«Υπέρβαση» Νίκα στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας – Συνάντησε Σαμαρά με το «βλέμμα» στην Περιφέρεια

«Υπέρβαση» Νίκα στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας – Συνάντησε Σαμαρά  με το «βλέμμα» στην Περιφέρεια

Π. Νίκας: Απόλυτα φυσιολογικό να συναντήσω έναν πρώην πρωθυπουργό που βοήθησε τη χώρα σε δύσκολες στιγμές

Χρειάστηκαν περίπου 3,5 χρόνια για να «σπάσει» ο πάγος μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Ο τελευταίος ήταν αυτός που έκανε την «έκπληξη» ή, αν προτιμάτε, τη δική του «υπέρβαση», όπως δήλωσε πρόσφατα, και βρέθηκε χθες το πρωί στο cafe “Platea” την ώρα που o Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιούσε επίσκεψη στην πόλη και είχε συναντήσεις με στελέχη και φίλους της Νέας Δημοκρατίας.
Η κίνηση του δημάρχου μεταφράζεται και ως κίνηση καλής θέλησης στο να καμφθεί η «κόντρα» του με τον πρώην πρωθυπουργό, κι ενώ το «βλέμμα» στρέφεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου και επιθυμεί να είναι ο υποψήφιος με τη στήριξη της Ν.Δ. στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.
Οι δύο άνδρες είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία, η οποία, όπως μάθαμε, αφορούσε στο μέλλον και την «πορεία» της Καλαμάτας.
Ο δήμαρχος στη συνέχεια κάθισε με στελέχη της δημοτικής του ομάδας σε διπλανό τραπέζι απ’ αυτό του πρώην πρωθυπουργού.

Το «χρονικό της κόντρας»
Στη μικρή «τοπική» μας κοινωνία είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα με τον Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν ποτέ «εγκάρδιες», χωρίς όμως να είναι και «κακές»… Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν, κάτι άλλωστε που ουδέποτε έκρυψε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, τις άριστες σχέσεις του με την οικογένεια Μητσοτάκη και τη στήριξη στην Ντόρα Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές του 2009.
Από την άλλη πλευρά, αυτό δε στάθηκε ποτέ εμπόδιο ώστε ο Αντώνης Σαμαράς να τον «στηρίξει» σ’ όλες τις εκλογικές διαδικασίες που έδωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας από το 2006 έως και το 2014.
Ποιος, άλλωστε, δε θυμάται την παρουσία του πρωθυπουργού τότε, Αντώνη Σαμαρά, σε κεντρικό εστιατόριο της πόλης με σύσσωμη τη δημοτική ομάδα Νίκα, μια μέρα πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2014; Όλα άλλαξαν στις σχέσεις των δύο ανδρών μερικούς μήνες αργότερα… Λίγες ημέρες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 ο δήμαρχος Καλαμάτας ζήτησε δημόσια από τον Αντώνη Σαμαρά να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα στη Μεσσηνία στον Γιάννη Λαμπρόπουλο, κίνηση που, όπως ήταν αναμενόμενο, «εξόργισε» τον πρώην πρωθυπουργό και προκάλεσε ποικίλα σχόλια…
H «ολική ρήξη» επήλθε λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2015. Αν και σύσσωμα τα τοπικά ΜΜΕ μιλούσαν για προγραμματισμένο ραντεβού του τότε προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά και του Παναγιώτη Νίκα σε παραλιακό ξενοδοχείο, με στόχο την «εξομάλυνση» των μεταξύ τους σχέσεων, ο δήμαρχος Καλαμάτας ουδέποτε έδωσε το «παρών»…
Τα επόμενα χρόνια η «κόντρα» συντηρήθηκε με διάφορα «επεισόδια» και με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα οι δύο άνδρες να αποφεύγουν ακόμα και τυπικές χειραψίες στις δημόσιες συναντήσεις τους.

Οι προσπάθειες «εξομάλυνσης» και το «πράσινο φως» για Περιφέρεια…
Οι προσπάθειες του δημάρχου Καλαμάτας για επαναπροσέγγιση και εξομάλυνση των σχέσεων με τον Αντώνη Σαμαρά δεν ξεκινούν τώρα που ο δήμαρχος επιθυμεί να διεκδικήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για να είμαστε ειλικρινείς. Από το Φεβρουάριο του 2017 ο δήμαρχος είχε «αρχίσει» να αναφέρεται με θετικά σχόλια στο έργο της κυβέρνησης Σαμαρά, με διάφορες αφορμές τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις.
Παράλληλα, στις εκδηλώσεις της απελευθέρωσης της Καλαμάτας το Μάρτιο του 2017 είχε επιδιώξει τη «χειραψία» με τον Αντώνη Σαμαρά.
Το τελευταία διάστημα, και με το «βλέμμα» προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο δήμαρχος αναγνώρισε δημόσια τον «ενεργό» και σημαντικό «λόγο» στα τεκταινόμενα της Νέας Δημοκρατίας στον Αντώνη Σαμαρά, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι έτοιμος ακόμα και να κάνει τις «υπερβάσεις» του…
Στο πλαίσιο αυτής της «υπέρβασης», όπως φαίνεται, εντάσσεται και η χθεσινή του παρουσία στην κεντρική πλατεία και η συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτή τη φορά, δε, δεν «αρκέστηκαν» στην τυπική χειραψία, αλλά είχαν και ολιγόλεπτη συνομιλία γύρω από το «μέλλον» της Καλαμάτας.
Αν για τους περισσότερους παρευρισκόμενους η παρουσία του δημάρχου ήταν «έκπληξη», ο ίδιος σε δηλώσεις του αργά το μεσημέρι της Τρίτης τη χαρακτήρισε απόλυτα φυσιολογική, προσθέτοντας ότι ανήκουν στον ίδιο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο και είναι καθήκον του και ως δήμαρχος Καλαμάτας να συναντά έναν πρώην πρωθυπουργό που βοήθησε τη χώρα σε δύσκολες στιγμές…
Ύστερα απ’ όλα τα παραπάνω μένει να δούμε αν ο «πάγος» στις σχέσεις των δύο ανδρών «έσπασε» οριστικά, κάτι που θα σημάνει και το «πράσινο φως» από τον Αντώνη Σαμαρά στο δήμαρχο Καλαμάτας για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας