Αγρότες και κτηνοτρόφοι μπήκαν αποφασισμένοι στην Καλαμάτα


Πέταξαν γάλα και σανό στην Π.Ε. Μεσσηνίας και θα επιστρέψουν σήμερα 
Στην Καλαμάτα μπήκαν την Παρασκευή με τα τρακτέρ τους μέλη του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, κάτι το οποίο είχαν προαναγγείλει, ενώ το ίδιο θα κάνουν και σήμερα. Μάλιστα, μαζί τους θα είναι και αγρότες από το σύλλογο του Χανδρινού.
Αφού, λοιπόν, διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατέληξαν στο κτήριο όπου στεγάζεται η Π.Ε. Μεσσηνίας, στα σκαλιά του οποίου έχυσαν δοχεία με γάλα, ενώ σκόρπισαν μπάλες με σανό.
Όπως σημείωσαν, τα κύρια αιτήματα των κτηνοτρόφων έχουν να κάνουν με την τιμή του γάλακτος, αλλά και των κρεάτων. Αυτό που ζητούν είναι ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι μέτρα σκοπεύει η κυβέρνηση να λάβει για να τους προστατέψει, ώστε να γνωρίζουν και οι ίδιοι με τη σειρά τους πώς θα κινηθούν.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης δήλωσε ότι η χθεσινή κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή και οι αγρότες συμμετείχαν προκειμένου να συμπαρασταθούν στους κτηνοτρόφους για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την τιμή του γάλακτος. Συμπλήρωσε, δε, ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχουν χάσει πάρα πολλά χρήματα, με τις γαλακτοβιομηχανίες που παίρνουν το γάλα να θησαυρίζουν. Επίσης οι τυροκόμοι ακολουθούν την ίδια τακτική και ουσιαστικά κάνουν τους μεσάζοντες, ώστε οι κτηνοτρόφοι να πείθονται για να δίνουν το γάλα.
 
Οι τιμές του γάλακτος σήμερα
Με τη σειρά τους οι κτηνοτρόφοι ανέφεραν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν το γάλα τους, αφού κανείς δεν το αγοράζει, με τις τιμές να είναι εξευτελιστικές, δηλαδή 60 με 70 λεπτά. Παρ’ όλα αυτά, δεν το αγοράζουν και, μάλιστα, πολλές φορές αναγκάζονται να το χύσουν, διότι χαλάει.
Επιπρόσθετα, ανέφεραν ότι γάλα που έχουν ήδη δώσει δεν το έχουν πληρωθεί και έτσι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, θεωρώντας τους εαυτούς τους τελειωμένους, με το κράτος, όπως λένε, να είναι απών.
Επίσης, κατήγγειλαν ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα σύνορα και έτσι ο καθένας μπορεί να φέρει γάλα και κρέατα στη χώρα μας.
Όσο για την κτηνοτροφία στη Μεσσηνία, σχολίασαν ότι είναι «στην εντατική και αργοπεθαίνει», ζητώντας από τους πολιτικούς να ασχοληθούν μαζί τους και να βοηθήσουν, για να παραμείνει ζωντανός ο πρωτογενής τομέας.
 
Η καταστροφή στις καλλιέργειες
Κατά τη χθεσινή κινητοποίηση ακούστηκαν διαμαρτυρίες και για τις καλλιέργειες. Όπως είπαν οι συγκεντρωμένοι, αυτές καταστράφηκαν, μιας και δεν είχε γίνει κανένα έργο αποστράγγισης από το ΓΟΕΒ, καταστροφή που σημειώνεται εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι, για ακόμα μια χρονιά βρίσκονται χρεωμένοι, με τις καλλιέργειές τους να έχουν καταστραφεί, ενώ κλείνοντας δήλωσαν ότι το 2019 είναι ήδη μια καταστροφική χρονιά για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
 
Επιστροφή στα τοπικά κρεοπωλεία
Όσο για τις τιμές των κρεάτων, οι κτηνοτρόφοι δήλωσαν ότι την τελευταία πενταετία έχουν πέσει πάρα πολύ, κάτι που οι ίδιοι θεωρούν ότι προκλήθηκε από την πώληση κρεάτων μέσα στα σούπερ μάρκετ. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι πριν από μερικές μέρες πούλησαν αρνιά με 1,80 το κιλό, τιμή που επίσης δεν ικανοποιεί τους εμπόρους.
Ζητούν, δε, από τον κόσμο να στραφεί ξανά στα κρεοπωλεία της γειτονιάς, αφού τα σούπερ μάρκετ ήταν αυτά που διέλυσαν τους κτηνοτρόφους, ενώ πέραν των χαμηλών τιμών, αργούν να τους πληρώσουν κιόλας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση