Έφτασε τα 10 κρούσματα ιλαράς η Μεσσηνία- Ανάμεσα τους και νοσηλεύτρια

Έφτασε τα 10 κρούσματα ιλαράς η Μεσσηνία- Ανάμεσα τους και νοσηλεύτρια

Στα 10 πλέον έχουν ανέλθει τα κρούσματα ιλαράς που έχουν δηλωθεί στη Μεσσηνία και όλα δείχνουν ότι η τάση είναι αυξητική. Το πρώτο κρούσμα παρουσιάσθηκε το Σεπτέμβριο σε παιδί και χαρακτηρίσθηκε μεμονωμένο, καθώς πριν εκδηλώσει συμπτώματα είχε επισκεφθεί παιδιατρικό νοσοκομείο στην Αθήνα. Τα επόμενα δύο κρούσματα αφορούσαν δύο ενήλικα αδέλφια. Αν και νοσηλεύθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη δήλωση των κρουσμάτων.
Από τις γιορτές, όμως, έως χθες, δηλώθηκαν άλλα 7 κρούσματα στη Μεσσηνία, ανάμεσά τους και μια νοσηλεύτρια. Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 1.068 κρούσματα ιλαράς, με τη μεγαλύτερη συχνότητα να εξακολουθεί να καταγράφεται στη Ν. Ελλάδα.
 
Τα νέα κρούσματα
Τα 7 νέα περιστατικά ιλαράς έχουν καταγραφεί από τα Χριστούγεννα μέχρι και χθες. Τα τρία αφορούν παιδιά Ρομά και πρόκειται για ένα 13χρονο, ένα 16χρονο και τις προηγούμενες ημέρες για ένα μωρό 24 μηνών, το οποίο νοσηλεύεται ακόμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Τα άλλα τέσσερα άτομα ήταν δύο άντρες και δύο γυναίκες, μόνιμοι κάτοικοι στη Μεσσηνία. Ειδικότερα, μια 36χρονη νοσηλεύτρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείο Καλαμάτας, μια 30χρονη, ένας 37χρονος και ένας 29χρονος αλλοδαπός.
Όλοι έχουν πλέον αναρρώσει, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών χρειάσθηκαν νοσηλεία.
Στη Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας συνεχίζεται με σημαντικό ρυθμό η προσέλευση ατόμων για να κάνουν τα εμβόλια ιλαράς, ενώ η αγορά δείχνει να έχει ομαλοποιηθεί πλέον με τροφοδοσία των εμβολίων.
Όπως δε μας επισημάνθηκε, όσοι προσβλήθηκαν από ιλαρά ήταν  ανεμβολίαστοι.
Οι ειδικοί επιμένουν σε όσους δεν έχουν κάνει τα εμβόλια, ή έχουν κάνει μόνο τη μια δόση ή δεν έχουν νοσήσει και έχουν γεννηθεί μετά το 1970, να κάνουν ακόμα και τώρα το εμβόλιο.
 
Επικίνδυνη περίοδος
Ο χρόνος επώασης της ιλαράς είναι 7-21 ημέρες (συνήθως 10-12 ημέρες από την έκθεση έως το πρόδρομο στάδιο και 14 ημέρες από την έκθεση έως την εμφάνιση του εξανθήματος). Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυνθέντων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) μέχρι 2 ώρες μετά την αποχώρηση του ασθενούς.
Η ιλαρά παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90% μεταξύ επίνοσων ατόμων (π.χ. ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί). Τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης και η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες, κυρίως λόγω επιπλοκών. Αυτό σημαίνει ότι η κρίσιμη περίοδος έξαρσης της ασθένειας είναι ακόμα μπροστά μας.
Στην Πελοπόννησο συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 130 κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα στην Κορινθία.

Της Βίκυς Βετουλάκη