Ειδική Αγωγή: «Στον αέρα» πάλι γονείς και θεραπευτές

Ειδική Αγωγή: «Στον αέρα» πάλι γονείς και θεραπευτές

– Καταγγελίες για απαράδεκτες συμπεριφορές στον ΕΟΠΥΥ
 
-Ο ΕΟΠΥΥ ζητά γνωματεύσεις χωρίς όμως να έχει φτιάξει το ηλεκτρονικό σύστημα 
Για ακόμα μια φορά το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ανατρέψει τα δεδομένα στο τι ισχύει με τις θεραπείες Ειδικής Αγωγής, αλλαγές όμως που δεν είναι ξεκάθαρες ούτε έτοιμες να εφαρμοσθούν, όπως λένε γονείς και ειδικοί θεραπευτές. Ως εκ τούτου, κυριαρχεί ανασφάλεια, αφού δεν ξέρουν «τι θα τους ξημερώσει» ούτε πόσες θεραπείες θα μπορέσουν να κάνουν τα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής.
Από την πλευρά μας, βρεθήκαμε σε μια συγκέντρωση γονέων και ανθρώπων της Ειδικής Αγωγής και καταγράψαμε τους προβληματισμούς τους. Αυτό που ζητούν είναι επίσημες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
 
Γονείς
Όπως παρατήρησε η κα Μαρία Λευτάκη, που έχει παιδί με αυτισμό, όλα ξεκίνησαν όταν το Δεκέμβριο του 2016 έγινε προσπάθεια να αλλάξει το σύστημα αποζημίωσης των θεραπειών. Τότε υπήρξαν αντιδράσεις και έπειτα από συνεχείς παρατάσεις, παραρτήματα, εγκύκλιους και νέους κανονισμούς, φθάσαμε στον Ιούλιο του 2018. Τότε ανακοινώθηκε ένας νέος κανονισμός που αφορά στην αποζημίωση των θεραπειών ειδικής αγωγής. Όλο αυτό το διάστημα, όμως, κατά την κα Λευτάκη, υπήρξε πολύ μεγάλη αβεβαιότητα από την πλευρά των γονιών, κάποιοι εκ των οποίων έχουν αναγκαστεί να σταματήσουν τις θεραπείες των παιδιών τους.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια, άρχισε από τον ΕΟΠΥΥ, αφού δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση. Οι δε οδηγίες που έρχονταν από το υπουργείο δεν ήταν σαφείς, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τον κάθε κανονισμό. Το αποτέλεσμα ήταν υπάλληλοι, όχι μόνο να μη βοηθούν τους γονείς, αλλά να τους αποτρέπουν να κάνουν θεραπείες, λέγοντάς τους ότι τον επόμενο μήνα δε θα πληρωθούν και να μην καταθέτουν άλλες αποδείξεις, διότι θα έπρεπε να λειτουργεί το σύστημα με τις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις. Σύστημα που, όπως είπε η κ. Λευτάκη, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, όμως δεν είναι έτοιμο. Έτσι οι γονείς αναγκάζονται να μπουν εκ νέου σε μία δαιδαλώδη και χρονοβόρα διαδικασία, προκειμένου να βγάλουν νέες διαγνώσεις. Ωστόσο, ακόμα και ο ΕΟΠΥΥ παραδέχεται ότι δεν μπορεί γίνει κάτι τέτοιο, κι αυτό γιατί οι γιατροί δεν μπορούν να εισέλθουν στο μηχανογραφημένο σύστημα. Για το λόγο αυτό ο ΕΟΠΥΥ καλεί τους γιατρούς να κατεβάσουν ένα πρότυπο ιατρικής γνωμάτευσης ειδικών θεραπειών και να το συμπληρώσουν χειρόγραφα, ώστε να δρομολογηθεί αποζημίωση των θεραπειών. Στη συνέχεια οι δικαιούχοι καλούνται να πάρουν το χειρόγραφο και να το καταθέσουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ της περιοχής τους. Από εκεί και πέρα, κάθε γνωμάτευση θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην κεντρική υπηρεσία, ώστε να εγκρίνεται από τους ελεγκτές των ειδικών θεραπειών, με την κα Λευτάκη να εκφράζει φόβους για το χρόνο που θα χρειάζεται αυτή η έγκριση, καθώς στο μεσοδιάστημα το κάθε παιδί θα μένει χωρίς θεραπείες.
Επίσης, τόνισε ότι έχει σημασία το κάθε παιδί να επιλέγει το θεραπευτή του, διότι πρόκειται για σχέση ζωής, κι όταν τούτο διαταραχτεί και αλλάξει, το παιδί θα σταματήσει τις θεραπείες, με ό,τι καταστροφικό μπορεί να σημαίνει αυτό για το ίδιο.
 
Το πρόβλημα με τον ανέτοιμο ΕΟΠΥΥ να αλλάξει το σύστημα
Με τη σειρά του, ο εργοθεραπευτής Βασίλης Θεοδωρόπουλος παρατήρησε ότι το χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει ο ΕΟΠΥΥ έχει αλλάξει αρκετές φορές, με τους γονείς να σπεύδουν να βγάζουν νέες γνωματεύσεις και, μάλιστα, από δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο, ούτε αυτές ισχύουν. Χαρακτηριστικά μας είπε ότι στις 7 Φεβρουαρίου δόθηκε νέα οδηγία που αναφέρει ότι τίποτα από τα προηγούμενα δεν ισχύει και θα πρέπει πλέον να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς του νομού, κι αφού πάρουν τα χαρτιά, να τα καταθέσουν στον ΕΟΠΥΥ. Εκεί δεν μπαίνει πλέον σφραγίδα του ελεγκτή, αλλά κάποια στιγμή, όταν συγκεντρωθούν πολλές γνωματεύσεις, όπως είπε, θα σταλούν μαζικά στην κεντρική διοίκηση και θα ελεγχθούν.
Κατά τον κ. Θεοδωρόπουλο, εάν αύριο-από τη στιγμή που βγαίνει «από τη μέση» ο ελεγκτής ιατρός- απευθυνθεί ένας γονέας σε έναν αρμόδιο γιατρό, πάρει τη βεβαίωση και την καταθέσει στον ΕΟΠΥΥ, δε θα είναι σε ισχύ. Κι αυτό, γιατί δε θα γνωρίζει αν εγκρίνεται. Αυτό θα γίνει γνωστό όταν όλες μαζί σταλούν στα κεντρικά, δημιουργώντας έτσι ζήτημα για πολλά παιδιά που μπορεί να μείνουν για πολύ καιρό χωρίς θεραπείες.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Φυσικοθεραπευτών του Πανελληνίου Συλλόγου Μεσσηνίας- Λακωνίας, Κέλλυ Βακά, ανέφερε ότι έχει δημιουργήσει χάος στην Ειδική Αγωγή η στάση του υπουργείου, όπως και του ΕΟΠΥΥ, στην προσπάθειά του να μειώσει κάθετα τη δαπάνη. Πρόσθεσε, δε, ότι έχει βάλει γονείς, θεραπευόμενους, αλλά και θεραπευτές σε μεγάλη ανασφάλεια.
Κατά την ίδια, με την εφαρμογή του νέου Ενιαίου Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ θα γίνουν περικοπές και θα μειωθούν θεραπείες, τα δε παιδιά και οι έφηβοι κατατάσσονται σύμφωνα με icd-10, που είναι μία κλίμακα κατηγοριοποίησης των ασθενειών, έπειτα από διαπραγμάτευση με ειδικούς και φορείς στο υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ. Εντούτοις, έχουν μείνει πάρα πολλές ασθένειες απέξω, όπως πρώιμη διάγνωση, ΔΕΠΥ,  αυτισμός και τραυλισμός. Ο δε ΕΟΠΥΥ έχει ένα μεγάλο κενό σε αυτό και προσπαθεί να εφαρμόσει το νέο ενιαίο κανονισμό, χωρίς όμως να είναι έτοιμος.
Σύμφωνα με την κ. Βακά, θα πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, ώστε κανένα παιδί να μη χάσει τη θεραπεία του. Διαφορετικά, θα έπρεπε να έχουν πει ξεκάθαρα στους υπαλλήλους τι θα κάνει ο οργανισμός. Όλο αυτό που γίνεται σήμερα δημιουργεί χάος, όπως είπε η κ. Βακά, και μάλιστα ανέφερε ότι γονείς έχουν δεχτεί αρκετές φορές πολύ άσχημες συμπεριφορές από υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, αφού δεν ξέρουν τι να απαντήσουν.  
  
Voucher, clawback και rebate
Ένα άλλο ζήτημα που ανέφεραν οι θεραπευτές αφορά στο voucher, που ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε άλλους κλάδους με αντιδράσεις. Δηλαδή, υπάρχουν φόβοι ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ζητήσει από τους θεραπευτές να συμβληθούν με αυτόν, ώστε να δέχονται τα συγκεκριμένα κουπόνια.
Οι θεραπευτές από την πλευρά τους δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν συμβάσεις αν δεν αλλάξουν όροι, καθώς ήδη έχουν γίνει «κουρέματα» σε άλλους (πλην την ειδικής αγωγής) με το σύστημα clawback. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι προϋπολογισμοί είναι κλειστοί. Έτσι, όταν ξεπεραστούν τα 65 εκατομμύρια που είναι φέτος (ενώ ήταν 105 το 2015!), συνεχίζεις υποχρεωτικά να δουλεύεις, αφού ο ασφαλισμένος δε γνωρίζει πότε έκλεισε ο διαθέσιμος προϋπολογισμός. Ως εκ τούτου, ο ασθενής συνεχίζει κανονικά τις θεραπείες, αλλά στο τέλος ο ΕΟΠΥΥ κάνει ψαλίδι στο συμβεβλημένο. Αυτός είναι ο λόγος που δε θα δεχτούν τις συμβάσεις ούτε οι θεραπευτές της ειδικής αγωγής.  
Κλείνοντας οι θεραπευτές θέλησαν να διαμηνύσουν στους γονείς ότι, αν εφαρμοστεί το voucher, σημαίνει πως το κράτος κόβει τις παροχές στα παιδιά τους, αφού οι ίδιοι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις εν λόγω συμβάσεις.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση