Δήμος Μεσσήνης: Προχωρά η οριστική μελέτη για τα έργα στον Άγιο Ανδρέα

Δήμος Μεσσήνης: Προχωρά η οριστική μελέτη  για τα έργα στον Άγιο Ανδρέα

Ευρεία σύσκεψη Π. Τατούλη για τα έργα του Δήμου Μεσσήνης
 
 
Ευρεία σύσκεψη για πλείστα έργα που απασχολούν το Δήμο Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, με βασικά την αντιδιαβρωτική προστασία της περιοχής, το αποχετευτικό του Πεταλιδίου, οδικά κ.ά.
Τη σύσκεψη κάλεσε, υπό την προεδρία του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και με τη συμμετοχή του δημάρχου Μεσσήνης Γ. Τσώνη, της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, του αντιδημάρχου Μεσσήνης κ. Πετρόπουλου, του προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρίας Γ. Αργυράκη, της περιφερειακής συμβούλου Αντ. Μπούζα και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο φορέων.
Στη σύσκεψη είχε κληθεί και συμμετείχε η λιμενολόγος Μαριλένα Φράγκου για τα έργα στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Ανδρέα και στο Μουρτιά.
 
Αντιδιαβρωτικά έργα
Το πρώτο έργο που εξετάσθηκε ήταν εκείνο της αντιδιαβρωτικής προστασίας στην Αίπεια. Η κα Φράγκου ενημέρωσε ότι το γραφείο της είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη σύνταξη της οριστικής μελέτης του έργου, μόλις της δοθεί η εντολή από την Περιφέρεια, ενώ έχει ολοκληρωθεί η ακτομηχανική μελέτη και έχει δοθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση. Παρατήρησε ότι η περιοχή μελέτης είναι 2-2,5 χλμ. και το σημείο παρέμβασης εκατέρωθεν του αλιευτικού καταφυγίου του Αγίου Ανδρέα. Συνολικά προβλέπεται η κατασκευή 4 υφάλων, ενίσχυση του βραχίονα και δημιουργία νέου μόλου, εγκάρσιου στην ακτή, στο βόρειο τμήμα της περιοχής.
Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών αγγίζει τα 2,5-3 εκατ. ευρώ.
Η κα Φράγκου εξήγησε ότι υπάρχει πλέον πλήρης ακτομηχανική μελέτη και μπορεί να ξεκινήσει η σύνταξη της οριστικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησης.
Ο περιφερειάρχης ζήτησε οι διαδικασίες αυτές να ολοκληρωθούν εντός τριμήνου για να μπορέσει το έργο να ενταχθεί σε χρηματοδότηση και η κα Φράγκου εξήγησε ότι οι διαδικασίες από το δικό της γραφείο μπορεί να τρέξουν και να προλάβουν, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει τι γίνεται με την επικαιροποίηση των αδειοδοτήσεων που απαιτούνται στη συνέχεια.
Τέλος, ο κ. Τατούλης τής ζήτησε να συμπεριλάβει στο αλιευτικό καταφύγιο και το φωτισμό του.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη προγραμματική σύμβαση που έχουν συνάψει με την κα Φράγκου για το έργο στο ρέμα Μουρτιά, επισημάνθηκε ότι έχει γίνει η οριοθέτησή του, εκτός από το τμήμα της εκβολής. Το έργο, όπως είπε η κα Φράγκου, θα ακολουθήσει τις περιβαλλοντικές επιταγές της περιοχής, ενώ θα βοηθήσει πολύ τους τοπικούς αλιείς και τον ελλιμενισμό τους. Παράλληλα, η διαμόρφωσή του θα το μετατρέψει σε κόσμημα της περιοχής.
 
Αιτήματα
Για τις υπόλοιπες ανάγκες της περιοχής, ο αντιδήμαρχος κ. Πετρόπουλος αρχικά αναφέρθηκε σε καλάμια στο δρόμο προς Νέα Κορώνη, τα οποία δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στα διερχόμενα οχήματα και συμφωνήθηκε να γίνει κόψιμο από το Δήμο.
Επίσης, ανέφερε ότι ο δρόμος από Επισκοπή προς Καφού είναι σε πολύ κακή κατάσταση και χρειάζεται άμεσα παρέμβαση, ενώ για το λιμάνι του Αγίου Ανδρέα είπε ότι πρέπει να γίνει εκβάθυνσή του για να δέχεται μεγαλύτερα ιστιοφόρα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεσσήνης έθεσε το θέμα κτηρίου στο Μάνεσι για δημιουργία πολιτιστικού κέντρου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αρδευτικό στο Τρίκορφο. Μάλιστα, παρατήρησε ότι το αρδευτικό είναι η Νο1 προτεραιότητα στο Δήμο Μεσσήνης, καθώς δεν πρέπει να χάνονται περιουσίες, επειδή δεν έβρεξε. Παράλληλα, είπε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την αγροτική οδοποιία στο Δήμο και ζήτησε ενίσχυση από την Περιφέρεια, ωστόσο ο κ. Τατούλης είπε ότι δεν έχει αρμοδιότητα.
Τέλος, τέθηκε το θέμα του αποχετευτικού στο Πεταλίδι και το φράγμα στην Ελληνοεκκλησιά. Για το δεύτερο ο κ. Τατούλης είπε ότι πρέπει πρώτα να δει ο Δήμος τι θα κάνει εκεί με τις αντιδράσεις και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν, γιατί πρόκειται για έργο 3 εκατ. ευρώ και με ταμιευτήρα 1 εκατ. κυβ.μ.
Άλλα θέματα που τέθηκαν ήταν οι αναπλάσεις πλατειών στο Νερόμυλο, το γήπεδο της Ανδρούσας, κ.λπ., ενώ ο Τατούλης είπε ότι έχει παραλάβει από το διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης μελέτη για την αναδιάταξη της καλλιέργειας της συκιάς με τριετή διάρκεια και κόστος 6 εκατ. ευρώ και εξετάζεται αυτή την περίοδο αν μπορεί να εφαρμοσθεί.
Κλείνοντας ο κ. Τσώνης ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τη συνεργασία και τη θετική ανταπόκριση σε κάποια από τα αιτήματά του.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη