμε να βρούμε, έστω και για λίγα λεπτά, μια ουτοπία, μέσα στην Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη»…
Το πρόγραμμα
Πέμπτη 27/4, 9.30 μ.μ., Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου
Προβολή της ταινίας «Τρικυμία»
(σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη)
Σάββατο 29/4 και Σάββατο 29/5, 10.30 π.μ.-12.30 μ.μ., Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
Για οικογένειες με παιδιά Δημοτικού
Τρίτη, 2, 9, 16, 23 Μαΐου, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας
Για σχολικές ομάδες με παιδιά Γ’-ΣΤ’ Δημοτικού
Δευτέρα 29/5, 5.30-7.30 μ.μ.
Επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς
Της Χριστίνας Ελευθεράκη