«Ημέρες Σακχαρώδους Διαβήτη» στην Τριφυλία

«Ημέρες Σακχαρώδους Διαβήτη» στην Τριφυλία

Δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c) και ενημερωτικές διαλέξεις έγιναν την Τρίτη και την Τετάρτη στους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά αντίστοιχα, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ενημερωτικού Προγράμματος «Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδους Διαβήτη: Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας» για το 2017, που συντονίζει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σύλλογο Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» και δράσεις υλοποιούνται σε πολλές πόλεις της Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τους Δήμους και υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδους Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.
Στους Γαργαλιάνους δόθηκαν οι διαλέξεις: «Σακχαρώδης Διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα» από τον κ. Χαλβατσιώτη, «Είναι απαραίτητη η ινσουλίνη στο διαβητικό;» από την ενδοκρινολόγο Λιάνα Τζίφα – Λούρα και «Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο» από το χειρουργό, επιμελητή Χειρουργικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, Παναγιώτη Γιαννόπουλο και στα Φιλιατρά: «Παχυσαρκία και Διαβήτης» από την ενδοκρινολόγο Αρετή Κορακοβούνη, «Σακχαρώδης Διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα» από τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη και «Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο» από τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο. 
Και στις δύο εκδηλώσεις χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία», Αθανασία Καρούνου, καθώς και αυτοδιοικητικοί του Δήμου Τριφυλίας.
Όπως τονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης, «η νόσηση από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προληφθεί. Κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν καταναλωτικές, διατροφικές και φαρμακευτικές συνήθειες, αλλά και την περιβαλλοντική επιρροή, πρόκειται να διαδραματίσουν μελλοντικά σημαντικό ρόλο στη μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία. Η δράση όλων μας στοχεύει στη συνεχή ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης γύρω από τη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων στη χώρα μας».
Σημειώνεται ότι θα διεξαχθεί ακόμα μία αντίστοιχη δράση στις αρχές Νοεμβρίου στην Κυπαρισσία.
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου