Ένα από τα εδέσματα που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες, όταν φτάνουν στη Μεσσηνία, είναι, φυσικά, η γουρουνοπούλα, ένα πιάτο που όποιος δοκιμάσει, σίγουρα δε θα του φάνει αδιάφορο, το αντίθετο μάλιστα!
Έτσι, λοιπόν, όταν η Καλαματιανή σεφ Αδαμαντία Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να ζήσει στη Θεσσαλονίκη, «πήρε μαζί της και τη γουρουνοπούλα», κι όπως ήταν λογικό, η γεύση της εντυπωσίασε, καταφέρνοντας να κάνει «θόρυβο στη συμπρωτεύουσα».
Το «Θάρρος» μίλησε με την Αδαμαντία, η οποία δε δίστασε να μας αποκαλύψει και κάποια από τα μυστικά για την καλή γουρνοπούλα:
Πώς μπήκε η μαγειρική στη ζωή σου;
Όλα ξεκίνησαν το 2007.Έκανα την αρχή στη πρώτη σχολή που πήγα ως «Βοηθός μαγειρικής τέχνης» για ένα χρόνο και αμέσως μετά στη δεύτερη «Τεχνικός μαγειρικής τέχνης» για δύο χρόνια, στα δημόσια ΙΕΚ Καλαμάτας.
Έκανα την πρακτική μου στο ξενοδοχείο Filoxenia Hotel, όπου και εργάστηκα για δύο χρόνια. Από εκεί και πέρα, ακολούθησαν και άλλα εστιατόρια και ξενοδοχεία της πόλης και της γύρω περιοχής. Συνεργάστηκα με Costa navarino, Luna lounge, Kantoina, Κάρδαμο, Μετέωρο, Τουριστικό (Μικρά Μαντίνεια), Μπαχάλικον, Θίασο, Casa Grande, Elektra Hotel & spa, Open Kitchen, Μαγικό Αυλό, Horizon Blu. Επίσης μια χρονιά δούλεψα σε ξενοδοχείο στην Κρήτη, το Daios Cove.
Την περίοδο 2015-16 έκανα μαθήματα μαγειρικής στα δημόσια ΙΕΚ Καλαμάτας.
Πες μας πώς βρέθηκες στη Θεσσαλονίκη…
Στα μέσα Μαρτίου ήρθα να δω φίλους που είχαμε να συναντηθούμε καιρό. Μπορεί να φανεί τρελό, αλλά ένιωσα στην ατμόσφαιρα ότι θέλω να μείνω στη Θεσσαλονίκη για κάποιο χρονικό διάστημα. Πιο πολύ ήταν ανάγκη αλλαγής παραστάσεων. Όχι επαγγελματική. Έτσι κι έγινε. Μετά το Πάσχα ανέβηκα για να ψάξω για δουλειά, σπίτι και τα σχετικά. Είμαι 7 μήνες στη Θεσσαλονίκη και νιώθω σαν να ζω δύο χρόνια .
Λίγα λόγια το μαγαζί που εργάζεται…
Έχω την τιμή και τη χαρά να εργάζομαι στο «Εσπεράντο». Είναι Διεθνές Αργοφαγείον. Βρίσκεται στην Κάτω Τούμπα, είναι ένας χώρος ευχάριστος και το περιβάλλον πολύ φιλικό. Η κουζίνα έχει χαρακτήρα κυρίως μεσογειακό. Συνδυάζουμε το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Με βάση το μενού μας και τα πιάτα εβδομάδας, θέλουμε να καλύψουμε όλες τις προτιμήσεις των πελατών μας και, προπάντων, τη γευστική ικανοποίηση.
Χρησιμοποιούμε φρέσκα προϊόντα και, όσο το δυνατό, χειροποίητα. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Νάκη Παπαδήμο και Δημήτρη Γιώτη για αυτή τη συνεργασία.
Και μαζί πήρες και τη γουρουνοπούλα;
Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείψει από το μενού η γουρουνόπουλα μας, παραδοσιακή με πατάτες λεμονάτες φούρνου. Σιγομαγειρεμένη για 4-4,5 ώρες.
Ήταν κάτι που στο Βορρά δεν ήξεραν;
Η αλήθεια είναι ότι δεν την ξέρουν. Ήταν ρίσκο να τη βάλω στο μενού, γιατί δεν ήξερα πώς θα πάει. Ήθελα, όμως, ο κόσμος της Θεσσαλονίκης να γνωρίσει και να γευτεί τις παρασκευές της Καλαμάτας. Και έκανα την αρχή με αυτό.
Ποια η ανταπόκριση του κόσμου;
Έχουμε κάνει ένα μικρό θόρυβο στο Βορρά. Η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική. Έρχονται συνέχεια γι’ αυτό, καθώς δε λείπουν και τα σχόλια στα τραπέζια, για το πώς φτιάχνεται, πώς γίνεται τραγανή η πέτσα. Πολλές φορές έχει χρειαστεί να βγω σε παρέες για να εξηγήσω κάποια πράγματα όσον αφορά στη διαδικασία.
Με ευχαριστεί το γεγονός ότι ο κόσμος έχει αγαπήσει τις γεύσεις μας, αλλά πιο πολύ με ευχαριστεί όταν βλέπω την ικανοποίηση στα πρόσωπα των πελατών.
Επίσης, έχουμε «κερδίσει» πολλούς Πελοποννήσιους που ζουν στη Θεσσαλονίκη και έρχονται για να δοκιμάσουν γουρουνόπουλα.
Είναι ένα ψητό, όμως, που από μαγαζί σε μαγαζί διαφέρει, τελικά ποιο το μυστικό του;
Σίγουρα ο κάθε μάγειρας-σεφ έχει το δικό του τρόπο μαγειρέματος. Μπορεί να συνδυάσει γεύσεις και στο τέλος να πάρει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Όμως, κάποιες συνταγές πρέπει να μένουν σταθερές. Το μυστικό για τη γουρουνόπουλα είναι στο ψήσιμο. Να έχει το αλάτι που πρέπει, να λιώνει στο στόμα και η πέτσα της να είναι τραγανή.
Αν το πετύχεις αυτό, πιστεύω τα σχόλια είναι περιττά.
Σκέφτεσαι να μεταφέρεις και άλλα τοπικά προϊόντα εκεί;
Ήδη χρησιμοποιώ σύγκλινο Μάνης κ ελιές Καλαμών. Στα σχέδιά μας είναι να συνεργαστούμε με προμηθευτές από Καλαμάτα για ελαιόλαδο, σφέλα και σύκα. Φυσικά, δουλεύω και προϊόντα από άλλα μέρη, όπως Κάσο και Κρήτη.
Παρατηρούμε ότι πολλοί επαγγελματίες έχουν στραφεί προς τα μεζεδοπωλεία, ένα σχόλιο για αυτό;
Ναι, είναι συχνό φαινόμενο. Ο κόσμος έχει γυρίσει στο πιο απλό, το πιο παρεΐστικο στυλ. Σίγουρα είναι η τάση της εποχής. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι ο κόσμος πλέον μπορεί να έχει άποψη για το προϊόν που του προσφέρεις.
Καλό θα είναι το κάθε εστιατόριο, μεζεδοπωλείο, να βάζει τη δική του πινελιά, τέχνη και αγάπη σε αυτό που προσφέρει.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση