Την ιστορία της τυπογραφίας και της Καλαμάτας μέσα από το «Θάρρος» γνώρισε η Ομάδα «Πάμε Βόλτα»…

Την ιστορία της τυπογραφίας και της Καλαμάτας μέσα από το «Θάρρος» γνώρισε η Ομάδα «Πάμε Βόλτα»…

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες όλες οι διαδρομές της Ομάδας «Πάμε Βόλτα», αλλά ακόμα πιο ξεχωριστή η χθεσινή στάση στην εφημερίδα μας… Με έτος ίδρυσης το 1899 το «Θάρρος» όχι μόνο αποτελεί αειθαλές κομμάτι της ιστορίας της Καλαμάτας, αλλά είναι η πολύτιμη κιβωτός που τη διασώζει μέσα από το πολύτιμο αρχείο του, το οποίο με ελάχιστα κενά λόγω καταστροφών σε δύσκολες εποχές είναι βιβλιοδετημένο σε τόμους και τα τελευταία χρόνια πλήρως ψηφιοποιημένο.
Ένα ζωντανό μουσείο και το ίδιο το νεοκλασικό ιδιόκτητο κτίριο όπου στεγάζεται η υπεραιωνόβια εφημερίδα στην οδό Σταδίου συνεχίζοντας την εκδοτική της πορεία για 119ο χρόνο, έχοντας διατηρήσει παράλληλα έντονα τα ίχνη του παρελθόντος και είναι αυτό ακριβώς που εντυπωσίασε τους επισκέπτες. Η εκδότρια του «Θάρρους», κ. Άντα Αποστολάκη, αποδέκτης μιας βαριάς οικογενειακής και ιστορικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη χαρά και φιλόξενη διάθεση άνοιξε το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουνίου όλες τις πόρτες της εφημερίδας σε μια προσπάθεια να δώσει μια πλήρη εικόνα της διαδικασίας έκδοσης και μαζί με τις παρατηρήσεις του κοινού αναδύθηκαν ολόκληρες εικόνες από άλλες εποχές και γεγονότα του παρελθόντος.
Βασικό στοιχείο της ξενάγησης αποτέλεσε η παρουσίαση των δύο σταδίων της τυπογραφίας από τα οποία πέρασε το «Θάρρος» πριν φτάσει στις διευκολύνσεις της σύγχρονης ηλεκτρονικής εποχής. Τα πρώτα χρόνια η ιδιαίτερα χρονοβόρα στοιχειοθεσία με το χέρι, γράμμα-γράμμα, λέξη-λέξη προκειμένου να συντεθεί ένα ολόκληρο κείμενο. Μετά η λινοτυπία (παραπλανητική μάλλον μεταφορά του line=γραμμή) που μείωνε σημαντικά τη δουλειά παράγοντας ολόκληρες συμπαγείς αράδες.
Εκτός από τις σημαντικές επεξηγήσεις του καθηγητή κ. Λούκου, ο οποίος φέρει τη δική του οικογενειακή παράδοση στην τυπογραφία, τα μέλη και οι φίλοι της Ομάδας «Πάμε Βόλτα» είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλο αυτό τον παλιό εξοπλισμό, να νοιώσουν στα χέρια τους τα μεταλλικά τυπογραφικά στοιχεία, να φανταστούν μια μέρα έκδοσης στο «Θάρρος»…
Χ.Ε.