«Ταφόπλακα οι δασικοί χάρτες»


Τονίζει ο Αγροτικός Γαργαλιάνων – Παράταση έως τις 27 Ιουλίου
 
«Ταφόπλακα οι δασικοί χάρτες, μας παίρνουν τη γη μας», τόνισαν ο πρόεδρος και μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και αγρότες από την Τριφυλία, κατά την κατάληψη και παράσταση διαμαρτυρίας χθες στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας.
«Η κατάρτιση του δασολογίου είναι μνημονιακή επιταγή. Αυτό που δεν κατάφερε η χώρα μας να κάνει τόσα χρόνια  δηλαδή τον αστικό εκσυγχρονισμό της – βασικά εργαλεία του οποίου είναι η κατάρτιση δασολογίου και κτηματολογίου -, θα γίνει τώρα με τον πιο επώδυνο τρόπο…».

 
Συμβολική διαμαρτυρία για τους δασικούς
χάρτες στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας
 
 
«Ταφόπλακα οι δασικοί χάρτες, μας παίρνουν τη γη μας», τόνισαν ο πρόεδρος και μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και αγρότες από την Τριφυλία κατά τη συμβολική κατάληψη και παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν χθες το πρωί στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας.
«Η κατάρτιση του δασολογίου είναι μνημονιακή επιταγή. Αυτό που δεν κατάφερε η χώρα μας να κάνει τόσα χρόνια από τον πόλεμο μέχρι σήμερα, δηλαδή τον αστικό εκσυγχρονισμό της – βασικά εργαλεία του οποίου είναι η κατάρτιση δασολογίου και κτηματολογίου – θα γίνει τώρα με τον πιο επώδυνο τρόπο για τις χαμηλότερες, οικονομικά, κοινωνικές τάξεις, θα γίνει δηλαδή, όχι για το λαό μας, αλλά σε βάρος του λαού μας. Τι πρέπει να γίνει; Κατ’ αρχάς, πρέπει οι αγρότες να μην αδιαφορούμε και να υψώσουμε φωνή αγωνιστική, αλλά και τεκμηριωμένη. Κατά την άποψή μας όλα τα χτήματα που έχουν λάβει τη γεωργική μορφή πριν από το 1975 θα πρέπει να δοθούν δίχως καμία άλλη διατύπωση, με μόνη την πιστοποίηση αυτού του γεγονότος στους καλλιεργητές τους. Δηλαδή, ούτε οι αεροφωτογραφίες του 1945 αλλά ούτε και του 1960 να έχουν κάποια σχέση με αυτά. Για αυτά που εκχερσώθηκαν μετά το 1975 (επειδή πράγματι εντάσσονται στο πλαίσιο συνταγματικής προστασίας των δασικών εκτάσεων), θα έπρεπε να δοθούν κατά χρήση με ένα μικρό αντάλλαγμα», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νίκος Σινάνης.
Στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας επέδωσαν τετρασέλιδο υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις του Α.Σ. Γαργαλιάνων, στο οποίο τονίζεται πως οι δασικοί χάρτες είναι ένας τρόπος δήμευσης της περιουσίας των αγροτών.
«Οι δασικοί χάρτες της περιοχής μας, όπως αυτοί αναρτήθηκαν, περιλαμβάνουν πλήθος καλλιεργούμενων εκτάσεων ως δασικές. Οι εκτάσεις αυτές συχνά περιέχουν ελαιόδεντρα ηλικίας άνω των 40-50 ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο, ό,τι παρουσιάζεται στις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960 ως δασική έκταση, λαμβάνει το χαρακτηρισμό αυτό στους δασικούς χάρτες. Έτσι, τα περιθώρια που έχει ο καλλιεργητής είναι είτε να αμφισβητήσει την ακρίβεια των αεροφωτογραφιών (με μικρές ελπίδες) είτε να προβεί σε εξαγορά της έκτασης αυτής. Η εξαγορά είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία. Για τις εκτάσεις που έχουν γεωργικά καλλιεργηθεί πριν από το έτος 1975, μπορεί να προβεί σε εξαγορά της κυριότητας με τίμημα το 1/4 της αντικειμενικής αξίας, δίχως όμως να μπορεί να αλλάξει τη χρήση από γεωργική σε οτιδήποτε άλλο, δηλαδή δεν μπορεί να κτίσει εξοχική κατοικία. Βέβαια, για να γίνει η εξαγορά αυτή, θα πρέπει προηγουμένως να υποβληθεί ο καλλιεργητής στο κόστος της κατάρτισης οικονομοτεχνικής μελέτης και τοπογραφικού. Επίσης, θα επιβαρυνθεί και με επιπλέον κόστος για την αλλαγή της χρήσης της έκτασης. Για τις εκχερσώσεις μετά το 1975 και μέχρι το 2007, ο καλλιεργητής μπορεί να αποκτήσει μόνο τη χρήση της γης. Ο δημόσιος λόγος σχετικά με τα δασικά κυριαρχείται από “οικολογούντες”, οι οποίοι ταυτίζουν τον ιδιοκτήτη βίλας στο δάσος με τον αγρότη καλλιεργητή. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο κενό εκπροσώπησης στο δημόσιο διάλογο που επικρατεί στα ΜΜΕ, σε διάφορα συνέδρια, εκδηλώσεις, επιστημονικές συζητήσεις κ.λπ.
Η άποψη του αγρότη καλλιεργητή δεν ακούγεται πουθενά. Είναι τρομακτικό το έλλειμμα της παρουσίας των συλλογικών οργάνων των αγροτών στο δημόσιο λόγο. Επίσης είναι τρομακτική η αδιαφορία, ακόμα και για λόγους ψηφοθηρικούς, των πολιτικών κομμάτων. Για κάποιοn λόγο φαίνεται πως όλοι έχουν συνωμοτήσει να αποσιωπήσουν τις τεράστιες ευθύνες του κράτους για το αλαλούμ που έχει προκύψει με τα δασικά και τη λύση του προβλήματος σε βάρος των αγροτών. Ειδικότερα, κανείς δεν έχει επικρίνει το νόμο που λαμβάνει υπόψη του το χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δασικής με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945. Οι συντάκτες του σχετικού νόμου φαίνεται ότι αγνοούν ότι το 1945 η xώρα μας έβγαινε λαβωμένη από ένα αιματηρό πόλεμο (για να μπει σε ένα νέο). Το 1945 η γεωργική παραγωγή είναι φανερό ότι είναι κατεστραμμένη και η γη είναι ακαλλιέργητη. Όμως, ακόμα και η αεροφωτογραφία του 1960 δε θα έπρεπε να λαμβάνεται υπ’ όψιν, γιατί η χώρα μαστιζόταν από εγκατάλειψη της υπαίθρου και μετανάστευση του αγροτικού πληθυσμού, είτε εσωτερική είτε εξωτερική.
Όσοι έχουν μνήμες από τη δεκαετία του 1960, θα πρέπει να θυμούνται ότι οι γονείς μας θεωρούσαν τιμητικό να ξελογγώνουν για να φυτεύουν σταφίδες και ελιές και να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες τους», αναφέρεται στο υπόμνημα.
 
Σε άλλο δε σημείο τονίζεται: «Αν δε γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις, κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει τι σημαίνει να σου παίρνουν τη γη, που έχει η οικογένειά σου 60-70 χρόνια και από την οποία ζεις. Έτσι θα πρέπει να ξεκινήσουμε μαχητικές διαμαρτυρίες για να γίνει γνωστό το πρόβλημα, ώστε να καταλάβει ο καθένας ότι ωθούν τους αγρότες στην απόγνωση. Σκοπός και αίτημα των κινητοποιήσεών μας θα πρέπει να είναι η αλλαγή του νόμου με βάση όσα αναφέρουμε παραπάνω ή, τουλάχιστον, να τραντάξουμε τον εφησυχασμό της κοινωνίας, έτσι ώστε, ακόμα και αν δεν αλλάξει η νομοθεσία, να δοθούν κατευθύνσεις στις επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων να επιδείξουν φιλοαγροτικό πνεύμα και να αποδοθούν τα κτήματα στους καλλιεργητές τους».
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου


 
Παράταση έως τις 27
Ιουλίου στους δασικούς χάρτες
 
Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες από τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τη Σύμβαση της Βαρσοβίας, παρατείνεται η διάρκεια της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών έως τις 27 Ιουλίου.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται το περιθώριο χρόνου στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα παρακάτω εργαλεία: Υποβολή αντιρρήσεων επί του χαρακτήρα των εκτάσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη. Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στο χάρτη. Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που είχαν στο παρελθόν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η καταληκτική αυτή ημερομηνία είναι δεσμευτική και αποτελεί την τελευταία παράταση που δίνεται, καθώς η μερική κύρωση του χάρτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Τονίζεται, επίσης, ότι η 27η Ιουλίου 2017 είναι καταληκτική ημερομηνία τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας όσο και αυτούς του εξωτερικού, λόγω της παραπάνω αναγκαιότητας.
Η παράταση αυτή δίνεται για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών, αλλά και για να υπάρχει επάρκεια χρόνου, ώστε να αποσταλούν τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ.
Με την παράταση θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του ηλεκτρονικού εργαλείου, που έχει δημιουργηθεί από την ΕΚΧΑ Α.Ε. εδώ και λίγες ημέρες, για την αίτηση πρόδηλου σφάλματος. Η δημιουργία και εφαρμογή εύχρηστων εργαλείων για τους πολίτες, σε εφαρμογή της σχετικής ΥΑ, εντάσσονται στην πολιτική του ΥΠΕΝ για την εξυπηρέτηση του πολίτη και τη μείωση του κόστους.
Τέλος, η παράταση δίνεται ώστε να υπάρξει δυνατότητα ενημέρωσης όλων των αγροτών των οποίων οι εκτάσεις αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ, ώστε να προχωρήσουν, εφόσον το επιθυμούν, στη χρήση των παραπάνω εργαλείων, καθώς και για να ολοκληρωθεί η έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων και εγκυκλίων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη χρήση αυτών.