Fraction: Μια νέα θεατρική ομάδα συστήνεται στο «Θάρρος»

Fraction: Μια νέα θεατρική ομάδα συστήνεται στο «Θάρρος»

Πρώτη παρουσίαση στο κοινό με τα «Επείγοντα Περιστατικά» του «Αρκά» αύριο Κυριακή 
Μια νέα θεατρική ομάδα συστάθηκε πριν λίγο καιρό στην Καλαμάτα. Το όνομά της είναι Fraction, ενώ θα παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης με την παράσταση «Επείγοντα Περιστατικά» του «Αρκά» αύριο Κυριακή, 19 Νοεμβρίου.
Το «Θάρρος» συνάντησε τα μέλη της νέας θεατρικής ομάδας και θέλησε να μάθει περισσότερα για αυτή, ενώ τα πρώτα συμπεράσματά μας είναι ότι πρόκειται για μια παρέα γεμάτη μεράκι και όρεξη για το θέατρο.
Τα υπόλοιπα επί σκηνής…
 
Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε μια νέα θεατρική ομάδα;
Ξεκίνησε από μια αυθόρμητη ατάκα, που αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να δουλευτεί, και κατέληξε ένα μεστό, ολοκληρωμένο έργο! Η δημιουργία της προβάλλει την ανάγκη μας να εκφραστούμε, ενώνοντας τις ιδέες μας και τον κοινό τρόπο που αντιμετωπίζουμε το θέατρο.
 
Τα μέλη αυτής;
Αυτή τη στιγμή η ομάδα αποτελείται από έξι μέλη-φίλους (Μαρία Θεοδωρακάκου, Κώστας Κουτσουμπός, Γωγώ  Μπελογιάννη, Βασίλης Μπιτσώνης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Σπύρος Ρουμελιώτης). Βέβαια, τίποτα δε θα ήταν δυνατό χωρίς την αμέριστη βοήθεια αγαπημένων μας φίλων και επαγγελματιών ή μη του χώρου.
 
Είχατε όλοι ασχοληθεί με το θέατρο μέχρι σήμερα;
Όλοι μας έχουμε ασχοληθεί ενεργά μέσα από τη συμμετοχή μας στα θεατρικά σχήματα της πόλης.
 
Θεωρείτε ότι η πόλη μας μπορεί να υποστηρίξει μια ακόμα ομάδα; Σας προβληματίζει ότι υπάρχουν τόσες πολλές;
Η Καλαμάτα είναι μια πόλη γνωστή πλέον για την καλλιτεχνική της δραστηριότητα και άνθηση. Το θέατρο είναι μια τέχνη που εξελίσσεται μαζί με τους ανθρώπους. Από τη στιγμή που υπάρχουν νέοι άνθρωποι, θα υπάρχουν νέες ιδέες και ανάγκη έκφρασής τους. Εν τέλει και το ίδιο το όνομα της ομάδας εκφράζει ότι είμαστε μέρος ενός συνόλου, του θεατρικού συνόλου της πόλης μας.
 
Ξεκινάτε με τον Αρκά, που βγάζει γέλιο, αλλά και σατιρίζει. Πώς έγινε αυτή η επιλογή;
Η επιλογή του έργου έγινε ακριβώς για τους λόγους που αναφέρατε. Ο Αρκάς είναι ένας σύγχρονος συγγραφέας και η εργογραφία του πολύ δημοφιλής χρόνια τώρα. Καυτηριάζει θέματα της επικαιρότητας, αλλά και διαχρονικά μέσα από το κωμικό. Σου προκαλεί γέλιο, σε διασκεδάζει, αλλά σου κάνει και μικρά «ηλεκτροσόκ» για να προβληματιστείς.
 
Πρέπει το θέατρο να περνά μηνύματα κατά τη γνώμη σας; Και να προσφέρει στο κοινό τι;
Το θέατρο είναι μια τέχνη που εκ φύσεως περνά μηνύματα, όχι απαραίτητα πολιτικά ή κοινωνικά. Μεταφέρει από την καθημερινή ζωή καταστάσεις και χαρακτήρες, διδάσκει και μεταδίδει αξίες και ιδανικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από την αρχαιότητα το θέατρο αποτελούσε για τους αρχαίους Έλληνες ακρογωνιαίο λίθο της εκπαίδευσής τους.
 
Έχουμε δει παραστάσεις που για το κοινό ήταν «δύσκολες» έως «ακαταλαβίστικες». Εσείς θα συνεχίσετε με ανάλογες παραστάσεις σαν αυτή; 
Είναι δύσκολο να σας απαντήσουμε αν θα συνεχίσουμε ή όχι με ανάλογες παραστάσεις, μιας και δε θα θέλαμε να προσδώσουμε χαρακτηρισμό σε καμία παράσταση. Πιστεύουμε πως κάθε θεατρική πρόταση έχει να επικοινωνήσει κάτι στο κοινό. Σίγουρα είναι πολύ ευτυχής συγκυρία η ανταπόκριση των θεατών να είναι ανάλογη των προσδοκιών των συντελεστών για την απήχηση του έργου που αποφάσισαν να παρουσιάσουν. Ωστόσο, ακόμα και όταν δε συμβαίνει αυτό, δε σημαίνει ότι δεν είχε λόγο ύπαρξης η παράσταση ούτε αφαιρείται κάτι από την καλλιτεχνική της αξία. Άλλωστε, είναι αδύνατον να αρέσουν σε όλους όλα τα είδη θεάτρου και η απόδοσή τους στη σκηνή. Το ρεπερτόριο χάρις στους θεατρικούς συγγραφείς είναι τεράστιο. Αλίμονο αν το περιορίσουμε σύμφωνα με την ευκολία ή τη δυσκολία κατανόησης των κειμένων. Άλλωστε, ποιος είναι σε θέση να το κρίνει αυτό ή να βάλει ταμπέλες. Κάτι που εσείς κατανοείτε, για άλλους μπορεί να είναι δυσνόητο ή, για παράδειγμα, ένα έργο, αριστούργημα για κάποιους, για εσάς να είναι ανούσιο. Δε θα ήταν περίεργο να μην υπάρχουν επιλογές που θα εκφράζουν τις διαφορετικές προτιμήσεις;
 
Πόσο καιρό κράτησαν οι πρόβες για την παράσταση που θα δούμε; 
Η θεατρική ομάδα «Fraction» έχει συσταθεί από τον Απρίλιο. Ακολούθησε ένα διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου επιλέξαμε το έργο και κινήσαμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τα δικαιώματα, αποφασίζοντας παράλληλα και πότε θα ανέβει η παράσταση. Αφού περάσαμε αυτό το στάδιο, ξεκινήσαμε τις πρόβες μας το καλοκαίρι.
 
Πόσο εύκολο είναι για έναν ερασιτέχνη ηθοποιό να συμμετάσχει σε όλο αυτό;
Δεν είναι και τόσο εύκολο. Για να το κάνεις, πρέπει να το αγαπάς, γιατί το θέατρο απαιτεί αφοσίωση, προσωπική και ομαδική προσπάθεια, καθώς και να αφιερώνεις αρκετό από τον ελεύθερό σου χρόνο. Το να είσαι ερασιτέχνης ηθοποιός σημαίνει ότι δημιουργείς με μεράκι και αγάπη για το θέατρο.
 
Τι να περιμένουμε πλέον από εσάς;
Για εμάς σημασία έχει αυτή τη στιγμή να φτάσουμε στην πρεμιέρα μας και να κλείσουμε αυτό τον πολύ όμορφο κύκλο με τις παραστάσεις, για τις οποίες ανυπομονούμε και ευελπιστούμε να πάνε όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα.
Όσο για τη συνέχεια, το σίγουρο είναι ότι ήδη την έχουμε ονειρευτεί και ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα. Η κοινή μας αγάπη για το θέατρο είναι ο καλύτερος οδηγός.
 
«Επείγοντα Περιστατικά»
H θεατρική ομάδα Fraction παρουσιάζει την παράσταση «Επείγοντα Περιστατικά» του Αρκά. Τα δύο θεατρικά έργα του γνωστού κομίστα, «Εχθροί εξ αίματος» και «Βιολογικός Μετανάστης», ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ρουμελιώτη από τις 19 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 9.30 μ.μ.
Οργανισμοί σε κρίσιμη κατάσταση! Πώς τα μέλη τους την αντιμετωπίζουν; Πώς αντιδρούν στις δύσκολες συνθήκες; Στο κείμενο της παράστασης «Επείγοντα Περιστατικά» ο Αρκάς αποτυπώνει ευφυέστατα και με πολύ χιούμορ τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με ήρωες τα όργανα ενός οργανισμού και με αφορμή ένα τροχαίο, το έργο «Εχθροί εξ αίματος» είναι μια μαύρη κωμωδία που περιγράφει με μοναδικό τρόπο την αγωνία για επιβίωση, το φόβο της προδοσίας και το ρόλο της χειραγώγησης, ενώ οι χαρακτήρες κάτω από τις επείγουσες συνθήκες είναι άκρως αποκαλυπτικοί. Οι συγκαλυμμένες συνωμοσίες και τα μυστικά της πρώτης πράξης, «Εχθροί εξ αίματος», δίνουν τη θέση τους στο φανερό και απειλητικό φανατισμό που περιγράφεται στο 2ο θεατρικό μονόπρακτο, «Βιολογικός μετανάστης». Εδώ ο οργανισμός, έπειτα από μια μεταμόσχευση, καλείται να αποδεχτεί ένα νέο όργανο, έναν «ξένο». «Ο καινούριος» γίνεται η αφορμή για ίντριγκες, έντονους διαπληκτισμούς και αποκαλύψεις, που οδηγούν την πλοκή στην κορύφωση μέσα από κωμικές αλλά και συγκινητικές στιγμές.
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σπύρος Ρουμελιώτης
Σκηνικά: Βασίλης Μπιτσώνης & Δημήτρης Μπιτσώνης
Ήχος  – Φώτα: Χρήστος Κουτσαϊμάνης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Θεοδωρακάκου – Γωγώ Μπελογιάννη
Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Εχθροί εξ αίματος: Γωγώ Μπελογιάννη, Βασίλης Μπιτσώνης, Κώστας Κουτσουμπός
Βιολογικός Μετανάστης: Μαρία Θεοδωρακάκου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Σπύρος Ρουμελιώτης, Κώστας Κουτσουμπός.
-Διάρκεια: 100 λεπτά με διάλειμμα
-Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 15 ετών
 
Τιμές εισιτηρίων
10 ευρώ: Ενήλικες
8 ευρώ: Εφηβικό, Φοιτητικό, Πολυτέκνων & Ανέργων, με την προσκόμιση στον έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών και της κάρτας ανεργίας
 
Προπώληση εισιτηρίων
Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Makers Coffee & Sandwich Shop, Όναρ espresso- bar και Βιβλιοχαρτοπωλείο Κονταργύρης.
  
Κερδίστε προσκλήσεις
Το «Θάρρος» θα δώσει δύο διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Επείγοντα Περιστατικά».
Ειδικότερα, η μία διπλή πρόσκληση είναι για την παράσταση της Δευτέρας 20/11, ενώ η δεύτερη διπλή για την τελευταία μέρα, δηλαδή την Παρασκευή 24/11.
Για να συμμετάσχετε στην κλήρωση πατήστε εδώ 

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση