Πανελλαδικές 2018: Ανακοινώθηκαν χθες οι βαθμολογίες των υποψηφίων- Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Πανελλαδικές 2018: Ανακοινώθηκαν χθες οι βαθμολογίες των υποψηφίων- Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Μέρα χαράς και λύπης η χθεσινή για τους χιλιάδες υποψηφίους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ειδικότερα, λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, όπως και στα σχολεία, οι βαθμολογίες των μαθητών.
Στα σχολεία, δε, οι βαθμολογίες φέτος αναρτήθηκαν με διαφορετικό τρόπο, καθώς δεν υπήρχε το ονοματεπώνυμο του μαθητή, παρά μόνο ο κωδικός που του είχε δοθεί για να εξεταστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτό έγινε για να προστατευθούν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Πλέον οι μαθητές προχωρούν στη φάση του υπολογισμού των μορίων τους και στην οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους. Από εκεί και πέρα, θα περιμένουν την ανακοίνωση των βάσεων, ώστε να μάθουν πού θα συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Εκτιμήσεις για τις βάσεις
Πτώση των βάσεων εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων, αλλά και στα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα, «δείχνει» η πρώτη ανάγνωση των φετινών στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων και η σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα περσινά.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, στα μαθήματα που αφορούν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Πολυτεχνεία κ.λπ.) είναι σαφές ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών τόσο των κεντρικών πανεπιστημίων όσο και των περιφερειακών.
Πτώση των βάσεων θα έχουν και οι υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας 18-20 «άριστα», βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ιατρικές, έχουμε σαφώς μικρότερα ποσοστά από πέρσι.
Στο 2ο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) αναμένεται πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα και στα υψηλόβαθμα.
Πτώση αναμένεται και στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής), η οποία όμως δε φαίνεται να έχει την ένταση της πτώσης του 2ου Επιστημονικού Πεδίου. Κι αυτό, καθώς στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα με υψηλό συντελεστή) το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρσι, γεγονός που φρενάρει την επιρροή που έχουν στην κίνηση των βάσεων οι χειρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.
Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Επιστήμες) η κίνηση των βάσεων εισαγωγής κρίνεται «θολή». Αναμένονται μικρές αυξομειώσεις των βάσεων εισαγωγής με βασική τάση την πτώση, ενώ για τα Παιδαγωγικά Τμήματα, που κατανέμονται σε όλα τα Πεδία, η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι διαφοροποιημένη.
«Να σημειωθεί ότι αναμένουμε ότι πάνω από 60 τμήματα συνολικά θα ανοίξουν την είσοδό τους με βαθμολογία κάτω από 10.000 μόρια» παρατηρεί ο Χρήστος Κάτσικας. Επισημαίνει ακόμη ότι, παρά την αύξηση των εισακτέων κατά 3.966 θέσεις, στην πραγματικότητα η αύξηση για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων είναι περίπου 2.000 θέσεις, καθώς οι 1.866 αποτελούν το επιπλέον ποσοστό που δίνεται στους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ.
«Σαφώς ακόμη και αυτή η αύξηση θέσεων εισακτέων δεν είναι μικρή, ωστόσο δεν αφορά στις σχολές υψηλής ζήτησης, π.χ. τις Ιατρικές, στις οποίες τελικά έχουμε μία μικρή μείωση των εισακτέων από το Γενικό Λύκειο. Παράλληλα, στην επίδραση των επιδόσεων των φετινών υποψηφίων στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής παρεμβάλλονται φέτος και άλλοι διαταρακτικοί παράγοντες, όπως η παρουσία των παιδαγωγικών τμημάτων σε όλα τα πεδία, η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η εξαφάνιση των δύο ΤΕΙ του λεκανοπεδίου (Αθήνας και Πειραιά), καθώς και ο παράγοντας μετεγγραφές» καταλήγει.
 
Δηλώσεις
Το «Θάρρος», για ακόμα μια χρονιά, βρέθηκε σε σχολεία της Καλαμάτας. Εκεί μίλησε με υποψηφίους για τη χρονιά που πέρασε, αλλά και για τους βαθμούς που περίμεναν και τελικά αντίκρισαν, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη η βαθμολογία στην Έκθεση.
 
Τους βαθμούς που είχε υπολογίσει αντίκρισε η Αγγελική Πολίτη, η οποία είχε επιλέξει τη Θετική Κατεύθυνση. Η ίδια δήλωσε ευχαριστημένη με τη βαθμολογία της και πλέον είναι σε σκέψη για το τι θέλει να σπουδάσει.
 
Αυτά που περίμενε είδε στους πίνακες του σχολείου της η Μαρία – Χριστίνα Ρούτση, η οποία θέλει να σπουδάσει Αρχιτεκτονική και με βάση τα μόρια που συγκέντρωσε, θα καταφέρει να εισαχθεί.
 
Ευχαριστημένος δήλωσε ο Γιώργος Γουβράκης. Όπως είπε, όμως, τα Μαθηματικά ήταν αυτά που «τον έριξαν». Ο ίδιος έχει στόχο να περάσει στο Φυσικό, αλλά αν δεν τα καταφέρει, είναι αποφασισμένος να ξαναδώσει Πανελλαδικές.
 
Πολύ καλά πήγε ο Αναστάσιος Καραθανάσης, ο οποίος περίμενε να τα έχει πάει λίγο καλύτερα στην Έκθεση, αλλά, όπως σχολίασε, πρόκειται για απρόβλεπτο μάθημα. Τη δε χρονιά τη χαρακτήρισε εύκολη, αλλά έπρεπε να επικεντρωθεί ο κάθε υποψήφιος στα μαθήματα. Πλέον θα συμπληρώσει το μηχανογραφικό του με στόχο την Ιατρική, στην οποία και προβλέπει ότι θα εισαχθεί.
 
Η Έκθεση «έριξε» την Αικατερίνη Φαλιά, ωστόσο περίμενε λιγότερο στην Ιστορία και κατάφερε να γράψει 19. Πλέον και αυτή περιμένει τις βάσεις, ώστε να δει αν θα καταφέρει να εισαχθεί στη Σχολή της Πυροσβεστικής.
Η χρονιά για την ίδια ήταν πιεστική και δύσκολη, αλλά τη βοήθησε πάρα πολύ η παρέα της.
 
Ο Βασίλης Παπαθεοδωρίδης άγγιξε τα 18.000 μόρια και, όπως είπε, μπορεί πλέον να εισαχθεί σε όποια σχολή είχε στο μυαλό του. Και τον Βασίλη αιφνιδίασε δυσάρεστα η Έκθεση, ενώ ως πρώτη του επιλογή έχει την ΑΣΟΕΕ.
Για τον ίδιο η χρονιά δεν ήταν τόσο πιεστική όσο του έλεγαν.
 
Ευχαριστημένος δήλωσε και ο Γρηγόρης Ανδριανόπουλος, ο οποίος θέλει να εισαχθεί στην ΑΣΟΕΕ. Μιλώντας για τη χρονιά που πέρασε, ανέφερε ότι δεν ήταν τόσο αγχωτική όπως του είχαν περιγράψει.
 
17.000 μόρια συγκέντρωσε ο Γιώργος Νασόπουλος, που θέλει να σπουδάσει στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και, όπως όλα δείχνουν, θα τα καταφέρει.
 
Η Αγγελική Βασιλόπουλου με τη σειρά της μίλησε για την περίεργη βαθμολογία στο μάθημα της Έκθεσης, παρ’ όλα αυτά δήλωσε ότι πήγε αρκετά καλά. Επίσης, θέλησε να ευχαριστήσει τους καθηγητές της, γιατί τη βοήθησαν πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Πλέον κοιτά την επόμενη ημέρα, καθώς θέλει να σπουδάσει είτε στο Ιστορικό της Καλαμάτας είτε στο Μεταφραστικό της Κέρκυρας.
 
16.000 μόρια συγκέντρωσε ο Δημήτρης Κόκοτος, που θέλει να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες. Όπως παρατήρησε, η χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη και χρειαζόταν συστηματικό διάβασμα.
 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ 
Προσοχή στην οριστικοποίηση του μηχανογραφικού 
Το πρώτο συμπέρασμα για τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Γιώργο Σταματόπουλο, ήταν ότι και φέτος οι μαθητές της Μεσσηνίας τα πήγαν κατά μεγάλο ποσοστό άριστα.
Από την πλευρά του, θέλησε να συμβουλέψει τους μαθητές να μπουν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους και όχι απαραίτητα από την αρχή να κάνουν οριστικοποίηση.
Σχετικά με την επιλογή των σχολών, πρότεινε στους μαθητές να διαλέξουν αυτές που προσφέρουν επαγγελματική διέξοδο και, επίσης, εκείνες στις οποίες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, αλλά και μετά, να μπορούν να τους στηρίξουν οι γονείς τους.

Παράλληλα, ζήτησε από τους μαθητές να βάλουν τη σειρά των σχολών όπως αυτοί επιθυμούν και όχι με βάση εικασίες για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις.
Κλείνοντας ο κ. Σταματόπουλος τόνισε ότι πρέπει οι μαθητές να κάνουν οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους και, αν έχουν τη δυνατότητα, να το εκτυπώσουν, αφού στην εκτύπωση φαίνεται και ο αριθμός υποβολής της αίτησης.
Ο κ. Σταματόπουλος επέμεινε στην τελευταία οδηγία, διότι, όπως εξήγησε, έχουν συμβεί περιστατικά στη Μεσσηνία όπου μαθητές δεν έκαναν οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους και έτσι έμειναν εκτός σχολών.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση