Η «Σοφία» έβαλε «στο ψυγείο» και τη Μεσσηνία (φωτογραφίες)

Η «Σοφία» έβαλε «στο ψυγείο» και τη Μεσσηνία (φωτογραφίες)

Στο επίκεντρο του χιονιού ο Ταΰγετος 
Τα τελευταία 24ωρα πλήττει τη χώρα μας η «Σοφία», ένα κύμα κακοκαιρίας με έντονες χιονοπτώσεις και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Η Μεσσηνία μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιο σημαντικό πρόβλημα, αφού τα χιόνια έχουν περιοριστεί στα ορεινά και, κυρίως, στην περιοχή του Ταϋγέτου. Ωστόσο, και χθες το πρωί σημειώθηκε διακοπή κυκλοφορίας στην Ε.Ο. Καλαμάτας- Σπάρτης από το 22ο έως το 40ό χλμ., αλλά αργότερα ο δρόμος παραδόθηκε στην κυκλοφορία, αφού ειδικά μηχανήματα δούλευαν πυρετωδώς για να ανοίξουν και να τον κρατήσουν καθαρό.

Βέβαια, αυτό που συνέστησε η Αστυνομία και αποτελεί κανόνα σε τέτοιες καταστάσεις είναι ότι θα πρέπει οι οδηγοί να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες (και χθες θα έπρεπε κάποιος να βάλει στο όχημά του λίγο μετά το «Τουριστικό», αφού ο δρόμος δεν είχε καθαρίσει πλήρως).
Από εκεί και πέρα, χιονοπτώσεις σε μικρότερο βαθμό σημειώθηκαν στην Κορομηλιά, το Βουλκάνο, το Λυκόδημο, στα ορεινά της Τριφυλίας, ενώ χιονόνερο σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας.

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο
Σύμφωνα με τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Κώστα Μενούνο, ο καιρός θα παραμείνει έτσι για τουλάχιστον δύο ημέρες. Ειδικότερα, για σήμερα Σάββατο τις πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή.  Τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.  Από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ τις μεσημβρινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.  Τις βραδινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-85%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ.
Όσο για αύριο Κυριακή, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με ενδεχόμενο βροχής τις μεσημεριανές ώρες.
Ο κ. Μενούνος με τη σειρά του συστήνει στους οδηγούς που θα κινηθούν στα οδικά δίκτυα Καλαμάτας – Σπάρτης και Καλαμάτας – Κορίνθου να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Ακόμα – όπως συμπλήρωσε- προσοχή πρέπει να δείξουν οι οδηγοί σε όλο το οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, καθώς σε αρκετές περιοχές οι χιονοπτώσεις, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν μέχρι τις πρωινές ώρες, θα κατέβουν και κάτω από τα 400 μ.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που είχαν καταγραφεί μέχρι χθες το απόγευμα σε διάφορα σημεία της Μεσσηνίας ήταν οι εξής:

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
ΚΟΝΤΟΒΟΥΝΙΑ -5.2c
ΝΙΟΧΩΡΙ -3.3c
ΑΛΑΓΟΝΙΑ -0.9c
ΝΕΔΟΥΣΑ -0.6c
ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ 0.5c
ΜΑΝΕΣΗΣ 0.7c
ΚΑΡΙΟΒΟΥΝΙ 0.7c
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ 1.0c
ΚΟΠΑΝΑΚΙ 1.3c
ΑΡΦΑΡΑ 2.2c
ΕΚΠ. ΜΠΟΥΓΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2.6c
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΝΗΣΑΚΙ 3.4c
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 4.1c
ΠΥΛΟΣ ΚΕΝΤΡΟ 4.3c
ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ 4.4c
ΦΙΛΙΑΤΡΑ 4.4c
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΟ 4.7c
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΛΙΜΑΝΙ 4.7c
ΠΥΛΟΣ ΛΙΜΑΝΙ 4.9c
ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ 5.0c

Οδηγίες από το Μορέα
Από την πλευρά του «Μορέα» υπάρχουν σαφείς οδηγίες για όσους σκοπεύον να ταξιδέψουν:
Εν όψει των χιονοπτώσεων που αναμένονται στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές της χώρας κατά το επόμενο διάστημα, συνιστούμε στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας/Σπάρτης τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
-Συμβουλευθείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Κινηθείτε μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο 
-Έχετε πάντα μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να τις τοποθετείτε. 
-Φροντίστε να έχετε επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός σας
-Προσαρμόστε τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά σας στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες 
-Κρατάτε απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά και μην τα προσπερνάτε – αφήστε τα να κινηθούν μπροστά σας και να απομακρύνουν το χιόνι, για την ασφάλειά σας 
-Αν σε περίπτωση ανάγκης χρειαστεί να σταματήσετε στον αυτοκινητόδρομο, σταματήστε μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή ώστε να διέρχονται τα εκχιονιστικά
-Ακολουθείτε τις οδηγίες της Τροχαίας
-Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε στο 1025 ή στο 2710-562.000.

Οδηγίες από την Αστυνομία προς τους οδηγούς που θα βρεθούν στο χιόνι
Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν.
Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.    
Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους  πάντα  καθαρούς.
Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.
-Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους:
Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι.
Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές Αρχές.
Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνι.

Πόλος έλξης επισκεπτών ο Ταΰγετος
Όπως συμβαίνει σε τέτοιες συνθήκες, πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να παίξουν με το χιόνι. Αυτό γίνεται, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή που το χιόνι εμφανίστηκε στον Ταΰγετο. Μέχρι σήμερα το βουνό έχουν επισκεφθεί εκατοντάδες οικογένειες, με τα παιδιά να δείχνουν να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της «Σοφίας».

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί που προτιμούν τα βουνά της Αρκαδίας, μια και πλέον με τον αυτοκινητόδρομο χωριά όπως η Καρύταινα, η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα κ.λπ. ισαπέχουν χρονικά με την ανάβαση στον Ταΰγετο. Με τους επισκέπτες σε αυτά να αισθάνονται πιο σίγουροι ότι εκεί θα βρουν χώρους εστίασης και άλλες δραστηριότητες, καθώς στη διαδρομή μέχρι το «Τουριστικό» τα κατάστημα εστίασης είναι λιγότερα από τα δάχτυλα του ενός χεριού.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφιές: Στασινός Μουτσούλας