Ημερίδα σε Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ιστορικό Δημαρχείο για «Κόκκινα Δάνεια και Χρέη στο Δημόσιο»

Ημερίδα σε Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ιστορικό Δημαρχείο για «Κόκκινα Δάνεια και Χρέη στο Δημόσιο»

Πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί τα εγκαίνια λειτουργίας του Κέντρου Εξυπηρέτησης-Υποστήριξης Δανειοληπτών Καλαμάτας από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Κατρούγκαλο, τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση και το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.
Παράλληλα, ο δήμαρχος με τον ειδικό γραμματέα υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για την παραχώρηση των αναγκαίων χώρων στο ιστορικό Δημαρχείο, όπου λειτουργεί ήδη το Κ.Ε.Υ.Δ. Καλαμάτας.
Πριν από τα εγκαίνια έγινε συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου στο ιστορικό Δημαρχείο μεταξύ του ιδίου και των υπουργών, όπου ο κ. Νίκας παρουσίασε την κατάσταση της πόλης σε γενικές γραμμές, τις προοπτικές της και τα προβλήματα του Δήμου, για την αντιμετώπιση των οποίων ζήτησε τη συμπαράσταση των παρευρισκόμενων υπουργών.
Ακολούθησε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Κόκκινα Δάνεια – Χρέη στο Δημόσιο» και ομιλία του κ. Κουρμούση. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ημερίδα εστίασε στην παρουσίαση της νομοθεσίας για τη ρύθμιση χρεών και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Στο τέλος της ο γενικός γραμματέας απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν από παρευρισκόμενους πολίτες και εκπροσώπους φορέων.
Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ο δήμαρχος Καλαμάτας.
 
Μείωση της φορολογίας ζήτησε ο Π. Νίκας
Τη μείωση των φόρων ζήτησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, όταν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τον ενημέρωνε για την πορεία ανάκαμψης που, όπως είπε, ακολουθεί η ελληνική οικονομία.
Ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε το δήμαρχο ότι ήδη ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων για το 2019, ενώ ανέφερε ότι για την περίοδο από το 2020 και μετά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει αναδιάρθρωση του ΕΝΦΙΑ και ανάλογα με τις δυνατότητες, κάποιες αλλαγές στον ΦΠΑ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός ανέφερε ότι η κατάσταση της εθνικής οικονομίας ακολουθεί πορεία ανάκαμψης από το 2017, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα σημειώθηκε ανάπτυξη της οικονομίας.
Μίλησε για την αύξηση των εξαγωγών, τη μεγέθυνση του τουρισμού, τη βελτίωση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο και τόνισε ότι αυτά τα θετικά στοιχεία τα ενστερνίζονται τόσο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων όσο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανικών.
 
Ημερίδα στο Επιμελητήριο
Τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι θετικά, αλλά με τις αυστηρές προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί, είναι αδύνατο να τα αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να γίνουν μεγάλες βελτιώσεις στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Αυτά ανέφεραν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, όπως και στον ειδικό γραμματέα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, Φώτη Κουρμούση, χθες το πρωί, στην ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στο Επιμελητήριο, για τη ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Οι μεν υπουργοί αναγνώρισαν ότι οι φορείς και οι επιχειρηματίες έχουν σε ένα βαθμό δίκιο και ιδιαίτερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι οι θεσμοί ήταν αμετακίνητοι στο να αποδεχτούν τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότερη στήριξη των επιχειρηματιών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το καλοκαίρι που, όπως είπε, η χώρα θα απαλλαγεί από την επιτροπεία, θα έχει η κυβέρνηση μεγαλύτερες δυνατότητες να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα που μπορούν να ικανοποιηθούν.
Από την άλλη, όμως ο κ. Κουρμούσης άφησε να εννοηθεί ότι είναι αδύνατο οι ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες να γίνουν ευνοϊκότερες, καθώς υποστήριξε ότι είναι οι πιο ευνοϊκές που ισχύουν στην Ευρώπη.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι η εθνική οικονομία έχει μπει σε πορεία ανάκαμψης, γεγονός που μαρτυρούν οι αριθμοί και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Συμπλήρωσε, όμως, ότι όσο και να “ευημερούν” οι αριθμοί, το θέμα είναι τι γίνεται στην πραγματική οικονομία, όπου και αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής παραγωγικού μοντέλου, με έμφαση στην εξωστρέφεια και στις συνέργειες μεταξύ των επιχειρήσεων.
Ο υπουργός ανέφερε, επίσης,  ότι ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σημαντικός για την ανάπτυξη της οικονομίας και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μέτρα για την υποστήριξή τους, όπως τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των οφειλών, τις 120 δόσεις, την εξωδικαστική διαμεσολάβηση, ενώ προχωρεί στην ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα χορηγεί χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιπλέον, ο κ. Παπαδημητρίου διαβεβαίωσε ότι υπάρχει το πλαίσιο που διασφαλίζει ότι δε θα γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε επίσης ότι η οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, πρόσθεσε όμως ότι η πολύχρονη κρίση έχει αφήσει μεγάλες πληγές και στόχος της κυβέρνησης είναι η ανόρθωση της κοινωνίας. Αυτό, συνέχισε, θα επιτευχθεί και με την εξασφάλιση ρευστότητας για τις τράπεζες, ύστερα από τις αποτυχημένες, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως τόνισε, ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι για την ευστάθεια του τραπεζικού ζητήματος ιδιαίτερη σημασία έχει το θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει παίρνοντας χρήματα όχι από αυτούς που δεν έχουν, αλλά από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Στο χαιρετισμό του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητα την επιχειρηματικότητα, Περικλής Μαντάς, ζήτησε βελτίωση των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση για να διευκολυνθούν αυτοί που έχουν ανάγκη, ενώ ανέφερε ότι προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της οικονομίας η Περιφέρεια Πελοποννήσου ζητά τη στήριξη και της κυβέρνησης για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της για την ίδρυση και λειτουργία περιφερειακής τράπεζας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, ανέφερε επίσης ότι στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με τις προϋποθέσεις που ισχύουν, δεν μπορούν να ενταχθούν επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει, και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του πλαισίου ένταξης στο μηχανισμό. Επίσης, κατέθεσε προτάσεις σχετικά με το σοβαρό ζήτημα των πυρόπληκτων δανείων.
Ο ειδικός γραμματέας για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν επιχειρηματίες για το πώς μπορούν να υποστηριχθούν επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση, επιτυχημένος θα πρέπει να θεωρείται ο θεσμός των Γραφείων Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, μέχρι σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται στη διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησής τους εντός πλατφόρμας, 700 αιτήματα βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, ενώ 180 προτάσεις έχουν ήδη αποσταλεί στους πιστωτές (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία κ.λπ.). Ο εξωδικαστικός δίνει μια σημαντική ανάσα, κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις για τις οποίες τα χρονικά περιθώρια επιβίωσης έχουν στενέψει δραματικά.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποδεικνύεται μέχρι σήμερα είναι ότι ο θεσμός των Γραφείων Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα και πολύ πριν από την έναρξη της κρίσης, όταν για παράδειγμα οι τράπεζες μοίραζαν αφειδώς πιστωτικές κάρτες, διακοποδάνεια κ.λπ. και οι όροι των χορηγήσεων ήταν γεμάτοι «ψιλά γράμματα».

 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας