Μοίρασε ευθύνες ο Π. Νίκας για τη διαχείριση των σκουπιδιών


Επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και “λάβρος” εναντίον συναδέλφων του (Δ. Καμπόσος) που τον κατηγορούσαν για το κόστος στο Δήμο Καλαμάτας, στάθηκε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Αφορμή αποτέλεσε η έγκριση του διαγωνισμού προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
«Λυπούμαι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση για 2,5 χρόνια, ενώ θα μπορούσε να έχει προτείνει ή να έχει επιβάλει μια άλλη λύση, μια διαφορετική λύση, εννοώ ακόμα και στο γενικό επίπεδο, δεν το έκανε. Επομένως, το μόνο το οποίο απέμεινε είναι ο διαγωνισμός της Περιφέρειας» δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, στέλνοντας έτσι κι ένα… μήνυμα ευθυνών για τη μελλοντική αύξηση των δημοτικών τελών.
Επιπλέον, χαρακτήρισε την έγκριση, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, του διαγωνισμού του Δήμου με τον οποίο η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων ανατίθεται στην εταιρία «Ηλέκτωρ», ως «κόλαφο» προς αυτούς που «είπαν και έγραψαν» διάφορα, αναφερόμενος προφανώς στο δήμαρχο Άργους-Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσο, που επανειλημμένως με δηλώσεις του μιλούσε για υψηλό κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων και για διαγωνισμό στον οποίο νόμιμη συμμετοχή είχε μόνο μία εταιρεία, η Ηλέκτωρ.
«Ειλικρινά χαίρομαι γι’ αυτή την εξέλιξη (την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο), γιατί σε αυτό τον τόπο δεν αφήνομε κάτι να προχωρήσει, δεν αφήνομε κάτι που είναι καθαρό να φαίνεται και καθαρό. Γι’ αυτό η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θεωρώ ότι είναι κόλαφος για πολλούς οι οποίοι είπαν και έγραψαν διάφορα πράγματα. Δε θέλω να αντιπαρατεθώ περαιτέρω επ’ αυτού», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Νίκας ανακοίνωσε ότι η σύμβαση με την Ηλέκτωρ δε θα υπογραφεί αμέσως, αλλά θα προηγηθεί διαπραγμάτευση για μείωση τις τιμής που έχει προσφέρει (59,1 ευρώ ανά τόνο), δεδομένου ότι «μετά το διαγωνισμό ο Δήμος έχει εγκαταστήσει ένα αριθμό μηχανημάτων, υπάρχει μερικός εξοπλισμός και θα επιδιώξουμε τη μείωση της τιμής με απολύτως διάφανες διαδικασίες και αποφάσεις συλλογικών οργάνων».
Τέλος, ο δήμαρχος επανέλαβε ότι η σύμβαση με την Ηλέκτωρ θα διακοπεί αυτόματα μόλις ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση, σύμφωνα με το διαγωνισμό που έχει κάνει η Περιφέρεια και τον οποίο έχει κερδίσει η ΤΕΡΝΑ.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη