Η άθλια και ντροπιαστική πραγματικότητα του προσφυγικού


Η άθλια και ντροπιαστική πραγματικότητα της Μόριας αποκαλύπτεται δυστυχώς, διεθνώς, μαζί με την ανικανότητα και το κυνισμό μιας δήθεν ευαίσθητης αριστερής κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση ήδη ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμηση της Απάτης, που διερευνά τη διαχείριση των διατεθέντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κονδυλίων για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα η Χώρα να εκτίθεται διεθνώς και να βλάπτονται τα ζωτικά μας συμφέροντα, καθώς σήμερα περισσότερο από ποτέ   χρειάζεται να εκπέμψει εμπιστοσύνη και σταθερότητα, λόγω της διεθνούς έκθεσής της στις αγορές. Είναι πραγματικά απίστευτο, πόσα δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο την επικρίνουν τις τελευταίες ημέρες για αδιαφανείς διαδικασίες στη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού. Ακόμη και η παγκοσμίου φήμης εφημερίδα Times, στο κύριο τους άρθρο, αναφέρεται στο θέμα, χαρακτηρίζοντας τη Μόρια ως τον πιο απάνθρωπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης ,επικρίνει την Κυβέρνηση για τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων που αναφερθήκαν στο πρόβλημα. 
Η Κυβέρνηση καλείται, λοιπόν, τώρα από την OLAF, την αρμόδια δηλαδή κοινοτική υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης, να απαντήσει πώς διαχειρίστηκε κονδύλια τα οποία φτάνουν αθροιστικά το 1,6 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η OLAF δεν επεμβαίνει ποτέ για περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, παρά μόνον όταν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις παρατυπιών και μη νόμιμων ενεργειών. Ο έλεγχος για τη διαχείριση του πακτωλού των εκατομμυρίων κοινοτικών κονδυλίων δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στις αναθέσεις του ΥΠΕΘΑ, αλλά και στην απορρόφηση μεγάλων χρηματικών ποσών από ΜΚΟ.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι όταν αναλάβει την διακυβέρνηση αφενός μεν θα κάνει ό,τι πρέπει για να πέσει φως στο σκοτάδι, αφετέρου θα αναλάβει όλες εκείνες τις ευθύνες ώστε η χώρα να αποκτήσει επιτέλους, μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Τα σύνορα θα φυλάσσονται γιατί για εμάς υπάρχουν σύνορα όχι μόνο στην ξηρά, αλλά και στη θάλασσα. Όταν η Ευρώπη συζητά πώς η Ε.Ε. θα φυλάσσει τα εξωτερικά της σύνορα, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να απουσιάζει. Έχουμε επίσης δεσμευθεί ότι η διαδικασία χορήγησης ασύλου θα επιταχυνθεί και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν αμέσως στις χώρες προέλευσής τους για να μπορέσουν να αποσυμφορηθούν γρήγορα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όσοι όμως παραμένουν αφού θα εκκρεμεί η διαδικασία των αιτήσεων ασύλων τους, θα ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας και όχι στη σημερινή αθλιότητα.
Θυμίζουμε για όσους ακόμα και σήμερα τολμούν να μιλούν για ηθικό πλεονέκτημα, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν για εκείνους που στην αρχή περνούσαν τα ανοιχτά σύνορα και που «λιάζονταν» ενώ στη συνέχεια «εξαφανιζόντουσαν», σήμερα κατέληξαν ουσιαστικά αιχμάλωτοι σε κέντρα κράτησης ανοιχτού ουρανού στη Λέσβο.
 
Του Παναγιώτη Γ. Χαλβατσιώτη
επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας ΕΚΠΑ
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας