Συνεχίζει δυναμικά με συνεργασίες και εξωστρέφεια το ΤΕΙ Πελοποννήσου

Συνεχίζει δυναμικά με συνεργασίες  και εξωστρέφεια το ΤΕΙ Πελοποννήσου

Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών από το ΤΕΙ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ιταλίας αυτό της Πάρμα
 
 
Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΙ Πελοποννήσου από κοινού με το Ιταλικό Πανεπιστήμιο της Πάρμα, καθώς και για ενημέρωση για τα υπόλοιπα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος και τις κοινές δράσεις με  Πανεπιστήμια και φορείς σε διεθνές και εθνικό-τοπικό επίπεδο, παραχώρησαν χθες το πρωί ο αναπληρωτής πρύτανης, καθηγητής Ιωάννης Παπουτσής, η κοσμήτωρ της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, καθηγήτρια Ευγενία Π. Μπιτσάνη, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτριος Σωτηρόπουλος.
 
Γιάννης Παπουτσής
Την ικανοποίηση και τα συγχαρητήριά του στους καθηγητές Ευγενία Μπιτσάνη και Δημήτριο Σωτηρόπουλο για την υλοποίηση του μεταπτυχιακού προγράμματος ανθρωπιστικών σπουδών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάρμα, εξέφρασε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπουτσής.
Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι οι καιροί και οι ακαδημαϊκές ανάγκες έχουν αλλάξει και οι συνενώσεις «δυνάμεων» και οι συνεργασίες με εθνικά αλλά και διεθνή πανεπιστήμια αποτελούν «μονόδρομο» για ένα μικρό ίδρυμα όπως το ΤΕΙ Πελοποννήσου. Πρόσθεσε, δε, ότι τόσο αυτή η προσπάθεια όσο και άλλες που υλοποιούνται με άλλα εθνικά ιδρύματα στη χώρα μας, συμβάλλουν στην ανάδειξη, την αναβάθμιση και την εξωστρέφεια του ΤΕΙ Πελοποννήσου, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία για συμμετοχή σε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα, που αναβαθμίζουν την ποιότητα των φοιτητών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού του ιδρύματος.
Κλείνοντας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ανάλογες προσπάθειες που στόχο έχουν πάντα την εξωστρέφεια του ιδρύματος θα συνεχιστούν και στο άμεσο μέλλον.
 
Ευγενία Μπιτσάνη
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια και κοσμήτωρ της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Ευγενία Μπιτσάνη, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «Αθηνά» δεν είχε μόνο αρνητικές επιπτώσεις, αλλά εμπεριείχε και μερικές θετικές κατευθύνσεις. Έτσι, στο πλαίσιο της στρατηγικής κατεύθυνσης για συνεργασία και συνένωση δυνάμεων από τη διοίκηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου και εκμεταλλευόμενοι την ευελιξία και την ενότητα του ανθρώπινου δυναμικού που «προσφέρεται» σ’ ένα μικρό ακαδημαϊκό ίδρυμα όπως το ΤΕΙ Πελοποννήσου, κατάφεραν να συνδυάσουν τις τεχνοκρατικές γνώσεις του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας με τις ανθρωπιστικές από το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας μια συμπαγή και δυνατή ακαδημαϊκή ομάδα.
Δεύτερος στόχος ήταν η εξωστρέφεια και χάρις στις «ανοιχτές πόρτες» της προηγούμενης διοίκησης του ΤΕΙ, «σκαλί σκαλί» δημιούργησαν συνεργασίες και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών μαζί με το Πανεπιστήμιο Ιονίου αρχικά και εν συνεχεία, τα τελευταία 3 χρόνια, με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Παράλληλα, η επαφή με ιταλικά πανεπιστήμια ξεκίνησε το 2007 και μέσα από την όσμωση και τη συνεργασία, τον περασμένο Φεβρουάριο, προέκυψε η στρατηγική συμφωνία με το Πανεπιστήμιο της Λακουίλα, το Πανεπιστήμιο Ρόματρε, καθώς και με το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Ιταλίας, αυτό στην Πάρμα, για τη δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος πάνω στις Ανθρωπιστικές σπουδές.
Όπως έκανε γνωστό η κα Μπιτσάνη, το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα σπουδών θα έχει δύο κατευθύνσεις, μία για «management» εκπαίδευσης και μία άλλη κατεύθυνση για «management» σε κοινωνικές επιχειρήσεις και στην ειδική αγωγή. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι λόγω του ασταθούς νομικού πλαισίου και καθώς το νομοσχέδιο για την παιδεία έφτασε στις 4 Αυγούστου, δεν κατέστη δυνατό να ξεκινήσει το φετινό Σεπτέμβριο, έτσι η έναρξή του προγραμματίζεται για το Φεβρουάριο ή για τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Η κα Μπιτσάνη ευχαρίστησε, επίσης, τους συναδέλφους καθηγητές κ.κ. Σωτηρόπουλο και Τσέκο για τη συμβολή τους στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος.
Κλείνοντας έκανε γνωστό ότι στο τρίτο 6μηνο σπουδών θα προβλέπονται ανταλλαγές φοιτητών καθώς και καθηγητών με το Πανεπιστήμιο της Πάρμα στην Ιταλία.
 
Δημήτριος Σωτηρόπουλος
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος, Δημήτριος Σωτηρόπουλος. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στις σημερινές ακαδημαϊκές ανάγκες, που επιτάσσουν τη δημιουργία εξειδικευμένων επιστημόνων, που θα συμπληρώνουν τις ανάγκες της αγοράς. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ανεργία δε δημιουργείται μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά και γιατί τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ακολουθούν τις «ανάγκες της αγοράς» για εξειδικευμένο προσωπικό.
Στόχος του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού είναι και αυτός, καθώς εισέρχεται στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής, που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, συμπλήρωσε ο κ. Σωτηρόπουλος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η στασιμότητα σ’ ένα ίδρυμα της μέρες μας σημαίνει υποχώρηση, έτσι είναι μονόδρομος για το ίδρυμα να συνεχίσει μπροστά με συνεργασίες σε διεθνή αλλά και τοπικό επίπεδο. Επανέλαβε, δε, τα όσα αρχικά τόνισε ο αναπληρωτής πρύτανης, ότι για ένα μικρό ίδρυμα, όπως το ΤΕΙ Πελοποννήσου, η οικονομία κλίμακας επιτάσσει συνεργασίες και οσμώσεις με μεγαλύτερα ιδρύματα, έτσι ώστε και η έρευνα να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και το ίδρυμα να προσελκύσει μεγαλύτερες μάζες φοιτητών, να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει το ανθρώπινο ακαδημαϊκό προσωπικό, και όλα αυτά να αναβαθμίσουν την ποιότητα σπουδών του. Κλείνοντας ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε ότι στόχος του ΤΕΙ Πελοποννήσου είναι να δημιουργεί συνεχώς εξελίξεις και να μην παραμένει ποτέ στάσιμο.
 
Του Κώστα Γαζούλη