Πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και στη Μεσσηνία

Πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και στη Μεσσηνία

«Η αναπηρία δεν είναι κατάρα, έτυχε να μας συμβεί!» 
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μέλη αρκετών συλλόγων της Καλαμάτας, αλλά και του νομού, θέλησαν να κάνουν γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ζητήσουν τα αυτονόητα, που πολλές φορές μοιάζουν «με άπιαστο όνειρο».
Εκπρόσωποι, λοιπόν, των Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων του ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του Ειδικού Δημοτικού και ΕΕΕΕΚ Φιλιατρών, Γονέων ΑμεΑ Ν. Μεσσηνίας «Η Υπομονή», Γονέων Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού Καλαμάτας, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας, ΑμεΑ Ν. Μεσσηνίας, ΠΟΜΑμεΑ Πελοποννήσου και της Ένωσης Γονέων Καλαμάτας, παρατήρησαν ότι η 3η Δεκεμβρίου για αυτούς είναι, κυρίως, μέρα προβληματισμού και δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Άλλωστε, τα ΑμεΑ αποτελούν το 10 με 12% περίπου του πληθυσμού παγκοσμίως, ποσοστό που πρακτικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειες τους δεν είναι αόρατοι, βρίσκονται δίπλα μας ή, αλλιώς, όλοι γνωρίζουμε ένα ΑμεΑ ή την οικογένειά του.

Τα αυτονόητα και οι ευκαιρίες που δίδονται στα ΑμεΑ
Αυτό που θέλησαν να κάνουν γνωστό οι εκπρόσωποι των παραπάνω συλλόγων είναι ο αδιάκοπος αγώνα τους για τα αυτονόητα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην υγεία, την εργασία, την ψυχαγωγία και στη ζωή γενικότερα.
Ο αγώνας αυτός, όπως είπαν, δε διαφέρει πολύ από τον αγώνα που κάνει ο κάθε πολίτης για να ζήσει με αξιοπρέπεια. Δυστυχώς, όμως, οι ανάγκες των ΑμεΑ δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα και οι ευκαιρίες που δίνονται είναι πολύ λιγότερες.
 
Έχουν γίνει πράγματα, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο Μεσσηνίας, οι εκπρόσωποι των συλλόγων ανέφεραν ότι, έπειτα από πολύ αγώνα, έχουν γίνει κάποια πράγματα. Ωστόσο, αυτός ο αγώνας δε θα σταματήσει, κι ας είναι αρκετά δύσκολος και απαιτεί τεράστια δύναμη, υπομονή, επιμονή και πίστη ότι μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα, ενώ δε συγχωρεί τον οίκτο και την παραίτηση.
Ως απόδειξη για το αποτέλεσμα του αγώνα τους αναφέρθηκε ότι τα τελευταία 20 χρόνια στη Μεσσηνία έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα για την αναπηρία με τη βοήθεια όλων, πολιτικών και θεσμικών παραγόντων, αλλά και απλών πολιτών.
Όμως, χρειάζονται κι άλλα. Έτσι αποφάσισαν να καταγράψουν τις ανάγκες τους, προκειμένου να υπάρχει σχεδιασμός και ικανοποίησή τους. Ειδικότερα ζητούν:
-Καταγραφή των ΑμεΑ στη Μεσσηνία, προκειμένου να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν κατάλληλες και ανάλογες με τις ανάγκες δομές και προγράμματα
-Σχεδιασμός και υλοποίηση προσβάσιμων δομών σε όλους τους περιφερειακούς Δήμους. Πολλά άτομα με αναπηρία αποκλείονται από τις υπάρχουσες δομές στην Καλαμάτα και στα Φιλιατρά λόγω της απόστασης. Είναι σκόπιμη, λοιπόν, η καταγραφή όλων των ατόμων και στη συνέχεια αναγκαία η επαφή με όλους τους Δήμους του νομού, τους τοπικούς φορείς και την Περιφέρεια, ώστε να λυθεί, αφενός, το πρόβλημα της μεταφοράς και, αφετέρου, να δημιουργηθούν κατάλληλες και ανάλογες δομές και στους άλλους Δήμους του νομού
-Σχεδιασμός και υλοποίηση κατάλληλων και επαρκώς στελεχωμένων ανοιχτών  δομών στήριξης και  για τα άτομα με πολύ αυξημένες ανάγκες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα στα άτομα με πολύ σοβαρή αναπηρία και να στηρίζονται οι οικογένειές τους
-Λειτουργία ανοιχτών δομών δια βίου εκπαίδευσης για τα ΑμεΑ που τελειώνουν το σχολείο και δεν μπορούν να ζήσουν αυτόνομα
-Σταθερή και κατάλληλη στελέχωση από εξειδικευμένο προσωπικό από την πρώτη ημέρα λειτουργίας  όλων των δομών για την αναπηρία
-Χορήγηση προνοιακού επιδόματος σε όλα τα άτομα με νοητική καθυστέρηση, με κριτήριο τη λειτουργικότητα του ΑμεΑ και όχι αποκλειστικά και μόνο το δείκτη νοημοσύνης
-Λήψη μέτρων για την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη των ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων, όπως και την πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας.
Για την υλοποίηση των παραπάνω, όπως είπαν, είναι σημαντική τόσο η στήριξη φορέων και πολιτών όσο και η ενεργή παρουσία και συμμετοχή των ΑμεΑ και των οικογενειών τους στην προώθηση των δικαιωμάτων τους.
 
Η κατάσταση των ΑμεΑ σε όλη τη χώρα
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι έχει δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), το οποίο ασχολείται με την οικονομική κατάσταση των ΑμεΑ, αλλά και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Έτσι, μιλώντας με στοιχεία, προκύπτουν τα εξής:
-Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αναδεικνύονται με διαφορά οι φτωχότεροι μεταξύ των φτωχών
-Τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα είναι το 24,7% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, δηλαδή 2.231.197 σε σύνολο 9.016.247, εκ των οποίων 1.014.177 άτομα με βαριά αναπηρία
-Τα επιδόματα αναπηρίας επανορθώνουν, δεν εξαλείφουν τις οικονομικές ανισότητες 
-6 στους 10 πολίτες με σοβαρή αναπηρία από 16 έως 64 ετών βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας και του αποκλεισμού
-63,5% του πληθυσμού με αναπηρία 25-29 ετών (έναντι του 44,7% του πληθυσμού χωρίς αναπηρία) είναι σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού 
-Στην ομάδα 16-64 το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (αφαιρώντας, δηλαδή, τα επιδόματα και τις συντάξεις από το εισόδημα) αγγίζει το 67% στον πληθυσμό των ατόμων με σοβαρή αναπηρία και το 58,1% στην ομάδα με μετρίου βαθμού περιορισμό δραστηριότητας, ενώ στον πληθυσμό χωρίς αναπηρία ανέρχεται στο 42,2%
-4 στους 10 πολίτες με σοβαρή αναπηρία μεταξύ 16 και 64 ετών βιώνουν σοβαρές υλικές στερήσεις 
-Το 42,8% του πληθυσμού με βαριά αναπηρία 16 έως 59 ετών διαβιεί σε νοικοκυριά με σοβαρό βαθμό υποαπασχόλησης
 

Η κατάσταση στην Καλαμάτα
Ειδικότερα για την Καλαμάτα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε αυτή, μίλησε ο Αθανάσιος Ξυπόλητος από το Σύλλογο ΑμεΑ Μεσσηνίας. Αρχικά απηύθυνε κάλεσμα σε ΑμεΑ να βγουν στους δρόμους, να δείξουν την αναπηρία τους και να μην κρύβονται στο σπίτι.
Όπως είπε, αναπηρία υπάρχει σε όλα τα άτομα που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν είναι κανείς ανάπηρος επειδή το θέλει, αλλά έτυχε να γίνει.
Για τον ίδιο, μάλιστα, δε θα έπρεπε να υπάρχει ημέρα της αναπηρίας, αλλά να είναι κάθε μέρα.
Σχετικά με τα άτομα που έχουν κάποιο πρόβλημα και δεν κυκλοφορούν για να μην το δείξουν, ο κ. Ξυπόλητος είπε ότι «λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε μια δόση αναπηρίας και δεν πρέπει για αυτό το λόγο να μένουμε μέσα».
Μιλώντας για αυτούς που πήγαν στα Sea Track στην παραλία της Καλαμάτας, είπε ότι όλο το καλοκαίρι είδε 100 άτομα, νούμερο, κατά τον ίδιο, πολύ μικρό για τα δεδομένα της περιοχής.
Όσον αφορά στην κατάσταση στην πόλη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ανέφερε χαρακτηριστικά κάποια σημεία, ενώ, όπως δήλωσε, ό,τι και αν λέγεται, προσβασιμότητα δεν υπάρχει και ειδικά σε καταστήματα. Αυτό, δε, συμβαίνει όχι επειδή οι επαγγελματίες δε θέλουν, αλλά γιατί αυτές οι υποδομές στοιχίζουν.
Εκτός, όμως, από τα καταστήματα, ανέφερε τις τράπεζες, ιδρύματα που, όπως είπε, η κρίση δεν έχει αγγίξει. Έτσι, όταν ο ίδιος θελήσει να πάει στην τράπεζα, είναι αδύνατο, ενώ πρέπει ένας υπάλληλος να βγει έξω για να τον εξυπηρετήσει.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι εκκλησίες, αλλά πλέον δειλά δειλά μπαίνουν κι εκεί ράμπες.
Με αφορμή κινήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στο Κάστρο της Καλαμάτας, ο κ. Ξυπόλητος παρατήρησε ότι είναι αδύνατο να φτάσει εκεί, όσο και αν θέλει, ενώ ένα άλλο «απαγορευμένο» σημείο για τον ίδιον είναι η Αρχαία Μεσσήνη, καθώς ούτε εκεί υπάρχει προσβασιμότητα.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση