Χάθηκε… η μπάλα με το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα

Χάθηκε… η μπάλα με το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα

Αντιφατικά μηνύματα από Υπουργείο και Ευρωπαϊκή Ένωση
 
Μηνύματα με εντελώς αντιφατικό περιεχόμενο έρχονται και πάλι στην επιφάνεια σχετικά με το θέμα της «ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας». Από τη μία πλευρά, η Ένωση Αγρινίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, “πανηγυρίζει” γιατί το υπουργείο δέχτηκε την ένταξη της ελιάς Καλαμάτας στον εθνικό κατάλογο. Από την άλλη, ο ΣΥΜΕΠΟΠ, με δήλωση του προέδρου του Θανάση Μαυρούλη, υποστηρίζει ότι τα… παραμύθια τελείωσαν και η ονομασία «Καλαμάτα» παραμένει εγγεγραμμένη ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών στο ευρωπαϊκό μητρώο ποικιλιών.
 
Ένωση Αγρινίου
Απολύτως θετικό χαρακτηρίζει η Ένωση Αγρινίου τον απόηχο της επίσκεψης του δημάρχου Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου και είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην πολιτική ηγεσία τα επιχειρήματα της περιοχής υπέρ της ένταξης της ελιάς Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο, θέμα που εκκρεμεί μετά τα όσα συνέβησαν πριν από ένα χρόνο, όταν, δηλαδή, ύστερα από 24 χρόνια η ελιά αυτή εντάχθηκε στον Εθνικό Κατάλογο στις 17 Δεκεμβρίου… για να απενταχθεί την επομένη ημέρα.
Σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες που επικαλείται η Ένωση Αγρινίου, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο, ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης υπέγραψε για την ένταξη της ελιάς Καλαμάτας.
Μάλιστα, η πράξη της υπογραφής έγινε εκείνη την ώρα, παρουσία του δημάρχου Μεσολογγίου Ν. Καραπάνου, των βουλευτών Γ. Βαρεμένου και Μ. Τριανταφύλλου, αλλά και ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας, που συνόδευαν το δήμαρχο, προκειμένου να μεταφέρουν τη δική τους αγωνία για το θέμα.
Παρών, φυσικά, ήταν και ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος και έχει τον τελικό λόγο, αφού χρειάζεται η δική του «εντολή», προκειμένου να γίνει η επικαιροποίηση και η δημοσίευση του νέου Εθνικού Καταλόγου, ώστε να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο η υπογραφή του κ. Κόκκαλη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της Ένωσης Αγρινίου, ο υπουργός εμφανίστηκε θετικός, υπάρχουν, όμως, ορισμένα «τεχνικά» θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν.
Υπενθυμίζεται ότι η μέση ετήσια παραγωγή της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτα, η οποία παράγεται κυρίως στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, αγγίζει τους 55.000 τόνους, ενώ η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας του Νομού Μεσσηνίας δεν ξεπερνά τους 2.000 τόνους, εκ των οποίων η τελική ποσότητα προϊόντος που συσκευάζεται φτάνει μόλις τους 190 τόνους ετησίως.
Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, πιθανό είναι να υπάρξει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε «ελιές Καλαμών» και «ελιές Καλαμάτα» (Kalamata Olives), την ονομασία δηλαδή που κατοχυρώθηκε το 1979 με το Προεδρικό Διάταγμα 221, το οποίο και καθιστούσε υποχρεωτική τη σήμανση-αναγραφή σε κάθε εξαγωγή.
 
ΣΥΜΕΠΟΠ: Τα παραμύθια τελείωσαν
Παραμένει εγγεγραμμένη η ονομασία «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών, στο ευρωπαϊκό μητρώο ποικιλιών, δέκα μήνες μετά την απόφαση του υπουργού κ. Β. Αποστόλου,  επισημαίνει σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Θανάσης Μαυρούλης, πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ).
Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής: «Πέρασε ένας χρόνος από τη μη έννομη εγγραφή του συνωνύμου “Καλαμάτα” στο ευρωπαϊκό μητρώο ποικιλιών FRUMATIS (Fruit Reproductive Material Information System) και μέσω της ύστερης απόφασης του υφυπουργού κ. Κόκκαλη στον Ελληνικό Κατάλογο Ποικιλιών, με το δεδηλωμένο σκοπό να επιτρέψει τη νόμιμη χρήση του συνωνύμου και να παρακάμψει την προστασία της κατοχυρωμένης ονομασίας ΠOΠ Ελιά Καλαμάτας.
Η απόφαση αυτή, ως γνωστόν, ανακλήθηκε μια εβδομάδα μετά με απόφαση του υπουργού κ. Αποστόλου, η οποία όμως κατά τη λογική και την ευρωπαϊκή πρακτική θα έπρεπε να είχε αμέσως ανακοινωθεί στην αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν για τη διαγραφή του συνωνύμου αυτού από το ευρωπαϊκό μητρώο.
Παρ’ όλα αυτά στο ευρωπαϊκό μητρώο ποικιλιών σήμερα, δέκα μήνες μετά, παραμένει εγγεγραμμένη η ονομασία “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών.
Με την αποκατάσταση της νόμιμης μορφής του εθνικού μας καταλόγου ποικιλιών η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, η μοναδική ίσως σε εθνικό επίπεδο, δεν παραχωρεί παραστατικά για τις εξαγωγές προϊόντων μη ΠΟΠ επισημασμένο με την ονομασία Καλαμάτα. Δε γίνεται έτσι σε όλη την υπόλοιπη τη χώρα.
H παραμονή στο ευρωπαϊκό μητρώο του συνωνύμου Καλαμάτα γίνεται πρόσχημα εκτός Μεσσηνίας, για την παροχή παραστατικών εξαγωγής, και για τη δημιουργία σύγχυσης των οργανισμών ελέγχου στις ευρωπαϊκές αγορές.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η παραμονή του συνωνύμου Καλαμάτα στο FRUMATIS δηλώνει ότι προφανώς η χώρα μας δεν κοινοποίησε την υπουργική απόφαση του κ. Αποστόλου, με όλα τα συνεπαγόμενα.
Για το λόγο αυτό ο ΣΥΜΕΠΟΠ απευθύνθηκε, μέσω του επιτρόπου κ. Hogan, στον αρμόδιο επίτροπο για τη διατήρηση του μητρώου ποικιλιών κ. Andriukaitis, η απάντηση του οποίου είναι σαφής: η εγγραφή τη ονομασίας μιας ποικιλίας ή συνωνύμου της πρέπει να σέβεται τα “προηγούμενα δικαιώματα τρίτων προσώπων” και ζητά από το υπουργείο να συμμορφωθεί.
Την ίδια απάντηση έδωσε ο κ. Hogan σε ερώτηση ευρωβουλευτή σχετικά με τις παραβάσεις στη χώρα μας του άρθρου 42 του καν. 1151/12.
Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο “μύθος” της έννομης χρήσης από το συμβατικό προϊόν της ονομασίας του συνώνυμου Καλαμάτα, είτε αυτό είναι γραμμένο στον κατάλογο ποικιλιών είτε όχι, είναι απλά μύθος σαν όλους τους άλλους που έφεραν τη χώρα μας στη σημερινή κατάσταση. Τώρα ο μύθος τελείωσε! Τελείωσε το άλλοθι της 20ετούς αδράνειας του υπουργείου στην επεξεργασία μιας κατάλληλης αναπτυξιακής πολιτικής του τομέα.
Η ελιά Καλαμών, ο τομέας της ελιάς Καλαμών, δεν έχει ανάγκη από μύθους, από άλλοθι, έχει ανάγκη από προσαρμογή στη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης οικονομίας. Η οποία απαιτεί την προστασία της και την εμπορική αναβάθμισή της με μια πολιτική βασισμένη όχι στην αναζήτηση κρυφών μονοπατιών αλλά σε εκείνη της αύξησης της προστιθέμενης αξίας. Μέσω της ΠΟΠ, βέβαια, αλλά και ίσως περισσότερο με την προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας του συμβατικού προϊόντος, βάζοντας παράλληλα τέλος στην παραεμπορία στο μέτωπο της ΠΟΠ αλλά και του συμβατικού προϊόντος με τις ελληνοποιήσεις.
O ΣΥΜΕΠΟΠ δεν υπήρξε ποτέ ενάντιος στην αξιοποίηση της ΠΟΠ με οποιαδήποτε διεύρυνση. Αρκεί να ήταν εφικτή. Οι αντίπαλοι της ΠΟΠ επέλεξαν το όλα ή τίποτα. Το κεφάλι στην άμμο σαν τις στρουθοκαμήλους».
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης