Το Αγρόκτημα Φοίφα ξεκινά το νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και προγραμμάτων αναψυχής για σχολεία, φορείς, και κάθε ενδιαφερόμενο.
Συγκεκριμένα από αυτήν την Κυριακή και κάθε Κυριακή, από τις 11.00 και μετά, το Αγρόκτημα Φοίφα θα είναι ανοιχτό για ελεύθερο παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση των παιδιών στη φύση, αλλά και δημιουργική αναψυχή όλης της οικογένειας.
Κάθε Κυριακή οι θεματικές της απασχόλησης θα ποικίλουν, αλλά θα έχουν ως κεντρικά σημεία αναφοράς τη δημιουργική επαφή των παιδιών με το οικοσύστημα ενός φυσικού αγροκτήματος, με τη φυσική καλλιέργεια, καθώς και με ποικίλες τεχνικές δημιουργικής επανάχρησης και εικαστικής δημιουργίας.
Παράλληλα, από φέτος ξεκινούν και οι δύο επιμέρους απογευματινές δραστηριότητες στο Αγρόκτημα, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, «Καλλιεργώντας τον κήπο της αειφορίας» και Re:Think, Re:Do, Re:Make, για ηλικίες από 3,5 μέχρι και 12 ετών, με κύριο αντικείμενο τη δημιουργία αειφορικών κήπων και τη δημιουργική επανάχρηση, μέσα από βιωματική παιδαγωγική προσέγγιση.
Επίσης, από Δευτέρα 8 Οκτωβρίου ξεκινά και ο κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων ολιστικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που διενεργούνται με μεγάλη επιτυχία συνεχόμενα εδώ και 4 χρόνια στο αγρόκτημα Φοίφα
Τα προγράμματα έχουν το γενικό τίτλο «Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας”, απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής κοινότητας και είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα στο διαφορετικό γνωστικό, μαθησιακό επίπεδο των σχολικών ομάδων, σε νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο.
Βασικό στόχος είναι η εκπαίδευση πάνω στον πολιτισμό της καλλιέργειας, ένα ολοκληρωμένο και συνοπτικό βιωματικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το οποίο και έχει δημιουργηθεί από την εκπαιδευτική ομάδα του αγροκτήματος, επηρεασμένο από τη ζωή στο αγρόκτημα και τα γνωστικά οφέλη που προκύπτουν
Επιμέρους αντικείμενα, όπως είναι ο κύκλος του φυτού και του σπόρου, η κομποστοποίηση, η δημιουργία αειφορικών κήπων, η δημιουργική επανάχρηση, η αναγνώριση των βοτάνων και η δημιουργία υποπροϊόντων είναι κάποιες από τις θεματικές ενότητες του συνολικού περιβαλλοντικού προγράμματος.
Σχολικές ομάδες αλλά και γκρουπ ενδιαφερομένων μπορούν να κλείνουν ραντεβού καθημερινές για την παρακολούθηση, όπως και να αναπτύσσουν και ξεχωριστά projects σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του αγροκτήματος, που θα εμπλουτίζουν το σχολικό τους έργο.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αποκτήσουν σημαντικό περιβαλλοντικό γνωστικό υλικό, αλλά και να αναπτύξουν με βιωματικό τρόπο μια ολιστική περιβαλλοντική οπτική και πρακτική, όπου ο άνθρωπος δε νοείται σαν αποκομμένο κομμάτι στη φυσική διαδικασία. Αντίθετα, λειτουργεί ως ένας νοήμων ενεργός οργανισμός, σε πλήρη αλληλεξάρτηση με το φυσικό του περιβάλλον και, ως εκ τούτου, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού.
Η παιδαγωγική προσέγγιση βασίζεται στο παιχνίδι ως εργαλείο μάθησης, στην όξυνση της παρατηρητικότητας, στη βιωματική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων, στη συνεργασία και στην ισονομία.
Στόχος είναι η συμπλήρωση των γνωστικών αναγκών των διαφορετικών γνωστικά σχολικών ομάδων, με ορολογία και μεθοδολογία προσαρμοσμένη στο δικό τους γνωστικό επίπεδο.
Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός “Σχολείου στη Φύση”, που να το αγκαλιάσει όλη η σχολική κοινότητα.
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα προγράμματα του αγροκτήματος καλό είναι να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή στα τηλ. 2721022505 ή στο mail: farmafifa@gmail.com