Καρπούζι Τριφυλίας: Περίπου 40.000 τόνοι σε 26 χώρες!

Καρπούζι Τριφυλίας: Περίπου 40.000 τόνοι σε 26 χώρες!

Τις αγορές του κόσμου κατακτά διαρκώς το καρπούζι της Τριφυλίας και φέτος έχει εξαχθεί σε 26 χώρες, ενώ η συγκομιδή θα πλησιάσει τους 40.000 τόνους!
Όπως έχει αναφερθεί, το φημισμένο, πλέον, για την ποιότητα και την πρωιμότητά του καρπούζι Τριφυλίας αποτελεί το προϊόν της τριφυλιακής γης που κάνει γνωστή την Τριφυλία ανά τον κόσμο και, κυρίως, στην Ευρώπη, χάρη στις κοπιώδεις προσπάθειες των αγροτών της περιοχής. Η αγάπη και το μεράκι τους, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους που εφαρμόζουν, την άρτια τεχνική κατάρτιση και την αγαστή τους συνεργασία με τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και ιδιώτες, όπως και με τους εξαγωγικούς φορείς, φέρνουν αποτελέσματα τα οποία είναι απτά και χρόνο με το χρόνο πιο εντυπωσιακά και ως προς την καλλιέργεια, την ποιότητα και τη στρεμματική απόδοση και ως προς τις εξαγωγές του καρπουζιού! Οι, δε, έλεγχοι των προϊόντων είναι καθημερινοί από κλιμάκια ποιοτικών ελεγκτών και οι εξαγωγές γίνονται κανονικά και απρόσκοπτα.
Έμφαση, βεβαίως, δίδεται στην ωριμότητα και την ποιότητα, καθώς επίσης στη σήμανση και την ταυτότητα των προϊόντων. Όπως επισήμανε χθες ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «ολοκληρώθηκε για φέτος η χρονιά για το καρπούζι και οι εξαγωγές. Τα πράγματα εξελίχθηκαν, τελικά, καλά. Ξεκίνησαν με τις καλύτερες προοπτικές! Για μεν τα πρώιμα, στρογγυλά καρπούζια, ήταν η ποιότητα μοναδική φέτος, λόγω ιδιαίτερα των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την περίοδο της καλλιέργειας και κυρίως τον Απρίλιο, οπότε είχαμε εξαιρετική ποιότητα, πολλά μπρικς, πάνω από 11-12, ωραία χρώματα και ποιοτικά προϊόντα, μοναδικά, και φυτοϋγειονομικά ασφαλή προϊόντα. Το σύνολο της παραγωγής, θα μπορούσαμε να πούμε, πήγε σε 26 χώρες, από την Ιταλία μέχρι τη Νορβηγία κι από την Αγγλία μέχρι τη Ρωσία, σε χώρες της Ε.Ε., τα Βαλκάνια, καινούργιες προσπάθειες με νέους πελάτες για την περιοχή.
Για μεν τα μεγαλόκαρπα καρπούζια, τις βαρέλες, υπήρξε μια σταθερή ζήτηση και τιμές εξαιρετικές μέχρι το τέλος της συγκομιδής. Η χρονιά, παρότι φάνηκε ότι δε θα ήταν πολύ πρώιμη, εξελίχθηκε σε πολύ πρώιμη. Αρχίσαμε 5 Μαΐου, στην ουσία ο κύριος όγκος 10 Μαΐου, και ολοκληρώθηκε σήμερα (σ.σ. χθες). Η παραγωγή μας ήταν αρκετά υψηλή, οι αποδόσεις καλές, κυρίως στα μεγαλόκαρπα καρπούζια, αλλά και στα μικρά και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η παραγωγή ξεπέρασε τους 35.000 τόνους και τα πράγματα ήταν εξαιρετικά!
Μπορεί να πλησιάσαμε και τους 40.000 τόνους! Ήτανε μια καλή χρονιά κι αυτό δείχνει ότι το καρπούζι της Τριφυλίας, όχι τυχαία, έχει κατακτήσει τις αγορές! Επιπλέον, θα ήθελα να τονίσω ότι η Τριφυλία έγινε κέντρο επισκεψιμότητας για πολλά ερευνητικά ιδρύματα, για πολλούς οίκους σποροπαραγωγής απ’ όλο τον κόσμο και την περιοχή επισκέφθηκαν επιστήμονες απ’ την Αμερική, απ’ τη Γαλλία, απ’ την Ολλανδία!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου