Δράσεις για ανάπτυξη του τουρισμού στην Πελοπόννησο

Δράσεις για ανάπτυξη του τουρισμού στην Πελοπόννησο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΤ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ “Θ”         
Τα φαινόμενα, πολύ συχνά, απατούν. Όπως και οι αριθμοί, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, μήτρα της δημιουργικής λογιστικής. Προχθές, η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, σε απάντηση του δημοσιεύματος που επιμεληθήκαμε με τίτλο “Υπόταση στις εισπράξεις από τον τουρισμό η Πελοπόννησος”, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, μας έστειλε και τη δική της άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι εκ των ων ουκ άνευ για το “Θάρρος” να μη δημοσιεύσουμε την απάντησή της, στο μεγαλύτερό της μέρος, κι αυτό μόνο για οικονομία χώρου.
Υποστηρίζει, λοιπόν, η κυρία Νικολάκου: “Στην ανάπτυξη του θέματος προχωρήσατε σε συμπεράσματα, κάνοντας μια οριζόντια σύγκριση της Πελοποννήσου με άλλες Περιφέρειες, χωρίς να εμβαθύνετε στα επιμέρους στοιχεία των προορισμών αλλά και τα διαχρονικά στοιχεία ανά Περιφέρεια, ώστε να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στον προβληματισμό για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.
Στο δημοσίευμα συγκρίνετε την Πελοπόννησο με την Αττική, το Νότιο Αιγαίο, την Κεντρική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά και την Κρήτη λαμβάνοντας ως μοναδικό κριτήριο το δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που έχει αναφορά σε ταξιδιωτικές εισπράξεις και διανυκτερεύσεις.
 Θεωρώ απολύτως απαραίτητο να σας ενημερώσω ότι η Πελοπόννησος διαθέτει 37.614 κλίνες, το Νότιο Αιγαίο 195.247 κλίνες, την Κρήτη 171.516 κλίνες, τα Ιόνια Νησιά 92.350 κλίνες η Κεντρική Μακεδονία 89.788 κλίνες. Συγκρίνατε δηλαδή την Πελοπόννησο με τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, τη Κρήτη και τη Κέρκυρα, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Συγκρίνατε ένα προορισμό με ποιοτικές οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους πλέον μαζικούς προορισμούς με την μεγαλύτερη συγκέντρωση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και πλήθος τουριστικών πρακτόρων.
Η Περιφερειακή Αρχή, γνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή ότι η Πελοπόννησος αποτελούσε έναν προορισμό που κατά 70% βασιζόταν σε Έλληνες επισκέπτες, ξεκίνησε το 2011, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης για την ελληνική οικογένεια, μια στοχευμένη προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επισκεπτών. Η παρουσία μας σε εκθέσεις, που αποτελεί ένα μέρος της στρατηγικής μας, δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία της Πελοποννήσου, να αναδείξουν τις επιχειρήσεις τους και να προχωρήσουν σε επαγγελματικές συμφωνίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια μας, συμμετέχει στοχευμένα και με αυστηρή επιλογή σε εκθέσεις τουρισμού, που θεωρούμε ότι είναι οι σημαντικότερες και απολύτως απαραίτητες, και λιγότερες συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να σας υπενθυμίσω επίσης, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου άνοιξε το δρόμο προσέλκυσης πτήσεων γραμμής από χώρες του εξωτερικού, κάνοντας στρατηγική συνεργασία με την Τ.Ε.ΜΕΣ. Α.Ε και την Aegean Airlines,  έτσι ώστε σήμερα ο Διεθνής Αερολιμένας Καλαμάτας ‘Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος’ να παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια σαν πρώτο αεροδρόμιο σε αύξηση αφίξεων, σπάζοντας κατά πολύ το φράγμα των 100.000 επισκεπτών όταν το 2009 ήταν μόλις 30.000.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επέκταση των συνεργασιών μας με την British Airways και την Easy Jet και την απευθείας σύνδεση με το Λονδίνο. Φιλοξενήσαμε στην Πελοπόννησο το μεγαλύτερο τουριστικό συνέδριο σε παγκόσμιο επίπεδο των Βρετανών τουριστικών πρακτόρων Abta, ενώ πραγματοποιούμε δεκάδες fam trip σε όλες τις Περιφερειακές μας ενότητες κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα προορισμοί της Πελοποννήσου να κατατάσσονται πρώτοι στα μεγαλύτερα διεθνή τουριστικά έντυπα όπως στην Dailymail, στην Telegraph, στο Lonely Planet, στους Guardian, Independent, και τα οποία λαμβάνουν κατά καιρούς μεγάλης αναδημοσίευσης από πολλά ΜΜΕ. Αυτή την εποχή όπως κερδίσαμε με διαγωνιστική διαδικασία το συνέδριο των Abta, διεκδικούμε τώρα να πραγματοποιηθεί στη Πελοπόννησο το  μεγαλύτερο συνέδριο του Συνδέσμου των Γάλλων τουριστικών πρακτόρων Les Entrerprises du Voyage Convention για το 2018 και το αντίστοιχο των Γερμανών.
Οι διανυκτερεύσεις  των αλλοδαπών στην Πελοπόννησο σύμφωνα με στοιχεία της Ελ. Στατ το 2012 ήταν 726.762, το 2015 έφθασαν το 1.123.336. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση των επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου όπου το 2010 ήταν 757.847 ενώ το 2015 έφθασαν τις 1.510.761 επίσης με στοιχεία της Ελ. Στατ.
Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι το δελτίο τύπου της ΤτΕ όπου για πρώτη φορά κάνει αναφορά στις εισπράξεις ανά Περιφέρεια με την διοικητικής τους ταξινόμηση (NUTS 2013/EU-28) εκτιμά το τουριστικό συνάλλαγμα που εισρέει στη χώρα από περίπου 45.000 ερωτηματολόγια που πραγματοποιούνται στις κύριες πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος, λιμένες, οδικά μεθοριακούς σταθμούς) και δεν διέρχονται transit την Ελλάδα. Στα στοιχεία των μετρήσεων που λάβατε υπόψη σας δεν περιλαμβάνετε ο Διεθνής Αερολιμένας Καλαμάτας παρά την αύξηση που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια.
Αν παρατηρήσετε προσεκτικά ακόμη και τα στοιχεία από το δελτίο τύπου της ΤτΕ θα διαπιστώσετε ότι η Πελοπόννησος κατατάσσετε 6η όσον αφορά τις κλίνες,  6η στην κατάταξη εισπράξεων (323,5 εκατ ευρώ) καθώς και 6η  στην κατάταξη διανυκτερεύσεων με 5.760,2 (χιλιάδες διανυκτερεύσεις) εμφανίζοντας μια εξαιρετικά σημαντική δυναμική.
Δυστυχώς ποτέ δεν λειτούργησε στη χώρα μας ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σύστημα Δορυφόρων Λογαριασμού Τουρισμού, με αποτέλεσμα συχνά να δημοσιεύονται αντικρουόμενα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την τουριστική κίνηση.
Η Περιφερειακή Αρχή έχοντας κατανοήσει αυτό το πρόβλημα στοχεύει να συνεργαστεί με έγκριτα πανεπιστήμια της χώρας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Tourism Intelligence Unit που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες για συνεχή παροχή αξιόπιστων πληροφοριών.
Η Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει να εργάζεται ακόμη πιο σκληρά, να συνεργεί και να συνεργάζεται με όλους όσους στοχεύουν στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει και να δημιουργεί νέες υποδομές.
Στρατηγική μας απόφαση είναι η καθιέρωση της Πελοποννήσου σε ένα ποιοτικό ανταγωνιστικό προορισμό και όχι η μαζικοποίηση της. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοπόρα, ανοίγει πλέον το κεφάλαιο προσέλκυσης επενδύσεων συνεργαζόμενη με το Invest in Greece και το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του τόπου μας προς όφελος των Πελοποννησίων πολιτών και την ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας.
Τέλος, μετά από τα ανωτέρω, θεωρώ άδικη τη κριτική σας σε σχέση με την προσπάθεια που καταβάλει η Περιφερειακή Αρχή για την ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα στη Μεσσηνία και στην Καλαμάτα, όπου παρουσιάζετε η υψηλότερη αύξηση στους δείκτες τουρισμού όλων των δεδομένων”.
 
 
Τα στοιχεία και ο…κατώβλεπας 
Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε διάθεση αντιπαράθεσης. Το μόνο που ευχόμαστε είναι να μην επαληθευτεί για την Πελοπόννησο το παραμύθι με τον κατώβλεπα. Ειδικότερα, μια φορά κι έναν καιρό, το λιοντάρι, ο βασιλιάς της ζούγκλας, ήθελε να μάθει τι γίνεται στην πιο μακρινή άκρη της ζούγκλας, εκεί που δεν είχε πάει κανείς. Ρώτησε τα ζώα ποιος είναι διατεθειμένος να κάνει αυτό το ταξίδι. Ο πρώτος που εμφανίστηκε πρόθυμος ήταν ο κατώβλεπας.
Ένα παράξενο ζώο με πολύ μεγάλο κεφάλι, τόσο βαρύ που σχεδόν το σέρνει πάνω στο χώμα. Το λιοντάρι τού έδωσε οδηγίες: αυτός είναι ο δρόμος, πάρ’ τον όσο πάει και μετά ακολούθησε τον ήλιο.
 Ο κατώβλεπας είχε τη μουσούδα του κολλημένη στο έδαφος, λοιπόν ενώ νόμιζε ότι συνεχίζει το μακρύ ταξίδι της αναζήτησης, έκανε κύκλους γύρω από τον εαυτό του. Γύρισε χωρίς να καταφέρει τίποτα. Τότε η μαϊμού είπε στο λιοντάρι: «Μα καλά, αφού το ήξερες ότι είναι κατώβλεπας, τι τον έστειλες;» Και το λιοντάρι απάντησε: «Μου φάνηκε σαν κατώβλεπας, να πω την αλήθεια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις».