Περαιτέρω μείωση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Καλαμάτας


Η Ελλάδα δεν κατάφερε να πείσει τους εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας ότι είναι ασφαλής προορισμός, με αποτέλεσμα να χαράξουν ρότα για άλλους, κυρίως προς τη Νοτιοανατολική Ασία. Όπως λένε οι tour operators, δε θεωρούν πως είναι «ήρεμες» ακόμη οι θάλασσες στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως λόγω των γεγονότων στην Τουρκία και σε άλλες περιοχές.
Η παραπάνω πρόβλεψη αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας και στην οποία αναφέρεται ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που θα “δέσουν” για κάποιες ώρες στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Ειδικότερα, μέχρι το Νοέμβριο αναμένονται οι εξής αφίξεις κρουαζιερόπλοιων:
•Thomson Celebration – Δευτέρα 11 Ιουνίου – ώρα άφιξης 8.00, ώρα αναχώρησης 17.00
•Thomson Celebration – Δευτέρα 9 Ιουλίου – ώρα άφιξης 8.00, ώρα αναχώρησης 17.00
•Thomson Celebration – Δευτέρα 6 Αυγούστου – ώρα άφιξης 8.00, ώρα αναχώρησης 17.00
•Salamis Filoxenia – Δευτέρα 13 Αυγούστου – ώρα άφιξης 16.00, ώρα αναχώρησης 24.00
•Silver Whisper – Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου – ώρα άφιξης 12.00, ώρα αναχώρησης 20.00
•Thomson Celebration – Δευτέρα 1η Οκτωβρίου – ώρα άφιξης 8.00, ώρα αναχώρησης 17.00
•Costa neoRiviera – Δευτέρα 12 Νοεμβρίου – ώρα άφιξης 9.00, ώρα αναχώρησης 18.00.
Να σημειώσουμε ότι στις αιτίες μείωσης των αφίξεων αναφέρεται και το γεγονός ότι για να κρατήσουμε τους επιβάτες και να φέρουμε ακόμη περισσότερους, πρέπει, μεταξύ άλλων, να γίνουν προσπάθειες για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες, να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να βελτιώσουμε τις αεροπορικές συνδέσεις.
Επίσης, οι «προβληματικές» λιμενικές υποδομές είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και φέτος τους παράγοντες του κλάδου της κρουαζιέρας, ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις προς τη βελτίωση της κατάστασης στην Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας.
Όπως σημειώνουν, ελάχιστα είναι τα λιμάνια που μπορούν να εξυπηρετήσουν επαρκώς κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς, ενώ σύντομα θα ανοίξει και η συζήτηση για το κατά πόσο θα μπορούν να δεχθούν και «πράσινα» κρουαζιερόπλοια.
Τέλος, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δύο είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο της κρουαζιέρας. Το ένα αφορά στις αντιδράσεις σε μεγάλα λιμάνια, όπως στη Βαρκελώνη και στη Βενετία, όπου «δένουν» μεγάλα κρουαζιερόπλοια, ενώ το άλλο την περιβαλλοντική επίπτωση στις περιοχές που προσεγγίζουν.
Και στα δύο θέματα ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises και πρόεδρος της CLIA Europe, Κυριάκος Αναστασιάδης, σχολίασε ειδικότερα για τις αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο για το μαζικό τουρισμό ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας δεν μπορεί να ευημερήσει «εάν τα λιμάνια δεν είναι ευτυχισμένα και οι προορισμοί δε σέβονται». Και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δείξουμε ότι η κρουαζιέρα δεν είναι το πρόβλημα αλλά συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού».
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη