Ανοιχτό το θέμα της μονάδας απορριμμάτων στην Καλλιρρόη

Ανοιχτό το θέμα της μονάδας απορριμμάτων στην Καλλιρρόη

Ανάπτυξη με περιβαλλοντική προστασία, διάχυση στην κοινωνία
 
Στο θέμα της ανάπτυξης με ταυτόχρονη περιβαλλοντική προστασία επικεντρώθηκε η ομιλία του υπουργού Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, κατά τη διεξαγωγή του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου.
Ο υπουργός επισήμανε τα εκρηκτικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, ο στρεβλός τρόπος ανάπτυξης που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Στο κρίσιμο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης της  χώρας, επισήμανε την “ανάγκη για ανάπτυξη “εδώ και τώρα”, που θα αποβεί δίκαιη, με τελικό σκοπό τα αποτελέσματά της να διαχυθούν στην κοινωνία. Για ανάπτυξη όπου τα δημόσια αγαθά και το περιβάλλον συνυπάρχουν ισότιμα με τις οικονομικές παραμέτρους. Διότι υπάρχει άμεση ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, για νέες δουλειές, για προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και αν κάποιες φορές αυτό έχει τεράστιες αντιφάσεις και ανυπέρβλητες δυσκολίες».
Παράλληλα, για το επίμαχο θέμα της υπογραφής της ΣΔΙΤ σχολίασε ότι με συναίνεση θα γίνει προσπάθεια να επιλυθεί το ζήτημα της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, άφησε ανοιχτό το ζήτημα της κατασκευής της συγκεκριμένης Μονάδας, καθώς ανέφερε ότι η τρίτη μονάδα (της Οιχαλίας) παραμένει υπό συζήτηση.
Την ίδια στιγμή ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην κεντρική διαχείριση, αφού εξασφάλισε αλλαγές στη σύμβαση. Αναφέρθηκε στη μείωση της διάρκειας της σύμβασης από 27 σε 21 χρόνια, στη μείωση της εγγυημένης ποσότητας από 150 σε 100.000 τόνους, στην κατασκευή 7 σταθμών μεταφόρτωσης αντί 2 και στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου που θα παρέχει δωρεάν ρεύμα σε κατοίκους περιοχών που θα επιβαρυνθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τους 27 Δήμους να καταθέσουν προτάσεις, σχετικά με την ποσότητα απορριμμάτων που μπορούν να διαχειριστούν. Όπως είπε, από τις προτάσεις των Δήμων της Πελοποννήσου προέκυψε ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν απορρίμματα που φτάνουν τους 105.000 τόνους, ποσότητα την οποία θα διαχειριστεί ο ανάδοχος του ΣΔΙΤ.