Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία οι παλιοί μύλοι στην Καλαμάτα

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία οι παλιοί μύλοι στην Καλαμάτα

 Από ξενοδοχείο… αποθήκη ψυχών και απορριμμάτων
 
 Το μέλλον για τους παλαιούς κυλινδρόμυλους στο λιμάνι της Καλαμάτας διαγραφόταν πριν από μερικά χρόνια ιδιαίτερα ευοίωνο.
Ο δήμαρχος με δηλώσεις του είχε κάνει λόγο για έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου, το οποίο θα συγκέντρωνε και άλλες δραστηριότητες.
Μάλιστα, σε μια επίσκεψη, πριν από δύο χρόνια, του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων Κωνσταντίνου Μουτζούρη, καθηγητή και πρώην πρύτανη του ΕΜΠ, με φοιτητές και μεταπτυχιακούς πολιτικούς μηχανικούς, στο λιμάνι της Καλαμάτας, είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, ότι η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι κορεσμένοι προορισμοί, προτείνοντας να προσκληθούν οι εφοπλιστές κρουαζιέρας να επισκεφθούν την Καλαμάτα, για να δουν από κοντά τις δυνατότητες του λιμανιού.
Τέλος, ο καθηγητής είχε προσθέσει:  «Εδώ είναι η είσοδος της ζώνης ναυσιπλοΐας προς το Ιόνιο Πέλαγος. Αυτή η λιμενολεκάνη μπορεί να βρει ένα ρόλο στα σκάφη αναψυχής και στην κρουαζιέρα. Πρέπει να ενισχύσουμε την τουριστική της μορφή. Για τα κρουαζιερόπλοια δε χρειάζεται καμία κατασκευή. Για τα σκάφη αναψυχής θα χρειαστούν μικρές κατασκευές. Δε νομίζω ότι χρειάζονται πολλά χρήματα για να πάμε σε αυτές τις χρήσεις».
Από τότε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στα παραπάνω μεγαλεπήβολα σχέδια. Αντίθετα, τα πράγματα για το επιβλητικό κτήριο των παλιών μύλων πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Έτσι, σε συνέχεια εγγράφου που απέστειλε ο Δήμος Καλαμάτας, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποίησαν αυτοψία στις 16 Μαΐου εντός του εγκαταλελειμμένου κτηρίου των παλαιών κυλινδρομύλων. Εκεί διαπιστώθηκαν τα εξής, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της ανωτέρω Υπηρεσίας, που υπογράφει η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας:
«Στον ανωτέρω χώρο εξακολουθούσε να υπάρχει ανεξέλεγκτη είσοδος των ατόμων από τα ανοίγματα που υπήρχαν (πόρτες – παράθυρα). Εντός του κτηρίου στο ισόγειο υπήρχαν πολλά περιττώματα και απορρίμματα. Στον υπαίθριο χώρο υπήρχαν απορρίμματα και ανοιχτός βόθρος χωρίς να υπάρχει κάλυμμα με κίνδυνο να πέσει κάποιος μέσα. Όλα τα ανωτέρω αποτελούν ανθυγιεινές εστίες και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία γενικότερα».
Ο ιδιοκτήτης του κτηρίου καλείται να προβεί άμεσα στον καθαρισμό των ανωτέρω χώρων, στην τοποθέτηση κλειστού φρεατίου στο βόθρο, στο κλείσιμο όλων των ανοιγμάτων ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στο κτήριο και σε απεντόμωση και μυοκτονία όλων των χώρων. Σε διαφορετική περίπτωση, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη