Ένταση των ελέγχων στην αγορά κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με έμφαση στα τρόφιμα – ποτά, παιχνίδια και τις μεγάλες αγορές ζητά ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης, με εγκύκλιο προς τις Περιφέρειες.
Συγκεκριμένα, ζητά να δοθεί προτεραιότητα σε επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής πώλησης τροφίμων και ποτών, οχήματα μεταφοράς, λαϊκές αγορές και λοιπές κεντρικές αγορές, προσωρινούς πάγκους, καταστήματα πώλησης «χριστουγεννιάτικων ειδών» και παιχνιδιών, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης,
Οι έλεγχοι θα εστιασθούν στην ορθή επισήμανση των προϊόντων, στην ύπαρξη τιμοκαταλόγων και πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις, στον εντοπισμό παραπλανητικών πρακτικών, στην έκδοση αποδείξεων και λοιπών παραστατικών, στην τήρηση των ανώτατων τιμών όπου αυτές εφαρμόζονται (αερολιμένες, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, σταθμούς σιδηροδρομικών σταθμών, επιβατικών πλοίων εσωτερικού).
Στην εγκύκλιο τονίζεται: Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να έχουν αυξημένη παρουσία σε σημεία διακίνησης και εμπορίας κάθε είδους αγαθών, ιδίως τροφίμων (καταστήματα, λαϊκές αγορές-υπαίθριο εμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές κ.λπ.), καθώς και σε επίκαιρα σημεία του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου, λιμάνια κ.λπ. είτε αυτοτελώς είτε με συναρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, Υπουργείο Υγείας, κ.λπ.), για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών, και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος και της ΕΛΑΣ οφείλουν πέραν των ελέγχων που διενεργούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και στους χώρους ευθύνης στους, να συνδράμουν, όταν ζητείται, τη Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Ανάπτυξης.
Το δε Συντονιστικό Κέντρο (ΣΥΚΕΑΑΠ) συγκεντρώνει – αναλύει πληροφορίες και συντονίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες στη συγκρότηση μεικτών κλιμακίων και στη διενέργεια ελέγχων για την πάταξη φαινομένων παρεμπορίου.
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Συστάσεις για την αγορά τροφίμων την περίοδο των εορτών
Συστάσεις για την αγορά τροφίμων την περίοδο των εορτών απευθύνει στους καταναλωτές το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας:
Γενικά
–Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία αγοράς που διαθέτουν σχετικές άδειες λειτουργίας
-Αγορές από περιστασιακούς πωλητές ή δήθεν παραγωγούς μπορεί να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας
-Δίνετε προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, τηρώντας τις συνθήκες καθαριότητας εξοπλισμού και του χώρου
-Τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη να αγοράζονται τελευταία και να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο ή καταψύκτη όσο το δυνατόν γρηγορότερα
-Το μαγείρεμα του κατεψυγμένου κρέατος να πραγματοποιείται έπειτα από πλήρη απόψυξή του, κατά προτίμηση εντός της συντήρησης του οικιακού ψυγείου.
Αγορά κρεάτων – πουλερικών-θηραμάτων
1. Επιλέγετε κρέας μόνο από κρεοπωλεία που λειτουργούν νόμιμα.
2. Επιλέγετε κρεοπωλεία στα οποία τηρούνται οι κανόνες υγιεινής (καθαροί χώροι, καθαρά και τακτοποιημένα ψυγεία και ψυχόμενες προθήκες συντήρησης του κρέατος, καθαρά ρούχα προσωπικού).
3. Βεβαιωθείτε ότι το κρέας προέρχεται από σφάγιο το οποίο έχει σφαγεί σε εγκεκριμένο σφαγείο και έχει υποστεί τον προβλεπόμενο κτηνιατρικό έλεγχο. Αυτό το βεβαιώνουν οι σφραγίδες υγειονομικού ελέγχου και κατηγορίας. Τιρκουάζ χρώματος για τα ζώα που έχουν γεννηθεί και σφαγεί στην Ελλάδα. Το ίδιο και αυτά της Ε.Ε. που έχουν σφαγεί σε ελληνικά σφαγεία.
Ζώα από τρίτες χώρες φέρουν σφραγίδες καταλληλότητας καστανού χρώματος (κεραμιδί) και σφραγίδες προέλευσης ίδιου χρώματος.
4. Βεβαιωθείτε ότι στα κρεοπωλεία τα νωπά κρέατα διατηρούνται υπό ψύξη 2-4ο C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Τα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη -18ο C ή και χαμηλότερη.
5. Αγοράστε πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή σε προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
6. Τα νωπά εγχώρια μη συσκευασμένα πουλερικά όπως γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα, χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας σε καρτελάκι μιας χρήσης κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας. Να μη διατηρούνται ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
7. Τα συσκευασμένα νωπά ή κατεψυγμένα πουλερικά πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
8. H διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά ή αυγά) με ενδείξεις για τον τρόπο παραγωγής τους (ελευθερας βοσκής, εκτατικης εκτροφής κ.τ.λ.) πρέπει να συνοδεύονται από το ειδικό σήμα του Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. AGROCERT
8. Τα σφάγια αγρίων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα με σφραγίδα καταλληλότητας. Τα τυποποιημένα να φέρουν και ημερομηνία ανάλωσης.
Αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων
1.Τα τυριά θα πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα . Μην αγοράζετε ποτέ “φρέσκα τυριά” από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι, διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν όχι σωστές.
2..Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας με τα αρχικά της χώρας και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή και ημερομηνία ανάλωσης.
3. Να συντηρούνται στο ψυγείο.