Μία σημαντική παρέμβαση με άμεση αναφορά στο λιμάνι της Καλαμάτας έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Celestyal Cruises, πρόεδρο του ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας, Κυριάκο Αναστασιάδη.
Σε αναφορά του για την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, σχολίασε ότι το λιμάνι της Καλαμάτας θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε “λιμάνι υποδοχής”, εξέλιξη με σημαντική οικονομική προστιθέμενη αξία για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Ειδικότερα, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Βήμα”, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν παράγοντες της κρουαζιέρας, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η επένδυση στις λιμενικές υποδομές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσει να “υποδέχεται” η χώρα μας μόνο μικρά κρουαζιερόπλοια, τη στιγμή που οι μεγάλες εταιρείες κατασκευάζουν “πλωτές πολιτείες” για να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους τουρίστες σε αυτή την εναλλακτική μορφή διακοπών.
Όπως δήλωσε, λοιπόν, στο “Βήμα” ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises, πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας Κυριάκος Αναστασιάδης, “το θέμα που μου θέτουν οι εκπρόσωποι των μεγάλων εταιρειών για την Ελλάδα είναι η έλλειψη κατάλληλων λιμενικών υποδομών για την εξυπηρέτηση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων”.
Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το καλοκαίρι του 2018 αναμένεται ο ίδιος αριθμός αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στη χώρα μας, αλλά με μεγαλύτερη πληρότητα, άρα αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών.
Στην ερώτηση κατά πόσο, πέρα από τα ήδη γνωστά λιμάνια, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και άλλα για την “υποδοχή” κρουαζιερόπλοιων, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Καλαμάτας, που διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία, διεθνές αεροδρόμιο και εξαιρετικά μνημεία όπως η Αρχαία Μεσσήνη. Η Καλαμάτα θα μπορούσε να αποτελέσει λιμάνι αφετηρίας (home ports) για κρουαζιέρες προς Ιόνιο, Κρήτη κ.α.
Ως γνωστόν, τα λιμάνια αυτής της λειτουργίας είναι η σημαντικότερη κατηγορία λιμένων κρουαζιέρας, καθώς τα έσοδα που αποφέρουν στις τοπικές οικονομίες είναι πολλαπλάσια.
Αλλά από πού προέρχονται τα “τουριστικά έσοδα” στην κρουαζιέρα; Οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις μιας κρουαζιέρας σε ένα λιμάνι-προορισμό συνοψίζονται στα εξής: Δαπάνες των επιβατών στον προορισμό που επισκέπτονται. Δαπάνες της εταιρείας για την εξυπηρέτηση του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι. Δαπάνες των μελών του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου (συχνά περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι).
Η μαρίνα της Πύλου
Η θέση όπου βρίσκεται η χώρα μας την καθιστά ιδανικό πόλο ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής. Μελέτες από τη Βρετανία και την Ισπανία καταλήγουν ότι κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε μαρίνες δημιουργούν 44-50 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 7%-10% αφορούν την άμεση απασχόληση. Ακόμη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Μαρινών, αντιστοιχούν 6 άμεσες θέσεις εργασίας σε κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού.
Με βάση το νέο Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό τη διαδικασία έγκρισης από τα αρμόδια όργανα, η μαρίνα Πύλου θα έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 129 σκαφών με μήκος από 8 μέτρα έως 30 μέτρα.
Ο διαγωνισμός για την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή για την παραχώρηση της μαρίνας για 40 έτη βρίσκεται στην τελική του φάση και αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 26 Φεβρουαρίου 2018.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται το τελικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην επαναχωροθέτηση της νέας μαρίνας Πύλου.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης