Ο… Χατζηπετρής φταίει για τα προβλήματα στον Ταΰγετο

Ο… Χατζηπετρής φταίει  για τα προβλήματα στον Ταΰγετο

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων και παρατάξεων
 
 
Η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας προσπάθησε να “βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά” για τα όσα συνέβησαν στην περιοχή του Ταϋγέτου τις προηγούμενες ημέρες εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.
Εκτός από τη Δημοτική Αρχή, οι υπόλοιποι συνέκλιναν στις θέσεις τους: τα χωριά του Ταϋγέτου είναι αφημένα στην τύχη τους και κανένα προληπτικό έργο δεν προηγήθηκε των καταστροφών.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παρουσίασε τη δική του θέση. Προβλήματα υπήρξαν, αλλά με τα χρήματα του υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου η εικόνα στον Ταΰγετο σύντομα θα είναι πολύ καλύτερη. Βέβαια, κατά την τοποθέτησή του ήρθε πολλές φορές σε σύγκρουση με τον πολιτικό χώρο που τον στηρίζει, αλλά για τον ίδιο σκοπός ήταν να ξεπεράσει… ανώδυνα τη συνεδρίαση.
Αλήθεια, πώς είναι δυνατό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης να υποστηρίζει ότι για κάθε πέντε (5) υπαλλήλους που θα φεύγουν θα προσλαμβάνεται ένας (1) και ο κ. Νίκας να μιλάει για υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα μηχάνημα αξίας 300.000 ευρώ (!) να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού δεν υπάρχει υπάλληλος;
Πώς δικαιολογεί το γεγονός ότι από το Ταμείο Μολυβιάτη, που δημιουργήθηκε λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007, η Μεσσηνία δεν πήρε από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν τα χρήματα που της αναλογούσαν, κάτι που παραδέχτηκε δημόσια κατά τη διάρκεια της συζήτησης;
Πώς είναι δυνατό τα ντουλάπια, όπως είπε χθες, να είναι γεμάτα με… αραχνιασμένες μελέτες που έρχονται από το παρελθόν και η σημερινή κυβέρνηση, με τέσσερα μόλις χρόνια θητείας, να δίνει για την περιοχή 6.4000.000 ευρώ σε Δήμο Καλαμάτας και Περιφέρεια;
Ακόμα και για την πολιτική της Δημοτικής Αρχής στην περιοχή δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση, όταν επαγγελματίας από την Αλαγονία (σ.σ. ο Παναγιώτης Σκαφιδάς αναρωτήθηκε πώς με ταμειακό υπόλειμμα 14,5 εκατομμυρίων ευρώ δε βρέθηκε ούτε ένα σεντ για παρέμβαση στον Ταΰγετο;
Προχθές το βράδυ,  στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, συζητήθηκε το θέμα, όπως προείπαμε, των μεγάλων καταστροφών που έχουν προκληθεί σε χωριά της Αλαγονίας από τις νεροποντές των τελευταίων εβδομάδων και της γενικότερης πολύχρονης εγκατάλειψης της περιοχής.
Αυτό που εισπράξαμε ως συμπέρασμα είναι τα λόγια των κατοίκων. Πλήρης εγκατάλειψη, περιοχές χωρίς τηλεόραση, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, κολώνες της ΔΕΗ να έχουν γείρει από τις κατολισθήσεις και να είναι έτοιμες να πέσουν αφήνοντας περιοχές και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δρόμοι επικίνδυνοι. Ο κ. Σκαφιδάς, που μένει στην περιοχή, παρατήρησε ότι το μόνο που δείχνει ότι το χωριό ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας είναι οι πέντε κάδοι που έχουν τη σχετική επιγραφή. Όμως, όπως παρατήρησε δεικτικά, “με πέντε κάδους σκουπιδιών δε γίνεσαι Δήμος Καλαμάτας”.
Για τα προβλήματα μίλησαν και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι ομονόησαν στο ίδιο συμπέρασμα. Η αδιαφορία για την περιοχή έχει ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής.
Για το δήμαρχο Καλαμάτας τα προβλήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου θα λυθούν. Το θέμα, όμως, τόνισε, είναι ότι για την αναζωογόνηση της περιοχής χρειάζονται επενδύσεις, τις οποίες μπορεί να φέρει μόνο η Περιφέρεια Πελοποννήσου με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τον ορεινό όγκο του Δήμου Καλαμάτας.
 
Παρεμβάσεις από την αντιπολίτευση
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι το μόνο έργο του Δήμου στον ορεινό όγκο είναι ο σκουπιδότοπος της Μαραθόλακκας, ο οποίος αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα, ενώ αναρωτήθηκε γιατί ο Δήμος Καλαμάτας δε χρηματοδοτήθηκε από το λεγόμενο Ταμείο Μολυβιάτη για έργα μετά τις πυρκαγιές του 2007.
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, ανέφερε ότι, όπως ο δήμαρχος φορτώνει τις ευθύνες στον περιφερειάρχη, έτσι και ο περιφερειάρχης θα τις φόρτωνε στο δήμαρχο, ενώ εάν οι κάτοικοι πάνε στον υπουργό, τότε εκείνος θα τις φορτώσει και στο δήμαρχο και στον περιφερειάρχη.
Σύμφωνα με τον κ. Νιάρχο, επί της ουσίας κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος είναι γρανάζια της ίδιας μηχανής, ακολουθούν μια συγκεκριμένη πολιτική που χρηματοδοτεί παρεμβάσεις που εξυπηρετούν το κεφάλαιο, όπως αναπλάσεις στα κέντρα των πόλεων και έργα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των εργαζομένων στις πόλεις και τα χωριά.
Ο επικεφαλής της “Αλλαγής”, Θόδωρος Μπρεδήμας, υπογράμμισε ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές στο συντομότερο χρόνο και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη των χωριών του ορεινού όγκου.
Τέλος, ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών”, Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι οι καταστροφές οφείλονται στην αδράνεια και την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής, ενώ αναρωτήθηκε πώς γίνεται ο δήμαρχος να ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τα έργα της αποκατάστασης, όταν οι μηχανικοί του Δήμου σε έκθεσή τους που υποβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο σημειώνουν ότι μέχρι να εκτονωθεί η κατάσταση με τα γεωλογικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει οι νεροποντές, δεν μπορούν εκτιμήσουν τι παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν, ούτε και το κόστος στο οποίο θα ανέλθουν.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη