Από τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, έλαβα την παρακάτω επιστολή, την οποία δημοσιεύω:
Αγαπητέ Κύριε,
Εξ αρχής θέλω να εκφράσω την αγάπη μου και το σεβασμό μου στην Ελλάδα και στους Έλληνες, γιατί έχουν προσφέρει πολλά στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο πολιτισμό. Επειδή πολλοί Έλληνες δε με γνωρίζουν, επιτρέψτε μου να αναφέρω ορισμένα στοιχεία για το πρόσωπό μου:
Γεννήθηκα το 1942 στο Φράιμπουργκ. Σπούδασα Νομικά και Οικονομικά στα Πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Αμβούργου και έλαβα διδακτορικό στα Νομικά. Έχω εργαστεί ως εφοριακός και ως δικηγόρος. Είμαι παντρεμένος με την οικονομολόγο Ίνγκεμποργκ Σόιμπλε, την οποία αγαπώ πολύ, και έχουμε αποκτήσει τέσσερα παιδιά.
Τον Οκτώβριο του 1990, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, δέχθηκα δολοφονική επίθεση. Μετά το τέλος μιας προεκλογικής ομιλίας μου, συνομιλούσα χαλαρά με τους πολίτες. Τότε, ο 31χρονος βοηθός τοπογράφου Ντίτερ Κάουφμαν έβγαλε ένα περίστροφο και πυροβόλησε τρεις φορές εναντίον μου. Δύο από τις σφαίρες με πέτυχαν. Τραυματίστηκα σοβαρά στο πρόσωπο και στη σπονδυλική στήλη. Έμεινα παράλυτος στα κάτω άκρα. Έκτοτε, ζω και εργάζομαι σ’ ένα αναπηρικό καροτσάκι. Για την ιστορία σημειώνω ότι εκλέχτηκα πανηγυρικά βουλευτής στις εκλογές του 1990. Το 1995 συγχώρεσα δημοσίως τον παρ’ ολίγον δολοφόνο μου.
Ο δράστης ήταν γιος δημάρχου της περιοχής. Το 1991 προσήχθη σε δίκη, αλλά κρίθηκε ανίκανος για τον καταλογισμό της πράξης του, επειδή έπασχε από βαριάς μορφής σχιζοφρένεια. Κλείσθηκε σε ψυχιατρείο και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους το 2004.
Σήμερα, είμαι Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Εκτός από αυτά τα καθήκοντά μου, ασχολούμαι ενεργά με το αναπηρικό κίνημα.
Γνωρίζω ότι στην Ελλάδα είμαι αντιπαθητικός. Κι όμως, έχω αφιερώσει πολύ χρόνο για τα προβλήματα της Ελλάδας, που σχετίζονται με την χρεοκοπία.
Ως γνωστόν, η χώρα σας χρεοκόπησε και προσέφυγε για δανεισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι τρεις αυτοί θεσμοί, μετά από διαπραγματεύσεις, υπόγραψαν με την Ελλάδα το γνωστό μνημόνιο. Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι τρεις θεσμοί θα δάνειζαν την Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα δεσμευόταν να κάνει μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στη διοίκηση, στη δικαιοσύνη κ.τ.λ.
Εκτός από την Ελλάδα, και άλλες χώρες είχαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Και με τις χώρες αυτές υπογράφτηκαν αντίστοιχα μνημόνια. Μάλιστα, όλες αυτές οι χώρες βγήκαν από τα μνημόνια, εκτός από την Ελλάδα. Γιατί άραγε;
Διότι, όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει, στην Ελλάδα, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι πολίτες δε θέλησαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έψαχναν – και βρήκαν- εχθρούς για να τους φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες. Κυρίως, οι Έλληνες πολιτικοί αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Αντί να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες είχαν υπογράψει, άρχισαν κινητοποιήσεις εναντίον των μνημονίων. Δηλαδή, εναντίον των δανειστών τους και πρωτίστως εναντίον της Γερμανίας. Ίσως χρειάζεται να υπενθυμίσω στους φίλους Έλληνες ότι:
Πρώτον, η Γερμανία έχει δανείσει τα περισσότερα χρήματα από όλες τις χώρες, γιατί είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. Ίσως γι’ αυτό οι άλλες χώρες έχουν παραχωρήσει την «πρωτοκαθεδρία» των διαπραγματεύσεων στη Γερμανία.
Δεύτερον, όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν δανείσει την Ελλάδα. Ασφαλώς, κάθε χώρα ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας της. Πάντως, κάποιες χώρες είναι πιο φτωχές από την Ελλάδα, γι’ αυτό και αντιδρούν σε διάφορα αιτήματα της χώρας σας.
Τρίτον, σας διαβεβαιώ ότι οι δανειστές προσπαθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Και οι τρεις θεσμοί έχουν πραγματοποιήσει «αμέτρητες» διαβουλεύσεις με «αμέτρητες» ώρες εργασίας. Για καμιά άλλη χώρα δεν έχουμε ασχοληθεί τόσο πολύ, τόσο πολλοί άνθρωποι. Από την άλλη μεριά, οι πολιτικοί καμιάς χώρας δεν κωλυσιεργούν και δεν ταλαιπωρούν άσκοπα τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Φαίνεται πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν καταλάβει τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών.
Τέταρτον, πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα σας. Ένα παράδειγμα μόνο: η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος. Βέβαια, έχετε κάνει αρκετά, αλλά χρειάζονται περισσότερα. Ενημερωτικά σας αναφέρω, ότι εμείς στη Γερμανία, πριν από είκοσι χρόνια περίπου, λάβαμε γενναία μέτρα για το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό. Επιπλέον, σήμερα διεξάγεται συζήτηση για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69 έτη, διότι το 2050 θα έχουμε πρόβλημα με τις συντάξεις.
Τελειώνοντας, χωρίς να θέλω να κάνω υποδείξεις, επιτρέψτε μου το εξής: μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Πρώτα εντοπίζονται τα αίτια που δημιουργούν τα προβλήματα και μετά παίρνονται ορθολογικές αποφάσεις για την επίλυσή τους. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά οι μεταρρυθμίσεις. Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες θα επιλύσουν τα προβλήματά τους.
Βερολίνο, Σεπτέμβριος 2017 Για την αντιγραφή
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Παύλος Μάραντος
Κάθε Κυριακή με Θάρρος
Γράφει ο Παύλος Μάραντος*
*Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης.
marantosp@gmail.com
Επιστολή από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
