Εάν η αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου Καλαμάτας δεν προχωρήσει με χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου, τότε να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το αίτημα αυτό διατύπωσε χθες η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Καλαμάτα, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια ενέταξε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο το έργο για χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ, αλλά ποτέ δεν προχώρησε, καθώς δεν ετοιμάσθηκαν και δεν παραδόθηκαν οι μελέτες που έπρεπε να έχει συντάξει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Μάλιστα, είπε ότι το αίτημα θα τεθεί και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας, όπου θα παραστεί.
Η κα Νικολάκου σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, αλλά ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε και ο στόχος λειτουργίας στην Τρίπολη αεροδρομίου low cost.
Παραχώρηση
Αρχικά υπενθύμισε ότι η τελευταία παρέμβαση στις υποδομές του αεροδρομίου έγινε το 1991, με μία πολύ μικρή αναβάθμιση το 2002. Τώρα, όπως είπε, έχει επιτευχθεί το μεγάλο στοίχημα και από 30.000 επισκέπτες έχει ξεπεράσει το φράγμα των 250.000 επισκέψεων. «Για το λόγο, λοιπόν, αυτό άρχισε η μεγάλη προσπάθεια της ολοκλήρωσης των μελετών από την ΥΠΑ και για να είμαστε αξιόπιστοι, δημοσιοποιήσαμε τότε την επιστολή της προέδρου της υπηρεσίας, κυρίας Παπαδημητρόπουλου, η οποία είχε συμφωνήσει με τον περιφερειάρχη για τα έργα εκσυγχρονισμού στο αεροδρόμιο. Και επειδή δεν περιμένουμε τίποτα από τους άλλους και θέλουμε να βασιζόμαστε στα δικά μας πόδια, το 2013 αλλάξαμε κωδικούς στο δικό μας περιφερειακό πρόγραμμα και δημιουργήσαμε νέο για υποδομές στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, δεσμεύοντας πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Ουδέποτε, όμως, οι μελέτες αυτές ολοκληρώθηκαν. Ζητήσαμε επίμονα να ξεκινήσει η ένταξη του έργου στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, όπου υπήρχε δυνατότητα επιλεξιμότητας. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε.
Σήμερα είμαστε σε μία νέα προγραμματική περίοδο, που πλέον δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιλεξιμότητας. Δεν υπάρχει καν η προοπτική στα περιφερειακά προγράμματα να ενταχθούν αεροδρόμια. Για το λόγο αυτό στην πρώτη συνάντηση του περιφερειάρχη, στην οποία ήμουν παρούσα με τον κ. Σπίρτζη, το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν η ολοκλήρωση των μελετών από την ΥΠΑ και η ένταξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας στο τομεακό του υπουργείου. Κάτι όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολο, με δεδομένο ότι το νέο πρόγραμμα έχει λίγους πόρους και θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να ενταχθεί με τα εκατομμύρια που απαιτούνται για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Παρ’ όλα αυτά, διεκδικούμε ότι εκεί που έχει φτάσει η κίνηση στο αεροδρόμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτές τις υποδομές».
Όχι στην ιδιωτικοποίηση
Ακολούθως, η κα Νικολάκου σημείωσε ότι το αεροδρόμιο είναι μια ιδιαίτερη υποδομή και απαιτείται πλήρης μελετητική ωριμότητα και από την ΥΠΑ, αλλά και με παρέμβαση του ΓΕΑ.
Η Περιφέρεια βρίσκεται σε επαφή με το νέο διοικητή της ΥΠΑ για την ωρίμανση των μελετών, ενώ ανέπτυξε τα σχέδιά της για το θέμα αυτό: «Για εμάς υπάρχουν τρεις θέσεις: Πρώτον, το αεροδρόμιο δεν μπορεί πλέον με τις υφιστάμενες υποδομές να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που έχει σήμερα και με την αύξηση που αναμένεται ότι θα συνεχισθεί. Δεύτερον, λέμε ένα βροντερό όχι στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι εθνικής σημασίας και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Αν λάβουμε υπόψη μας αυτά τα δύο και με δεδομένο ότι χρειάζονται αρκετοί πόροι, η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής είναι συγκεκριμένη: Εάν το υπουργείο υποδομών δεν έχει τη δυνατότητα να εντάξει την αναβάθμιση και την επέκταση του αεροδρομίου στο τομεακό του πρόγραμμα, πρέπει γρήγορα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε παραχώρησή του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από τη διαδικασία των ΣΔΙΤ και του ανταγωνιστικού διαλόγου να προκηρύξουμε ένα μεγάλο διεθνή διαγωνισμό και να αναδείξουμε το αεροδρόμιο έτσι όπως του αρμόζει και όχι να προχωρήσουμε άρον άρον σε αυτό που πιθανόν θέλουν κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα, δηλαδή συνεχώς να απαξιώνεται, μόνο και μόνο για να το ξεπουλήσουμε σε φτηνή τιμή. Θεωρώ ότι η συνεργασία που έχει ο περιφερειάρχης με τους συναρμόδιους υπουργούς, με την ΥΠΑ, με το ΤΑΙΠΕΔ, με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και με όλους όσοι έχουν εμπλοκή, θα μπορέσει να δώσει μια καινοτόμο και πρωτοποριακή λύση».
Στον πρωθυπουργό
Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προσπάθειες του αερολιμενάρχη και του προσωπικού, αλλά και στα προβλήματα και παράπονα από τους επισκέπτες το καλοκαίρι. Τόνισε ακόμα ότι αν κάποιος άλλος έχει άλλη πρόταση να την καταθέσει, ενώ σημείωσε ότι πολιτική βούληση για το αεροδρόμιο δεν υπήρξε ποτέ από κανέναν. Αντίθετα, αναφέρθηκε σε έργα της Περιφέρειας, όπως η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου στο αεροδρόμιο, ο φωτισμός κ.ά.
«Ο αερολιμένας της Καλαμάτας πρέπει να γίνει σύγχρονος. Να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν μεγάλα αεροσκάφη και να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες, σε ό,τι αφορά τους χώρους των αφίξεων και των αναχωρήσεων. Να εκσυγχρονισθεί ο Πύργος Ελέγχου και οι αεροδιάδρομοι. Αυτή είναι η πρότασή μας και αυτή καταθέτουμε στο υπουργείο» σχολίασε.
Καταλήγοντας η κα Νικολάκου είπε ότι αυτό θα είναι από τα πρώτα θέματα που θα τεθούν στον πρωθυπουργό κατά το αναπτυξιακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια, το οποίο, όπως είπε, θα είναι διαφορετικό, ενώ θα υπάρχει από τον περιφερειάρχη συγκεκριμένη ατζέντα αιτημάτων.
Της Βίκυς Βετουλάκη