Κάθειρξη 12 ετών στον πρώην ταμία του νοσοκομείου για υπεξαίρεση

Κάθειρξη 12 ετών στον πρώην ταμία του νοσοκομείου για υπεξαίρεση

Για «τρύπα» 462.000 ευρώ μιλούν οι ελεγκτές
 
Σε κάθειρξη 12 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη καταδικάσθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας 56χρονος πρώην ταμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας για υπεξαίρεση ποσού που αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ.
Η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, όταν με ένταλμα συνελήφθη ο πρώην ταμίας, καθώς το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που είχε ζητηθεί διαπίστωνε έλλειμμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο απέδιδαν σε υπεξαιρέσεις από τον επί εικοσαετίας ταμία του ιδρύματος.
Ο ίδιος αρνήθηκε την υπεξαίρεση, παραδεχόμενος μόνο λογιστική αταξία στο ταμείο του νοσοκομείου, υποστηρίζοντας ότι το έλλειμμα που έχει εντοπισθεί από τους ελεγκτές υπάρχει ως πλεόνασμα σε λογαριασμούς άλλων ασφαλιστικών ταμείων, όπου τα έβαζε προκειμένου να μπορέσει να κλείσει λογιστικά τις χρονιές.
Ωστόσο, μάρτυρας που συμμετείχε στον έλεγχο και κλήθηκε σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, το διέψευσε, λέγοντας πως δε βρήκε κάτι τέτοιο.
 
Πόρισμα
Σύμφωνα με όσα διαπιστώνουν στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές, ο πρώην ταμίας του νοσοκομείου φέρεται να ιδιοποιήθηκε ποσό που ανέρχεται σε 462.375,83 ευρώ.
Πρόκειται για το άθροισμα χρηματικών ποσών τα οποία καταβλήθηκαν από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία για νοσήλια κ.λπ. προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας, εισπράχθηκαν και δεν αποδόθηκαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά σύμφωνα με τη διενεργηθείσα έρευνα, φαίνεται να παρακρατήθηκαν από τον κατηγορούμενο ταμία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, οι ελεγκτές συγκέντρωσαν και διασταύρωσαν τις πληρωμές από δώδεκα ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων: Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), ΤΥΔΚΥ – ΟΠΑΔ ΤΥΔΚΥ, Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ) – πριν και μετά το 2003 -, Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ), ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΑΠΟΤΕ, ΟΓΑ, Ταμείο Δικηγόρων Αθήνας.
Κατέγραψαν ανά ασφαλιστικό ταμείο τις πληρωμές, χωρίς την έκδοση γραμματίων εισπράξεων από τον ταμία, σε βάθος χρόνου (από το 2003 και μετά), προσθέτοντας και μη αποδοθείσες ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις από δικαστικές αποφάσεις. Προέκυψε έτσι το ποσό των 462.375,83 ευρώ, το οποίο εισπράχθηκε και δεν αποδόθηκε από τον υπόλογο υπάλληλο.
Όπως μάλιστα σημειώνεται στην έκθεση των επιθεωρητών, εν τοις πράγμασι ανέπτυξε ένα «ίδιον ταμείο», το οποίο τηρούσε κατά εξωλογιστικό τρόπο με πρόσχημα την κάλυψη αναγκών μέσω της παγίας προκαταβολής του νοσοκομείου.
Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου από το 1995 και μετά, με σειρά αποφάσεών της, εξουσιοδοτούσε τον ίδιο υπάλληλο, το συγκεκριμένο ταμία, προκειμένου να εισπράττει από τις τράπεζες χρηματικά ποσά από οφειλόμενα νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κατατίθενται σε διάφορες τράπεζες.
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται από το 2014 και ο πρώην ταμίας απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή το Μάιο του 2014.
 
Απολογία
Στην απολογία του ο 56χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος έχει επιστρέψει στο ίδρυμα περίπου 83.000 ευρώ, αρνήθηκε την κατηγορία της υπεξαίρεσης. Προσπάθησε να εξηγήσει στο δικαστήριο πως όλες οι πληρωμές, ακόμα και του προσωπικού, περνούσαν από τα χέρια του, κι αυτό ήταν ένας τεράστιος όγκος δουλειάς. Εξήγησε ακόμα ότι έκοβε πολλά γραμμάτια είσπραξης τα οποία δεν ήταν ταυτοποιημένα, ενώ όταν τελείωνε η κάθε χρονιά και έπρεπε να την κλείσει λογιστικά, αν δεν του είχαν απαντήσει αναλυτικά για τα γραμμάτια αυτά, τα έκανε «σούμα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Έτσι τα έβαζε σε κάποιο ταμείο για να μπορέσει να κλείσει το έτος. Μάλιστα, είπε ότι οι ελεγκτές δεν έχουν εντοπίσει τα πλεονάσματα αυτά που ισχυρίσθηκε ότι υπάρχουν.
Παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπήρξε λογιστική αταξία στο ταμείο, αλλά αρνήθηκε ότι υπεξαίρεσε χρήματα. Μάλιστα, επικαλέσθηκε ότι αν είχε υπεξαιρέσει τόσα χρήματα, δε θα ήταν απλήρωτα τα δάνεια που έχει και οι υποχρεώσεις του, ενώ και η περιουσία του δεν έχει αλλάξει.
Ο εισαγγελέας Εφετών στην αγόρευσή του ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου, λέγοντας ότι έχει κάνει την υπεξαίρεση, όμως πρότεινε να του αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αφού, όπως είπε, έχει επιστρέψει ένα σημαντικό ποσό. Κατέληξε δε, ότι δεν αποκαλύφθηκε τι έγιναν τα χρήματα και εκτίμησε ότι προφανώς είναι κάπου επιμελώς κρυμμένα.
Από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου επισημάνθηκε ότι μόνο για νοσήλια περνούσαν από τα χέρια του ταμία περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και πως σε αντίθετη περίπτωση, η υπηρεσία του τον είχε κατηγορήσει για απιστία επειδή είχε παραλείψει να εισπράξει ποσό άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά, όπως είπε, η δικηγόρος είναι αντιφατικά με την κατηγορία ότι υπεξαίρεσε χρήματα.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, δίνοντας όμως αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του, με τους όρους να παρουσιάζεται κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη