Ανησυχία από πιθανά κρούσματα ιλαράς που δεν έχουν δηλωθεί στη Μεσσηνία


Πληροφορίες ότι μωρό ρομά έχει διακομισθεί στην Αθήνα
 
 
Ανησυχητικές πληροφορίες για νέα κρούσματα ιλαράς στη Μεσσηνία, τα οποία εστιάζονται σε συγκεκριμένη περιοχή όπου διαμένουν τσιγγάνοι, έχουν αρχίσει από χθες να φτάνουν σε υπηρεσίες υγείας του νομού, τα οποία όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχουν δηλωθεί ακόμα επίσημα.
Ειδικοί από το χώρο της υγείας στη Μεσσηνία εκφράζουν έντονους φόβους ότι τα κρούσματα στο νομό μας είναι πολλά περισσότερα αλλά δεν έχουν δηλωθεί, καθώς αφορούν ομάδες τσιγγάνων. Εκτιμούν, λοιπόν, ότι κάποιοι έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει χωρίς να χρειασθεί να ζητήσουν βοήθεια από μονάδα υγείας. Ωστόσο, μεταδίδουν τον ιό σε ομοφύλους τους και όπου κυκλοφορούν.
 
Και μωρό
Χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν ότι σε περιοχή που ανήκει στον ευρύτερο Δήμο Καλαμάτας και διαμένουν ομάδες τσιγγάνοι υπάρχουν αρκετά κρούσματα τόσο σε παιδιά και έφηβους όσο και σε ενήλικες. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι μωρό μερικών μηνών έχει νοσήσει σοβαρά από ιλαρά και έχει διακομισθεί σε νοσοκομείο παίδων στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι επίσημα στη Μεσσηνία μέχρι τώρα έχουν δηλωθεί 10 κρούσματα και έχουν νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Η μη δήλωση των περιστατικών για να αντιμετωπισθούν με τη δέουσα προσοχή και τη λήψη μέτρων είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο, καθώς ήδη διανύουμε εποχή που ευνοεί την εκδήλωση ιλαράς σε άτομα που δεν την έχουν περάσει ή δεν έχουν εμβολιασθεί κατάλληλα.
 
Αυξάνονται συνεχώς
τα κρούσματα
Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί 1.262 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά ότι θα υπάρξει εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο πρώτος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας.
Ο δεύτερος αφορούσε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη