Κανένα κρούσμα για τον ιό Δυτικού Νείλου στη Μεσσηνία, απαιτείται επαγρύπνηση!

Κανένα κρούσμα για τον ιό Δυτικού Νείλου στη Μεσσηνία, απαιτείται επαγρύπνηση!

Καμπανάκι έχει χτυπήσει και φέτος σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου, που δείχνει, όπως και πέρυσι, να είναι σε έξαρση.
Αν και τις χρονιές 2015 και 2016 δε σημειώθηκε πανελλαδικά κανένα κρούσμα, το 2017 καταγράφηκαν 48, εκ των οποίων τα 28 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και τα 20 είχαν ήπιες εκδηλώσεις. Καταγράφηκαν δε πέντε θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό. Μάλιστα, πέρυσι, τα 47 από τα 48 κρούσματα καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο και ειδικότερα 39 στην Αργολίδα, ένα στην Αρκαδία, τρία στην Αχαΐα, ένα στην Ηλεία και τρία στην Κορινθία.
Στη Μεσσηνία δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση.
Φέτος, μέχρι στιγμής έχουν διαγνωσθεί πανελλαδικά 107 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα η/και μηνιγγίτιδα η/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Δυστυχώς, όμως έχουν καταγραφεί και 11 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό (ηλικίας >70 ετών).
Αυτή τη φορά η Πελοπόννησος δεν έχει επηρεασθεί όσο πέρυσι και έχει καταγραφεί μόνο ένα κρούσμα στην Κορινθία. Όπως σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, από έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής είχε έρθει από άλλη περιφέρεια.
 
Λήψη μέτρων
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.
 
Ψεκασμός σπίτι σπίτι
Όπως τόνισε η κα Νικολάκου, η Περιφέρεια υλοποιεί τριετές πρόγραμμα κωνωπωκτονίας έως το 2020. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί πλέον έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινάμε την εφαρμογή του  προγράμματος πολύ νωρίς κάθε χρόνο. Για το 2018, από τον Απρίλιο έχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα σε όλη την Περιφέρεια. Μέχρι τώρα έχουμε ένα και μόνο κρούσμα στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Περιφέρεια και η αρμόδια επιστημονική ομάδα, ήταν μεταφερόμενο από άλλη Περιφέρεια. Όταν δε διαγνώσθηκε το κρούσμα, έγινε ψεκασμός από σπίτι σε σπίτι σε όλα τα κτήρια των Αγίων Θεοδώρων.
Παράλληλα, αυτές τις μέρες σε όλη την Περιφέρεια θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια για την προστασία των πολιτών, με ειδική αναφορά στο ιό του Δυτικού Νείλου και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ενημερωτική καμπάνια, επίσης σε όλη την Περιφέρεια. Καθημερινά 14 συνεργεία για την κωνωπωκτονία επιχειρούν και υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για άμεση αντιμετώπιση, όπου υπάρξει πρόβλημα», κατέληξε η κα Νικολάκου.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη