Ημερίδα για την ανάπτυξη της ορεινής βόρειας Μεσσηνίας

Ημερίδα για την ανάπτυξη της ορεινής βόρειας Μεσσηνίας

Υποσχέσεις και προτροπές
για την ανάδειξη της περιοχής
 
 
Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της ορεινής βόρειας Μεσσηνίας, διαμορφώνει συνθήκες προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά πρώτα θέλει να ακούσει τους κατοίκους των περιοχών και μετά να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά της.
Αυτά, περίπου, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παρευρέθη προχθές σε σχετική εκδήλωση – ημερίδα για την ανάπτυξη της περιοχής.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ορεινής Τριφυλίας «Επικούριος Απόλλων» και τους Συλλόγους των χωριών του πρώην Δήμου Είρας (Άγιος Σώστης, Αμπελιώνα, Άνω Μέλπεια, Διμάνδρα, Κακαλέτρι, Μαρίνα, Νέδα, Πέτρα, Σκληρού, Στάσιμο, Σύρριζο και Ψάρι), ενώ διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέδας.
Μάλιστα, δεν ήταν μόνο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης που υποσχέθηκε παρεμβάσεις. Τόσο η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, όσο και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μεσσηνίας, Γιάννης Αργυράκης, σημείωσαν ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες και προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν έμπρακτα την περιοχή.
Βέβαια, εδώ θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, ως «συνήγορος του διαβόλου»: εκτός από τη «φρέσκια» κυβέρνηση, οι υπόλοιποι αρμόδιοι τι περιμένουν και τόσα χρόνια δεν προχωρούν σε έργα ανάπτυξης και ανάδειξης του πρώην Δήμου Είρας, μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους;
Από τις εισηγήσεις που ακούστηκαν θα πρέπει να κρατήσουμε ορισμένα πράγματα, που είχαν πραγματικά ενδιαφέρον.
Το πρώτο είναι ότι ο ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Κώστας Γκρίτζαλης, παρουσίασε μελέτη για την οικολογική ποιότητα των ποταμών της Μεσσηνίας, από την οποία προκύπτει ότι η Νέδα βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλά χρειάζεται προσοχή ώστε αυτή να διατηρηθεί.
Αντίθετα, σχολίασε ότι σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κάθε έτος ορισμένα άλλα ποτάμια του νομού, ιδιαίτερα κοντά στην Καλαμάτα, εμφανίζουν πολύ υψηλές τιμές σε διάφορους δείκτες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την υγεία του ανθρώπου, τιμές υψηλότερες και από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια!
Το δεύτερο είναι η εμπεριστατωμένη, σε μια ακόμα ημερίδα, τοποθέτηση από το διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Τριφυλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος είπε τα πράγματα με τ’ όνομά τους.
Επισήμανε ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής της Είρας, ιδιαίτερα στον τομέα της κτηνοτροφίας, αρκεί να αντιμετωπιστούν μια σειρά από ελλείμματα και προβλήματα.  Αναλυτικά, αναφέρθηκε στην ανάγκη να βελτιωθούν οι υποδομές, αλλά και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι να αναπτύξουν συνέργειες και συλλογικές δράσεις.
Αυτό, πάντως, που υπογράμμισε ότι είναι ότι η ανάπτυξη της περιοχής συνδέεται με τη στρατηγική παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας, η οποία πρέπει να έχει ως προτεραιότητα τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα.
Το τρίτο είναι ότι η κα Αλειφέρη διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και προσωπικά ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης έχουν σε προτεραιότητα τη στήριξη της περιοχής, αφού υπάρχει μια τεράστια υποδομή σε ό,τι αφορά το επίπεδο των μελετών για την περιοχή της Είρας, μελέτες της Αναπτυξιακής Εταιρείας, για την επικαιροποίηση των οποίων διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει οικονομική υποστήριξη και από την Περιφέρεια.
Ωστόσο, η κα Αλειφέρη πρόσθεσε ότι έχει φτάσει πλέον ο καιρός, ώστε οι ιδέες που περιλαμβάνονται στις μελέτες να συζητηθούν σε ένα περισσότερο πρακτικό επίπεδο, ενώ ανήγγειλε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα μέσα στο Σεπτέμβριο προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους αρμόδιους φορείς, αλλά… παρέλειψε να αναφέρει τις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να βοηθήσει την περιοχή.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη