Εκλογές και κόντρες επισκίασαν την παρέλαση

Εκλογές και κόντρες επισκίασαν την παρέλαση

 
Ο λαμπρός καιρός, η παρέλαση και η ιστορία
 
 
Όποιο σοβαρό ιστορικό και να διαβάσετε, θα καταλάβετε ότι οι παρελάσεις σκοτώνουν την ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, εμείς επιμένουμε για δεκαετίες σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Εκτός από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που γιορτάζει την έναρξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και όχι τη λήξη και την απελευθέρωση, είναι και η μοναδική που τιμά τη μνήμη της μάχης ενάντια στο φασισμό με… φασιστικά κατάλοιπα.
Ο παρωχημένος τρόπος εορτασμού και το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται αυστηρά και μονότονα σε όλες τις διαφορετικές επετείους δείχνει ότι συσκοτίζει και παραλείπει τα ιστορικά γεγονότα, υπακούοντας σε ένα θολό εθνικό μύθο και κάποια απροσδιόριστα κατορθώματα “ένδοξων προγόνων”, που ακόμη και οι σύγχρονοι νοσταλγοί του Χίτλερ επικαλούνται!
Οι, φασιστικής και μιλιταριστικής, έμπνευσης παρελάσεις καθιερώθηκαν επί Μεταξά, ενός δικτάτορα που “ξεπλένει” όλο το πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, όπως επιβλήθηκε στη δίνη μιας μετεμφυλιακής μονομέρειας, ενώ ανάλογα είναι τα ένστικτα που ερεθίζει κάθε συζήτηση που εμπλέκει την αυτονόητη κατάργησή τους.
Κι όμως, στην προχθεσινή παρέλαση στην Καλαμάτα κανείς από τους τοπικούς ή εθνικής εμβέλειας πολιτικούς δε βρήκε να πει μία λέξη. Το αντίθετο μάλιστα. Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξύμνησε το “ΟΧΙ” του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά!
Ειδικότερα στη δήλωσή του σημείωσε τα εξής: “Θυμόμαστε, γιορτάζουμε και σήμερα, όπως κάθε χρόνο, στιγμές ανάτασης του Ελληνισμού και της πατρίδος. Γιορτάζουμε το Έπος του ’40, το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά, γιορτάζουμε την Εθνική Αντίσταση, τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή και την αρτιμέλειά τους για την πατρίδα.
Είναι λίγες οι στιγμές, οι ώρες, οι μέρες ανάτασης του Ελληνισμού. Σήμερα που είμαστε σε δύσκολες ώρες, σε μέρες και χρόνια κατάπτωσης και κρίσης, να θυμόμαστε αυτήν την περίοδο, όπου τα παλικάρια της Ελλάδος, από τα χωριά και τις πόλεις, πήγανε στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας και έδωσαν ένα παράδειγμα αξιοπρέπειας, ήθους και πατριωτισμού.
Από τις παρελάσεις πρέπει να βγαίνει το νόημα του πατριωτισμού και της προσφοράς προς την πατρίδα. Εύχομαι και του χρόνου και η πατρίδα μας να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που έχει και αυτό θα γίνει κατορθωτό με τον πατριωτισμό και την ενότητα όλων μας».
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος για πρώτη φορά παρακολούθησε την παρέλαση στην Καλαμάτα (σ.σ. βλέπετε έρχονται εκλογές και είμαστε ο μεγαλύτερος νομός), σχολίασε: “Όταν οι Γερμανοί μπήκαν με τους Ιταλούς στην Αθήνα ο εκφωνητής του ραδιοφώνου είπε ‘Έλληνες, κρατήστε ψηλά το μήνυμα του Έπους του 40’.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι πλέον διακύβευμα για τη χώρα η απαιτούμενη ενότητα, η υπέρβασις όλων αυτών που θέλουν να κρατούν τον τόπο σε ομηρία και πάνω από όλα χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο απαράμιλλος πατριωτισμός, ο ανόθευτος πατριωτισμός, ο ανιδιοτελής πατριωτισμός, αυτός που οδήγησε όλους αυτούς τους ήρωες του 40 στο να ολοκληρώσουν, με το πνεύμα της θυσίας, την ίδια τους την ύπαρξη. Η πατρίδα χρειάζεται ακριβώς μόνο αυτό το ήθος, μόνο αυτό το ύφος. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά”.
Δηλώσεις έκανε και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, η οποία σημείωσε: “Ευλαβείς κληρονόμοι της θυσίας των προγόνων μας τιμούμε την 28η Οκτωβρίου του 1940, μέρα που είναι ένα ιστορικό μάθημα για όλους μας, που οφείλουμε να το επικαιροποιούμε πάντα. Γιατί η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων τούς έδωσε την αναγνώριση διεθνώς, αλλά κυρίως διαφυλάξαμε την εθνική ακεραιότητα και την ιστορική μας συνέχεια. Οι Έλληνες, οι νέοι Έλληνες αυτή την παρακαταθήκη οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε, να τη διδάσκουμε στη νέα γενιά και οφείλουμε, πάνω απ’ όλα, να την τιμούμε με συνέπεια όλοι μας”.
Από την πλευρά τους, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Λαμπρόπουλος, “είδαν” την 28η Οκτωβρίου με το δικό τους πρίσμα και συμφέρον.
Η Ελλάδα είναι πάλι ισχυρή, τόνισε μετά την παρέλαση ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ ο κ. Κωνσταντινέας, πρόσθεσε ότι η χώρα βγήκε από την κατοχή των μνημονίων.
Αντίθετα, ο κ. Λαμπρόπουλος, από τη Νέα Δημοκρατία, ζήτησε να φέτος να φύγει η επικίνδυνη κυβέρνηση. Κατά τα άλλα, όλοι υπογράμμισαν την αναγκαιότητα για ενότητα.
Η παρέλαση διεξήχθη υπό ιδανικές συνθήκες, άριστο καιρό και με πολύ κόσμο στην πλατεία. Η δε Φιλαρμονική του Δήμου ερμήνευσε πολλές φορές το εμβατήριο “Μακεδονία ξακουστή”. Ίσως να ήθελε να… δηλώσει την αντίθεσή της στη “Συμφωνία των Πρεσπών”!
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη