Και τι το διαφορετικό μπορεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία;


Αυτό το ερώτημα βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε πολιτικής συζήτησης τον τελευταίο καιρό. Συνήθως συνοδεύεται από διάχυτη απογοήτευση για την εξαπάτηση, την αλαζονεία, τον κυνισμό, την καλλιέργεια του διχασμού και τη ρητορική του μίσους, που διαβρώνουν κάθε μέρα και περισσότερο τον πολιτικό λόγο.
Πόσα μπορεί να κάνει η Ν.Δ., αφού τον πρώτο λόγο φαίνεται να έχουν «άλλοι» και όχι η ελληνική κυβέρνηση… Οι θεωρίες συνομωσίας και η αναζήτηση ευθυνών από τους «ξένους» και τους «δανειστές» δίνουν και παίρνουν.
Η πικρή αλήθεια, δυστυχώς, είναι πως τα μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ που συμφώνησε και ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, το 4ο Μνημόνιο δηλαδή, τα οποία θα στηρίζονται αποκλειστικά στ μείωση των συντάξεων (έως δύο συντάξεις θα απολεσθούν) και του αφορολογήτου (που θα… γκρεμιστεί στα 5.600 ευρώ), δεσμεύουν πια τη χώρα και τις επόμενες κυβερνήσεις.
Όμως, είναι επίσης αλήθεια πως μια πολιτική αλλαγή μπορεί να φέρει αρχικά την ανακούφιση και σε δεύτερο χρόνο τo… διαφορετικό, που αν θέλαμε να το περιγράψουμε με πέντε λέξεις αυτές θα ήταν: Φιλοεπενδυτικό κλίμα, Εμπιστοσύνη, Μεταρρυθμιστική προσήλωση.
Ο στυλοβάτης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας είναι η ιδιωτική, πραγματική οικονομία. Με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών (που έχει ήδη προγραμματίσει και λεπτομερώς κοστολογήσει η Ν.Δ., π.χ. μείωση της εισαγωγικής φορολογικής κλίμακας στο 9% για εισοδήματα ως 10 χιλ. ευρώ), σε συνδυασμό με τη μείωση των κρατικών δαπανών και την επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, θα δοθεί ώθηση στην επιχειρηματική κοινότητα να δημιουργήσει επενδύσεις και θέσεις εργασίας, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 3%-4%. Ο συνδυασμός του φιλοεπενδυτικού κλίματος και της ανάπτυξης θα εμπνεύσει σιγουριά και εμπιστοσύνη τόσο στους επενδυτές όσο και στις αγορές, που θα μπορούν να δανείζουν τις τράπεζες με χαμηλότερα επιτόκια και οι τράπεζες με τη σειρά τους θα μπορούν να τα διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία.
Μια κυβέρνηση έντιμη, σοβαρή, που επιχειρηματολογεί πειστικά και που επιδεικνύει μεταρρυθμιστική προσήλωση, μπορεί να θέσει υπό διαπραγμάτευση τη μείωση των στόχων του (εξωπραγματικού όπως το διαμόρφωσαν οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ) πλεονάσματος, σε ανεκτά από την πολύπαθη οικονομία μας όρια.
Συμπερασματικά, το διαφορετικό που μπορεί να κάνει η Ν.Δ., όταν γίνει κυβέρνηση, είναι σε πρώτη φάση να απαλύνει τα ψηφισμένα από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μέτρα (αφήνοντας περισσότερα χρήματα στην τσέπη του συνταξιούχου με τη μείωση της εισαγωγικής φορολογικής κλίμακας) και σε δεύτερη φάση, μετά την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας που θα επιτύχει, να διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Έτσι απλά, λιτά και μετρημένα. Χωρίς ψευδοεπαναστατικές κραυγές και συνωμοσιολογικές θεωρίες, που τελικά οδηγούν στην απομόνωση και στην παγκοσμίως πια γνωστή… kolotumba και στους yes men ηγέτες της συμφοράς!
Για τη Νέα Δημοκρατία η αλήθεια, η εμπιστοσύνη, το μέτρο, ο σεβασμός στον πολίτη και την ψήφο του είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες και αυτή είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
 
Της Πιπίνας Π. Κουμάντου
Μέλους του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Ν.Δ.