«Οι Θεσμοί ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά και στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση για τους δικούς τους λόγους». Αυτή η δήλωση του ΠτΒ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και ερμηνεύτηκε ως ομολογία ενοχής από την κυβέρνηση και ως συνεργασία της με την τρόικα το 2014 για να «πέσει» η κυβέρνηση Σαμαρά.
Μια τέτοια ερμηνεία, κατά τη γνώμη μου, είναι επιφανειακή και στέκεται μόνο στην πρώτη φράση, με αποτέλεσμα να μοιάζει με «ομολογία», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για την πιο… ύπουλη, αντιδημοκρατική, λαϊκίστικα αντιευρωπαϊκή και επικίνδυνη δήλωση που έχει ακουστεί από θεσμικά επίσημα χείλη. Εξηγούμαι: Στις κοινοβουλευτικές, αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες, όπως η ελληνική, οι κυβερνήσεις «πέφτουν» όταν χάσουν τη «δεδηλωμένη», δηλαδή την εμπιστοσύνη της Βουλής. Δεν πέφτουν, ούτε εάν υπάρχει δυσαρέσκεια στην κοινωνία για την πολιτική που ασκείται ούτε, πολύ περισσότερο, επειδή το επιθυμούν εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι Θεσμοί.
Αντίστροφα, οι κυβερνήσεις παραμένουν σταθερές και ακλόνητες, ακόμα και εάν υπάρχει δυσαρέσκεια στο εκλογικό σώμα για τις πολιτικές της, ακόμα και εάν υπάρχει δυσαρέσκεια στους Ευρωπαίους συνεργάτες της. Οι κυβερνήσεις είναι σταθερές, όταν απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η σταθερότητα στη διακυβέρνηση είναι ιδανικό στις δημοκρατίες.
Η δήλωση Βούτση είναι ύπουλη, διότι εμμέσως ενισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ότι τάχα «βρισκόμαστε σε επιτροπεία» και, συνεπώς δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της. Ενώ η πραγματικότητα είναι πως ο τρόπος εφαρμογής του μνημονίου είναι αποκλειστικά και μόνο επιλογή της κάθε κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ είχε επιλέξει το μακρύ και δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της μείωσης φόρων, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου την υπερφορολόγηση, τη μείωση των συντάξεων και το ξεπούλημα (μέσω της απαξίωσης) της περιουσίας της χώρας.
Η δήλωση Βούτση είναι αντιδημοκρατική, διότι υποβιβάζει τη σημασία της, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, εκμετάλλευσης μιας διαδικαστικής αδυναμίας στην εκλογή ΠτΔ (όπου προβλέπεται αυξημένη πλειοψηφία για την ανάδειξη ενός ΠτΔ χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες) και τη μετατροπή της σε όπλο αποσταθεροποίησης και ανατροπής μιας κυβέρνησης, που απολάμβανε κατά τα άλλα την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι σημερινοί κυβερνώντες υποδύθηκαν ότι δε συναινούσαν στην ανάδειξη ως ΠτΔ ενός γνωστού «κεντρώου» πολιτικού και ότι τελικά συναίνεσαν στην ανάδειξη ενός εμβληματικού προσώπου της Δεξιάς… Όλα αυτά για να αρπάξουν την πρόωρη (και όπως αποδείχτηκε καταστροφική) ευκαιρία να κυβερνήσουν. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρουν ακέραιη την ευθύνη της συνεχιζόμενης ταλάντευσης της ελληνικής οικονομίας.
Όσα mail Χαρδούβελη κι αν είχαν απορρίψει οι Θεσμοί, τίποτα δε θα γινόταν αν δε βρίσκονταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.
Η δήλωση Βούτση είναι λαϊκίστικα αντιευρωπαϊκή, διότι οδηγεί στον πρόχειρο συλλογισμό πως «αφού οι Θεσμοί ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά, οι Θεσμοί μπορούν να ανατρέψουν και την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου και , αφού δεν το κάνουν, αυτοί φταίνε για τα δεινά που βιώνουμε…. Άρα, η μόνη λύση για να βγούμε από τα δεινά είναι η… έξοδος από την Ε.Ε…».
Τέλος, η δήλωση Βούτση είναι επικίνδυνη για όλους τους ανωτέρω λόγους και για έναν ακόμη. Διότι ενισχύει την παθητικότητα και την αδιαφορία για τα κοινά. Μας οδηγεί στο να πιστεύουμε πως αφού άλλοι, «οι θεσμοί», κινούν τα νήματα της ζωής μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να ξεφύγουμε από τη μοίρα μας και άρα δεν είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι μας συμβαίνει.
Φυσικά, δεν είναι έτσι. Μια υγιής κοινωνία νοιάζεται, συμμετέχει, ενημερώνεται και, τέλος, όταν έλθει η ώρα, προσέρχεται στην κάλπη και ψηφίζει υπεύθυνα.
Εμείς εξαπατηθήκαμε, πιστέψαμε στις λαϊκίστικες, εύκολες λύσεις και επιτρέψαμε στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ να καταστρέψουν τις ζωές μας, εμείς πάλι «θα τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν». Γιατί τώρα ξέρουμε: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά και στηρίζουν τη σημερινή τους κυβέρνηση για λόγους εξουσιομανίας και μόνο.
Της Πιπίνας Π. Κουμάντου
Αυτοί ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά
