Διεθνές αεροδρόμιο κρουαζιέρα και υδατοδρόμιο προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για τη Μεσσηνία

Διεθνές αεροδρόμιο κρουαζιέρα και υδατοδρόμιο προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για τη Μεσσηνία

Στοχευμένα αναπτυξιακά έργα για τη Μεσσηνία

«Η Προστιθέμενη Αξία της Πελοποννήσου» βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού, μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Αποστολοπούλειο Κέντρο στην Τρίπολη.
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι “πλησιάζει η μεταμνημονιακή Ελλάδα μετά το οριστικό τέλος των προγραμμάτων τον ερχόμενο Αύγουστο και οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον σε στέρεη βάση, ώστε η περπατησιά μας να είναι σταθερή”. Πρόσθεσε, δε, ότι “το αύριο δεν πρόκειται να έρθει μόνο του”, αλλά “μόνο με τη δουλειά, τη σύνεση, τη συναίνεση, την ενότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη μπορούμε να το κερδίσουμε”.
Στην αρχή της ομιλίας του έκανε αναφορά σε θέματα με ευρύτερο πολιτικό περιεχόμενο. “Τα πολλά θετικά οικονομικά στοιχεία σημαίνουν ότι αναγγέλλουμε ένα success story; Μακριά από μας κι από μένα προσωπικά μια τέτοια άποψη. Έχουμε πολλές πληγές να θεραπεύσουμε ακόμα, πολλή δουλειά να κάνουμε, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να κοιτάξουμε πίσω μας, και να πούμε: ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ!
Αλλά. Κι αυτό το αλλά, δεν έχει να κάνει παρά μόνο με την έγνοια για τη χώρα και τους Έλληνες. Αλλά, λοιπόν, δεν μπορούμε και να μην κατανοούμε τη σημασία όσων μέχρι σήμερα έχει πετύχει ο λαός μας. Με πολλές θυσίες. Και να μη στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι στους μηδενιστές των πάντων, και τους προπαγανδιστές της Ψωροκώσταινας. Δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε την εκστρατεία μηδενισμού που είναι σε εξέλιξη.
 
Αποσπάσματα με μεσσηνιακό ενδιαφέρον
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφερόμενος σε θέματα που αφορούν στη Μεσσηνία, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:
-Κατασκευή του Φιλιατρινού φράγματος.
-Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο. Υπάρχουν αναρίθμητοι τόποι που αξίζει πραγματικά να δει κανείς. Όπως οι οικισμοί και οι πύργοι της Μάνης. Η Πύλος. Τα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης. Οι πολυάριθμοι αρχαιολογικοί χώροι. Είναι, λοιπόν, αυτονόητη η έμφαση και η σημασία που δίνουμε στην ανάδειξη και προστασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο.
-Η δυναμική της τουριστικής ανάπτυξης στην Πελοπόννησο είναι ήδη ορατή. Αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, καθώς και ο ρόλος της κρουαζιέρας από τα λιμάνια του Ναυπλίου, της Πύλου και της Μονεμβασιάς.
-Υλοποιούνται, επίσης, δημόσια έργα που συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη, μέσω του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης και η κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στην Καλαμάτα.
-Για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, έναν ήδη καταξιωμένο και επιτυχημένο θεσμό: Η στήριξή του θα συνεχιστεί έμπρακτα από την κυβέρνηση, με συνέχιση της χρηματοδότησής του, για την επόμενη τριετία, με 1,2 εκ. ευρώ, από εθνικούς πόρους.
-Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι πια έτοιμο να προχωρήσει, μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης και το συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
-Ταυτόχρονα, πετύχαμε η παραχώρηση του Μορέα να αναλάβει την υποχρέωση να συντάξει αδαπάνως για το Δημόσιο δύο μελέτες για σημαντικούς οδικούς άξονες, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Πρόκειται για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη και τον οδικό άξονα Καλό νερό – Τσακώνα. Βρίσκονται στην ολοκλήρωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Και η άμεση υλοποίησή τους είναι δέσμευση του υπουργείου.
-Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα αναβαθμιστεί σε ένα διεθνές αεροδρόμιο, στο πρότυπο του αεροδρομίου του Καστελίου. Ένα σημαντικό έργο που θα κάνει τη Μεσσηνία διεθνή τουριστικό προορισμό.
-Θέλω να αναφερθώ ειδικά σε τρεις στρατηγικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αυτό: Η μία αφορά στο Δήμο Καλαμάτας. Έχει προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 9 εκατ. ευρώ και εστιάζει στην ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου και της Παραλιακής Ζώνης.
-Αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός στα Νοσοκομεία Καλαμάτας, Κυπαρισσίας.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

https://youtu.be/fVPVKDhPGOE